Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Paypal ja kryptovaluutat: onko kyseessä alaa murtava kumppanuus?

Paypal ja kryptovaluutat: onko kyseessä alaa murtava kumppanuus?
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoinin sijoittajat hypähtivät taatusti penkeissään kun Paypal ilmoitti vuoden 2020 lokakuussa alkavansa tarjoamaan yhdysvaltalaisille asiakkailleen mahdollisuuden myydä ja ostaa kryptovaluuttoja sekä säilyttää niitä sen palveluissa.

Siihen sisältyy myös Checkout with Crypto -palvelu, jonka välityksellä käyttäjä voi maksaa ostoksiaan Paypal-lompakossaan olevilla kryptovaluutoilla, jotka se muuntaa fiat-valuutaksi viimeisellä ostohetkellä. Yksityisasiakkaan rinnalla yritysasiakkaat saavat näin aivan uuden tavan periä maksuja palveluistaan.

Vaikka uutinen ei välittömästi koske suomalaisia, se on kuitenkin suuri askel hauraalla kryptovaluuttamarkkinoille, joka on viime vuosien aikana nähnyt suuria heilahduksia suuntaan ja toiseen. Paypal-uutisen tapaiset kehityssuunnat tuovat alalla vakautta ja toivoa tulevaisuudesta. Tutustutaan kuitenkin lähemmin siihen, mistä on kyse.

Mikä on Paypal ja miten sitä käytetään Suomessa?

Paypal on yksi vanhimmista sähköisistä maksuvälineistä, joka tuli vuosikymmeniä sitten suomalaisten tietouteen varsinkin Ebayn välityksellä. Nykyään se on maailmaanlaajuisesti käytetty ja samalla yksi suosituimmista nettilompakkovaihtoehdoista maailmassa. Sen käyttämiseen tarvitaan pelkästään sähköpostiosoite.

Yrityksen emoyritys on Yhdysvalloissa, mutta Euroopan puolella sen tytäryhtiö toimii Luxemburgissa. Tänä päivänä sillä voi maksaa ebay-ostosten lisäksi muun muassa matkoja, elektroniikka- ja kodinkoneostokset, digitaalisen sisällön oston ja vaikkapa lääkärikäynnin. Lisäksi parhaat Paypal-kasinot ovat tarjonneet sen maksuvälineiden joukossa suomalaisille jo vuosia.

Maksaminen on ilmaista niin yritys- kuin yksityisasiakkaille, mutta maksun vastaanottamisesta peritään muutaman prosentin käsittelykulut. Paypal-tili voidaan tehdä sähköpostilla, mutta se täytyy myös vahvistaa henkilötodistuksella.

Tätä ennen rahaa on voinut siirtää lompakkoon esimerkiksi luotto- ja pankkikorteilla sekä verkkopankkisiirtoina, mutta tästä eteenpäin siellä voidaan säilyttää myös ostettuja kryptovaluuttoja. Lisäksi luottokortin on voinut tallettaa palveluun ja käyttää sitä suoraan maksamiseen Paypalin hyväksyvillä sivustoilla.

Paypal hyväksyy vain suurimpia kryptovaluuttoja

Paypalin ilmoituksen mukaan se hyväksyy vain neljän suurimman kryptovaluutan ostoa, myyntiä ja säilytystä. Ne ovat bitcoin, ethereum, bitcoin cash ja litecoin. Käyttäjä voi maksaa niillä ostoksia ja siirtää niitä toisen PayPal-käyttäjän tilille, mutta tällä hetkellä kryptovaluuttaa ei voi kuitenkaan siirtää palvelusta ulos esimerkiksi toiseen kryptolompakkoon.

Tämä uutinen taas on närkästyttänyt käyttäjät, jotka toivoisivat monipuolisempaa käyttömahdollisuutta. Toisena negatiivisena puolena on kryptovaluutan ostosta ja myynnistä otettu välityspalkkio, joka on Paypalilla huomattavasti suurempi kuin suurimmissa kryptopörsseissä.

Korkeimmillaan sen on yli 25, mutta alle 100 dollarin osto- ja myyntisiirroissa, jolloin yritys velottaa välityspalkkiona 2,3 prosenttia siirrosta. Yli sadan dollarin siirroissa se laskee kahteen prosenttiin, 200- 1 000 dollarin välityspalkkio on 1,8 % ja yli tuhannen dollarin 1,5 %.

Mitä yhteistyö merkitsee kryptovaluuttojen tulevaisuudelle?

Viime vuosina suuret raha-alan toimijat ovat luoneet luottamusta kryptovaluuttoihin osoittamalla siihen kiinnostusta. Elon Muskin Tesla-siirto on yksi suurimmista, jonka perusta on luoda luottamusta kryptovaluuttojen käyttöön ja ostoon. Paypalin ilmoitus onkin herättänyt kiinnostusta bitcoin-sijoittajien keskuudessa.

elon musk paypal
Kuvassa Elon Musk

Uutisen jälkeen bitcoinin aktiivisuus oli korkeimmillaan vuosiin, ja sen uskotaan myös näkyvän tasaisesti bitcoinin arvon nousuna. Mitä enemmän nimittäin kryptovaluutan käyttäjiä on, sitä enemmän sitä ostetaan. Yhtä lailla kiinnostuksen kasvaessa myös sen arvo kasvaa. Viime maaliskuun jälkeen varsinkin bitcoinin arvo on tuplaantunut.

Kryptovaluutat ovat kuitenkin vielä vaikeassa tilanteessa, jota ei välttämättä pelkkä Paypalin yhteistyö tule pelastamaan. Kyseessä ovat loppujen lopuksi pelkästään digitaaliseen ympäristöön perustuvat, ilman rahallista takuuta olevat valuutat, jotka ovat hyvin avoimia arvojen heilauksille.

Suurten keskuspankkien ja valtioiden suunnitelmat omien kryptovaluuttojen perustamisesta on otettu yhtä lailla vastaan positiivisesti, koska sen uskotaan myös luovan alalla toivottua varmuutta ja uskoa kryptovaluuttojen tulevaisuuteen.

Tähän tarvitaan kuitenkin vielä runsaasti aikaa ennen kuin kyseessä voisi olla stabiili valuutta, joskin monet uskovat digitaalisten valuuttojen olevan kiistattomasti tulevaisuuden maksuväline.

Kryptovaluuttojen kanssa kannattaa olla järkevä

Virtuaalivaluutat ovat sellaisenaan liian helposti manipuloitavissa, joka tarkoittaa suuria arvon nousuja ja laskuja. Se taas on asia, joka pitää suuret ja riskejä välttävät sijoittajat kaukana niistä. Samalla lähes kuka tahansa voi perustaa kryptovaluutan, jonka johdosta niitä onkin syntynyt tuhansia.

Vaikka monet alan hyvät uutiset herättävät kiinnostusta, niiden perässä ei kuitenkaan kannata lähteä juoksemaan ilman tietoutta kryptovaluuttojen luonteesta. Netistä löytyy nykyään runsaasti tietoa kryptosijoittamisesta, jossa on samalla pohdittu jokaisen kryptovaluutan hyvät ja huonot puolet sekä riskit.