Mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vuonna 2021? Mikä on paras kryptovaluutta kaikista eri vaihtoehdoista? Näihin kysymyksiin vastauksia miettivät tällä hetkellä lukemattomat kryptovaluuttasijoittamisesta kiinnostuneet ympäri maailman.
Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta tässä artikkelissa vertailemme markkinoiden suosituimpia ja mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja eri kategorioista.
Sisällysluettelo
Useimmat kryptovaluutat eivät ole verrattavissa toisiinsa
Kotimaista mediaa lukiessa törmää toisinaan uutisiin, joissa Bitcoin ja Ethereum esitetään toistensa kilpailijoina. Tämä on malliesimerkki siitä, kuinka kryptovaluuttoihin perehtymättömälle kaikki vaihtoehdot näyttäytyvät samalla tavalla. Totuus on monimutkaisempi, sillä useimmat kryptovaluutat eivät ole lainkaan verrattavissa keskenään.
Kryptovaluutat voidaan yleisesti jakaa valuuttoihin, alustoihin ja tokeneihin. Näistä ensimmäiseen ryhmään kuuluvat muun muassa Bitcoin ja Litecoin. Valuuttojen tehtävä on toimia vaihdonvälineenä eri tahojen välillä. Bitcoinista puhutaan usein digitaalisena kultana, eli sen tehtävä on säilyttää arvonsa.
Alustoista tunnetuin esimerkki on Ethereum. Alustat ovat kuin käyttöjärjestelmiä, joiden tehtävänä on tarjota toimintaympäristö DeFi-palveluille (Decentralized Finance). Tällaiset palvelut voivat olla esimerkiksi älysopimusten varassa toimivia lainapalveluita tai pörssejä.
Chainlinkin kaltaiset tokenit puolestaan ovat arvontuojia tai valuuttaa tietyn toimintaympäristön sisällä. Alla on kuva chain.link etusivusta.
Kryptovaluuttojen erilaisuutta voi verrata esimerkiksi sosiaalisen median palveluihin. Facebook, Twitter, Instagram ja TikTok ovat kaikki sosiaalisen median palveluita, mutta keskenään täysin erilaisia. Näin ollen on mahdotonta määrittää, onko Instagram Twitteriä parempi. Käyttäjäkunta, alusta ja ominaisuudet eroavat toisistaan, minkä ansiosta kaikille palveluille riittää markkinoilla tilaa.
Sijoittajan näkökulmasta kryptovaluuttojen riskitasoissa on eroa. Yleisesti ottaen uudet ja pienet kryptovaluutat ovat kaikista riskialtteimpia, siinä missä Bitcoinin ja Ethereumin kaltaiset jättiläiset ovat markkinoiden vakaimpia vaihtoehtoja. Yhteistä kaikille kryptovaluutoille on, että niiden arvo saattaa heitellä huomattavasti lyhyen ajan sisällä.
Paras kryptovaluutta varovaiselle sijoittajalle
Mikäli haluat sijoittaa mahdollisimman vakaaseen ja turvalliseen sijoitusinstrumenttiin, kannattaa kryptovaluutat jättää listalta heti pois. Siinä missä pörssikurssit voivat päivän aikana heitellä jopa kymmeniä prosentteja, saattavat kryptovaluuttojen arvot muuttua vuorokaudessa kolminumeroisia prosenttilukuja.
Kaikista varmimmat vaihtoehdot ovat markkinoiden suurimmat kryptovaluutat. Bitcoin ja Ethereum ovat suhteellisen yksinkertaisia käsittää, niiden ostaminen on helppoa ja kurssi moniin pienempiin kryptovaluuttoihin verrattuna vakaampi. Aloittelijalle on suositeltavaa lähteä liikkeelle näistä.
Bitcoin (BTC) – paras kryptovaluutta
Mikäli artikkelin kirjoittajan olisi pakko nimetä yleisesti yksi paras kryptovaluutta, olisi vastaus hetkeäkään miettimättä Bitcoin. Useimmille ihmisille koko kryptovaluuttaskene tarkoittaa samaa asiaa kuin Bitcoin. Tämä jättiläinen on arvoltaan edelleen noin 60 % koko markkinasta.
Bitcoin on saanut alkunsa vuonna 2008 ja se perustuu avoimeen lähdekoodiin. Kolikoiden maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta, ja kolikoiden rajallisen määrän vuoksi Bitcoin ei voi kärsiä inflaatiosta. Koska kyseessä on jo melko vanha valuutta, on sen teknologia auttamatta vanhanaikaista moniin uudempiin vaihtoehtoihin verrattuna. Yleisesti Bitcoin onkin haluttu nähdä digitaalisena vaihtoehtona kullalle ja ”turvasatamana” omaisuuden säilyttämiselle sen sijaan, että sitä käytettäisiin maksuvälineenä päivittäisessä elämässä.
Bitcoin oli kaikkien huulilla vuonna 2017. Tällöin valuutan arvo kohosi lyhyessä ajassa satoja prosentteja tavoittaen lopulta noin 20,000 dollarin huipun. Kurssi romahti lähes yhtä nopeasti, mikä sai monet katkeroituneet sijoittajat hylkäämään Bitcoinin tyystin.
Muutaman vuoden ajan Bitcoinin kurssi sahasi edestakaisin neljän ja kymmenen tuhannen dollarin välillä. Noin neljän vuoden välein toteutettavista lohkopalkkioiden puoliintumisista viimeisin toteutui vuoden 2020 toukokuussa. Perinteisesti ns. halving on toiminut sysäyksenä kurssin piristymiselle, ja näin kävi myös tällä kertaa.
