Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Tether on johtava stablecoin yli 50 miljardin dollarin markkina-arvolla

Tether on johtava stablecoin yli 50 miljardin dollarin markkina-arvolla
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Tether eli USDT on markkinoiden johtava vakaavaluutta eli stablecoin. Kyseessä on valuuttojen alakategoria, jotka ovat sidottu kiinteään dollarikurssiin. Tässä artikkelissa käydään läpi markkinoiden suurimpia stablecoineja. Onko Tetherin valta-asemassa näkyvissä horjuntaa?

Stablecoineja käydään läpi markkina-arvon mukaan suurusjärjestyksessä. Markkina-arvo on otettu artikkelin kirjoitushetkellä Coinmarketcap.com-sivuston stablecoin-listasta.

Mihin vakaavaluuttoja tarvitaan?

Vakaavaluutta eli stablecoin on jo varsin vanha ilmiö kryptovaluuttojen maailmassa. Ne ovat yleistyneet viimeisen viiden vuoden aikana johtuen treidauspalveluiden valtavasta kasvusta. Pörssien määrä on suorastaan räjähtänyt, ja markkinoille on tullut myös paljon toimijoita ilman pankkilisenssiä.

Perinteisessä mallissa, kryptovaluuttojen kauppapaikka ottaa vastaan tilisiirtoja esimerkiksi euroilla. Tämä prosessi on sentään nopeutunut SEPA-talletusten myötä. Se on kuitenkin varsin raskas toimintamalli itse kauppapaikalle.

Pankkisiirtojen myötä tulevat mukaan tiukat AML- ja KYC-pykälät, jotka vaativat asiakkaiden tunnistautumista sekä muuta viranomaisyhteistyötä. Lisäksi ongelmana on varojen siirto kauppapaikkojen välillä. Moni käyttää useita eri kauppapaikkoja sekä omia lompakoita. Eurojen liikuttelu pörssistä toiseen on käytännössä mahdotonta.

Stablecoin eli vakaavaluutta tuli ratkaisemaan tätä ongelmaa. Se mahdollistaa Yhdysvaltain dollarin liikuttelut kryptovaluuttojen maailmassa – ilman pankkiregulaatioita ja KYC-prosesseja. Stablecoinien avulla voit säilyttää de facto dollareita omassa kryptovaluuttalompakossasi.

Vakaavaluutat mahdollistavat myös pörssien toiminnan ilman pankkilisenssejä. Tällaisia on yhä markkinoilla paljon. Stablecoineja käytetään nykyisin kaikkialla; pörsseissä, nettikasinoilla, nettikaupoissa jne. Etenkin DeFi-sektorin sekä CeFi-lainapalveluiden tarve on rajussa kasvussa.

Kuulostaa täydelliseltä, eikö? Yhtälössä on vain yksi ongelma. Stablecoinin arvo muodostuu aivan kuten sen edustaman fiat-valuutan arvo. Kyse on luottamuksesta ostovoimaan. Jos vakaavaluutan taustalla on yhtiö, sen käyttäjien on luotettava tähän osapuoleen ja sen reserveihin.

Noin teoriassa, jokaista stablecoinia pitäisi vastata yksi dollari sen julkaisseen yhtiön pankkitilillä. Onko asia kuitenkaan näin?

Tether (USDT)

Markkinoiden johtava stablecoin on edelleen Tether (USDT). Sen markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä jo huimat 50 miljardia dollaria.

Tether on stablecoin-markkinoiden pioneeri. Se perustettiin jo vuonna 2014. Tether hyödynsi pitkään Bitcoinin päälle rakennettua Omni Layer -teknologiaa. Tämä tunnettiin ennen nimellä Mastercoin. Nykyisin lähes kaikki USDT-tokenit ovat joko Ethereum- tai Tron-lohkoketjuissa.

tether
Kuva Tetherin etusivulta osoitteesta tether.to.

Tetherin suosio alkoi nousta vuoden 2017 altcoin-rallissa. Samalla esiin nousi myös paljon negatiivisia otsikoita. Sosiaalisessa mediassa on tietty kriitikkojen ryhmä, jotka ovat taistelleet Tetheriä vastaan jo nelisen vuotta.

Näillä ”FUDstereilla” on edelleen sama viesti: Tether printtaa USDT-tokeneita tyhjästä ja manipuloi niiden avulla Bitcoinin kurssia ylöspäin. Kriitikoiden mukaan kryptomarkkina kokee valtavan romahduksen, kun tämä fakta lopulta paljastetaan.

Aiheesta on julkaistu lukemattomia artikkeleita vuosien mittaan. Tetherin edustajat ovat myös vierailleet eri podcasteissa puhumassa aiheesta. Mitään aukotonta ratkaisua ei ole saatu suuntaan tai toiseen, sillä Tetheriä ei ole koskaan virallisesti auditoitu.

