Käsittelimme aikaisemmin louhintaa prosessorilla ja näytönohjaimella ja niillä pääseekin harrastuksessa jo aika pitkälle. Monet louhijat keskittyvät rakentamaan isoja kehikkoja täynnä tehokkaita näytönohjaimia ja tienaavat niillä tarpeeksi. Jos kuitenkin haluat kustantaa louhinnalla muutakin kuin sunnuntailounaalla sisäfileitä, et pärjää pelkällä hätäisesti kasatulla rigillä, vaan tarvitset läjän ASIC-louhijoita. Ne eroavat näytönohjaimista kyvyllään louhia vain muutamaa tiettyä valuuttaa, mutta ovat siinä erittäin tehokkaita. Ne ovat myös energiatehokkaampia ja valmiiksi tiiviisti kasattuja. Se kumman vaihtoehdoista kukin valitsee, on kiinni budjetista ja mukavuuden halusta. Ihan kuin muissakin harrastuksissa, tosi harrastelija rakentaa itse riginsä ja lisäksi hän säätää louhintasoftansa itse ja laittaa laitteensa louhimaan haluamaansa kryptovaluuttaa 24/7, 365 päivää vuodessa.
Tällä 4 minuutin videolla rakennetaan rig kuudella näytönohjaimella. Helppoa ja hauskaa!
ASIC
ASIC tarkoittaa yleensä johonkin tiettyyn tarkoitukseen suunniteltua mikropiiriä ja se toimii parhaiten määrätyn sovelluksen kanssa. Käyttötarkoitus voi olla vaikka kännykän prosessorina, mutta tässä viittaamme ASICilla kryptovaluuttojen louhintaan. ASIC-laitteet ovat suunniteltu pelkästään louhintaan eikä niillä voi esimerkiksi pelata pelejä. Ne louhivat vain tietyllä algoritmilla louhittavia kryptovaluuttoja ja se tietenkin rajoittaa niiden käyttömahdollisuuksia. Vaikka ASICien hinnat ovat aika korkeita (sadoista jopa tuhansiin euroihin), ne ovat tehtävässään erittäin tehokkaita ja pienemmän sähkönkulutuksen vuoksi muita viritelmiä paljon paremmin tuottavia. ASICien ongelma on voittojen väheneminen aina uuden nopeamman mallin ilmestyessä markkinoille, eikä koskaan voi olla täysin varma tulevasta tuotosta. Koska ASIC-farmit louhivat ihan eri tahtiin kuin muut, joidenkin valuuttojen kehittäjät ovat louhinnan keskittymisen estämiseksi muunnelleet kolikoitaan ja tehneet hard forkit. Tästä syystä hankkiessa ASIC-louhijaa, kannattaa varmistaa, että sillä louhittavaa kryptovaluuttaa tuetaan jatkossakin. Tyypillisesti tuotto ja elinaika lasketaan 2-3 vuoden oletuksella.
Kuvan Antminerin A9 Zmaster maksaa taalaa vaille kymppitonnin ja sitä käytetään Zcashin louhintaan. 50 000 hashin nopeudellaan se tuottaa nykykurssilla yli $17 000 vuodessa (sähkö mukana laskuissa).
Kerrostalossa louhinnan tuottamaa hukkalämpöä ei voi hyödyntää, mutta omakotitalossa isoa sähkölaskua voi perustella puolisolle sillä, että louhinta vähentää muun lämmityksen tarvetta…
Softa ja pooli
Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla käyttöjärjestelmä ja uusimmat ajurit asennettuina. Kun olet saanut toimivan yhdistelmän kasaan, ei kannata enää jatkossa tuhlata kallista louhinta-aikaa sen virittelyyn, joten ota pois kaikki automaattiset päivitykset ja muut ajastetut toiminnot. Laita MSI Afterburner tai vastaava hertsien nostaja päälle, mikäli käytät sellaista. Muista varmistaa, että louhintarigisi käynnistyy sähkökatkon jälkeen itsestään automaattisesti ja avaa samalla myös louhintasoftan louhimaan.
Seuraavaksi vuorossa on softan virittely. Pieni vertailu on tarpeen, sillä samaa kolikkoa voi louhia usealla eri softalla ja juuri sinun laitteistolle parhaimman saat selville vain kokeilemalla. Helpoista GUI-softista poiketen suosittelen käyttämään yhdelle tai kahdelle kryptovaluutalle suunniteltua nopeampaa louhintasoftaa. Näitä softia voi etsiä googlaamalla ja ladata Githubista, josta näet uusimmat versiot sekä käyttäjien kommentteja.