Vuonna 2021 on kuitenkin otettu merkittäviä askeleita. Tether sopi vuosia kestäneen väännön New Yorkin syyttäjänvirastoa vastaan ja sen varoista saatiin todistus. Tämän lisäksi pörssiin listattu kauppapaikka Coinbase lisäsi Tetherin valikoimiinsa huhtikuussa 2021.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Tetherin menestystarina jatkuu sen vastustajista huolimatta. Peräti 50 miljardin markkina-arvo kertoo kiistatta omaa kieltään asiasta.

USD Coin (USDC)

Tetherin lähin kilpailija on USD Coin (USDC). Sen markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä noin 11 miljardia dollaria. Ero Tetheriin on merkittävä, mutta pienempi kuin voisi äkkiseltään kuvitella. Tetherin markkina-arvo oli 11 miljardia vielä elokuussa 2020! USDC:n markkina-arvo on 10-kertaistunut vuoden aikana.

USDC on lähtenyt haastamaan Tetheriä puuttumalla sen ongelmakohtaan: regulaatio. USD Coinin taustalla on Centre, joka on kahden amerikkalaisjätin luoma organisaatio. Taustalla ovat Coinbase-pörssi sekä maksuliikenneratkaisuja toimittava Circle.

centre
Kuva Centren etusivulta osoitteesta centre.io.

Centre on julkaissut sivuillaan joka kuukausi raportin USDC:n varallisuudesta. Sen tuottajana on arvostettu Grant Thornton LLP, joka kuuluu top 5 -tilintarkastusfirmoihin Yhdysvalloissa. Riittääkö tämä vakuuttamaan epäilijät?

Tilanne ei valitettavasti ole aivan näin ruusuinen.

USD Coinilla on yhä sama ongelma kuin Tetherillä: virallista auditointia ei ole koskaan suoritettu. Edellä mainittu raportti on ns. attestation report. Se ei ole sama kuin auditointi. Myös Tetherin julkaisema varallisuusraportti maaliskuussa 2021 oli tyypiltään attestation report.

Centre ei ole myöskään julkaissut uutta varallisuusraporttia tammikuun 2021 jälkeen. Jostain syystä raportit ovat loppuneet. USD Coinin markkina-arvo on tämän jälkeen yli tuplaantunut noin viidestä miljardista 11 miljardiin dollariin.

USDC ei ole sittenkään täydellinen ratkaisu. Se on kuitenkin Tetherin selkein uhkaaja juuri nyt. Sen suosio on kasvanut valtavasti vuoden 2020 ja 2021 DeFi-buumin myötä. USD Coineja käytetään etenkin Ethereum-verkossa.

Binance USD (BUSD)

Binance USD on kenties nopeimmin kasvava stablecoin. Sen markkina-arvo on noussut miljardista dollarista noin seitsemään miljardiin vuoden 2021 aikana. BUSD alkaa uhata tosissaan USD Coinin asemaa.

Kyseessä on Binance-pörssin lanseeraama stablecoin. Käytännössä BUSD:n taustalla on Paxos. Kyseessä on reguloitu ja lisensoitu amerikkalaisyhtiö, joka tarjoaa ”Stablecoin As A Service” -palvelua. Paxos huolehtii reserveistä ja regulaatiosta Binance USD:n osalta.

Tämän stablecoinin suosio on noussut myös DeFi-sektorin myötä. BUSD on hyötynyt etenkin Binance Smart Chainin eli Binancen oman lohkoketjun noususta. Iso osa BUSD-tokeneista pyörii juuri Binance Smart Chain -alustalla.

Yhteenveto

Stablecoin-markkina on yhä Tetherin komennossa. Takana tuleva USDC kasvaa myös nopeasti, mutta sen asemaa uhkaa kolmantena oleva BUSD. Tämä kolmikko dominoi selvästi markkinoita. On mielenkiintoista, että BUSD näyttää tällä hetkellä vahvimmalta regulaation näkökulmasta.

Tulevaisuudessa mahdollisia regulaatio-ongelmia ratkotaan kenties muilla tavoin. Markkinoilta löytyy yhä enemmän hajautettuja stablecoineja, joiden taustalla ei ole keskitettyä palvelua. Esimerkiksi algoritmipohjainen Ampleforth sekä Makerin hallinnoima DAI ovat hyviä esimerkkejä.

Mitä enemmän kryptomarkkina kasvaa, sitä suurempi tarve on myös vakaavaluutoille. Nopeasti yleistyvät lainapalvelut ovat tästä hyvä esimerkki. Stablecoineille saa monesta paikkaa 10-15 prosentin vuosikorkoa ilman merkittävää riskiä. Aikamoinen ero nollakorkoiseen pankkitiliin!