Etsi skrollaamalla download linkki, se vihreä nappi oikeassa yläkulmassa ei ole ohjelman lataukselle. Saman softan eri versioissa voi olla isojakin eroja ja joskus niiden suunnittelijat voivat ahneuksissaan muuttaa pakollista lahjoitusosuutta ylöspäin vaikka uusi versio ei olisi edellistä yhtään nopeampi. Yleensä tämä prosentin tai kahden lahjoitus näkyy ruudulla, kun laskenta siirtyy hetkeksi toiselle palvelimelle tai palomuurissa yhteydenottona tuntemattomaan palvelimeen. Palomuurilla estäminen on yksi tapa lopettaa nämä lahjoitukset. Silloin louhija ottaa yhteyden softantekijän varapalvelimeen, joka täytyy myös blokata.
Etsi pooli, johon liityt, sillä yksin louhimalla ei enää nykyään tienaa. Liity varmuudeksi myös toiseen pooliin siltä varalta, että ensimmäisen pudotessa linjoilta, louhiminen ei katkea pitkäksi aikaa. Ota pooliin luomasi käyttäjätunnus, osoitteet ja portit muistiin myöhempää käyttöä varten. Yleensä poolin jäsenet maksavat kohtuullisen 0.5 – 1 prosentin palkkion osallisuudestaan.
Louhinnassa ei tarvita paljoa levytilaa. Kuvassa näkyvät XMR-stackin tiedostot, joista osaa pitää itse muokata tekstieditorilla. Jotkin ohjelmat kysyvät ensimmäisellä käynnistyksellä kaikki pakolliset tiedot ja muokkaavat automaattisesti asetukset laitteistolle sopivaksi.
CONFIG.TXT (tai config.bat) tiedostoa voi muokata helposti Windowsissa Notepadilla. Tämä kohta pitää tehdä kaikissa softissa jollakin tavalla. Nämä on tärkeä laittaa oikein, jotta saat louhinnan tulot omalle tilillesi!
– ”pool address” on esimerkissämme Minergaten kertoma osoite, joka on jokaisella kryptovaluutalla oma, muista laittaa portin numero perään.
– “wallet_address” on oma käyttäjätunnus.
– “pool_password” on joko tyhjä tai ”x”.
Malli:
{“pool_address” : “aeon.pool.minergate.com:45690”, “wallet_address” : “sähköpostisi@gmail.com”, “pool_password” : “x”, “use_nicehash” : false, “use_tls” : false, “tls_fingerprint” : “”, “pool_weight” : 1 },
Voit lisätä toisen samanlaisen lauseen toiselle poolille.
CPU.TXT tiedostoa muokataan käyttöjärjestelmän mukaan; Windows 0,2,4,6 tai Linux 0,1,2,3 – prosessorin ytimien määrä huomioiden.
“cpu_threads_conf” :
[
{ “low_power_mode” : false, “no_prefetch” : true, “affine_to_cpu” : 0 },
{ “low_power_mode” : false, “no_prefetch” : false, “affine_to_cpu” : 2 },
{ “low_power_mode” : false, “no_prefetch” : false, “affine_to_cpu” : 4 },
{ “low_power_mode” : false, “no_prefetch” : false, “affine_to_cpu” : 6 },
],
NVIDIA.TXT tai AMD.TXT on paikka muokata näytönohjaimen laskenta-asetuksia.
“gpu_threads_conf” :
[
// gpu: GeForce GTX 1050 architecture: 61
// memory: 1651/2048 MiB
// smx: 5
{ “index” : 0,
“threads” : 50, “blocks” : 15,
“bfactor” : 8, “bsleep” : 25,
“affine_to_cpu” : true, “sync_mode” : 3,
},
],
Kaikissa tiedostoissa on ohjeet muokattavista kohdista ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta tulokseen. Ota kopioita, jotta pieleen menneet testitiedostot on helpompi palauttaa toimivaan versioon. Yleensä softa vain sulkeutuu tai lakkaa laskemasta, jos jokin ei toimi tai lämpö nousee liikaa.
Tarkista poolista, että louhiminen näkyy siellä oman käyttäjätunnuksesi laskettuina hasheina.
Sitten vain tienaamaan, hauskaa sadon odottelua farmin ääressä!