Vuoden 2017 hurjaan ralliin verrattuna vuosien 2020 ja 2021 Bitcoin-buumi on ollut erilainen. Vuonna 2017 mukana oli pääasiassa piensijoittajia, mutta tällä kertaa valuuttaostoksilla on käynyt lukuisia isoja instituutioita. Suuret tahot kuten MicroStrategy, Tesla ja Square ovat ostaneet Bitcoinia yhteensä miljardeilla dollareilla. Samalla PayPalin ja MasterCardin kaltaiset maksujätit ovat ilmoittaneet aikeistaan tuoda kryptovaluutat kuluttaja-asiakkaidensa saataville.
Bitcoinin ylivertaisuutta etenkin aloittelevan kryptosijoittajan valintana lisää ostamisen helppous. Bitcoinia voi ostaa kryptovaluuttapörsseistä helposti jopa verkkopankkitunnuksilla.
Sijoittajan näkökulmasta Bitcoin voi olla ”tylsä kohde”, sillä sen arvo ei raketoi samalla tavalla yksittäisten pienempien valuuttojen kanssa. Pitkällä aikavälillä Bitcoin on kuitenkin läpi vuosien ollut varsin tuottoisa sijoituskohde, joka pärjää suurten romahdusten aikana arvonsa puolesta yleensä muita kryptovaluuttoja paremmin.
Ethereum (ETH) – platformien kuningas
Mikäli kadulla ihmisiä pyydettäisiin nimeämään kaksi kryptovaluuttaa, olisi Bitcoinin jälkeen yleisin vastaus Ethereum. Näitä kahta valuuttaa verrataan usein toisiinsa, mutta turhaan. Kyseessä ovat kaksi täysin erilaista kryptovaluuttaa.
Vuonna 2013 alkunsa saanut Ethereum on tällä hetkellä markkinoiden suosituin platform-kryptovaluutta. Siinä missä Bitcoin on valuutta ja vaihdannan väline, on Ethereumin tarkoituksena tarjota ympäristö älysopimusten varassa toimiville DeFi-palveluille. Ethereum myös tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden luoda oman kryptovaluuttansa.
DeFi-palvelut tarkoittavat älysopimusten pohjalta toimivia hajautettuja finanssipalveluita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lainapalvelut tai hajautetut pörssit. DeFi-palveluissa käyttäjät kommunikoivat suoraan omaan lompakkoonsa ilman ihmisten välistä vuorovaikutusta. Tämän ansiosta esimerkiksi käyttäjätilejä tai KYC-vahvistuksia ei tarvita.
Alla oleva kuva on aave.com-sivulta. Suomalaistaustainen Aave on yksi suurimmista Ethereum-alustalla toimivista DeFi-palveluista.
Ethereum on älysopimuspalveluiden alustana markkinoiden ehdoton ykkönen, eikä tähän asemaan ainakaan toistaiseksi näy muutosta. Vuonna 2020 alkanut DeFi-buumi on kasvattanut Ethereumin suosiota entisestään. Suosio on kasvanut jo niin suureksi, että Ethereum on ”ylikuumentunut” aiheuttaen transaktioaikojen pitenemisen ja transaktiomaksujen kasvua. Näistä seikoista huolimatta Ethereum pitää tiukasi kiinni asemastaan, vaikka markkinoille on julkaistu Binance Smart Chainin kaltaisia haastajia.
Bitcoinin tavoin Ethereum kuuluu lähes jokaisen kryptovaluuttapörssin tarjontaan. Tulevien vuosien aikana Ethereumista julkaistaan 2.0-versio, minkä tarkoituksena on korjata protokollan tämän hetken suurimpia ongelmia. Onnistuessaan tämä mitä todennäköisimmin nostattaa Ethereumin kurssin taas askeleen korkeammalle.
Vaihtoehtoisia platform-ratkaisuja
Maailmassa on tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja ja uusia kehitellään kaiken aikaa. Bitcoinilla ja Ethereumilla alkaa olla jo reilusti ikää, mikä innostaa kehittämään näille näppärämpiä, nopeampia ja teknologialtaan nykyaikaisempia vaihtoehtoja.
Kryptovaluuttamarkkinoiden uusia tulokkaita kannattaa seurata aktiivisesti. On tärkeää kuitenkin pitää mielessä tarjonnan olevan todella laaja – onko nerokkaalta kuulostava uusi idea oikeasti niin poikkeuksellinen, että se päihittää lukuiset kilpailijansa? Tästä syystä altcoinit ovatkin sijoittajanäkökulmasta aina riskaabelimpia, sillä monet uudet innovaatiot jäävät vaisuiksi tähdenlennoiksi.
Binance Coin (BNB) – Binance-pörssin oma kolikko
Binance on maailman tunnetuin kryptovaluuttapörssi, joka palvelee myös lukemattomia suomalaissijoittajia. Tämä jättimäinen kauppapaikka on julkaissut oman kryptovaluuttansa Binance Coinin, joka näki päivänvalon vuonna 2017. Alun perin Binance-pörssin sisäiseksi hyödyke-tokeniksi tarkoitettu BNB on vuosien saatossa muuttunut enemmän Ethereumin kaltaisen plartformin suuntaan.
Alun perin Binance Coin julkaistiin Ethereum-alustalla. Julkaisusta lähtien oli kuitenkin tiedossa, että kehitteillä on myös oma lohkoketju. BNB:n alkuperäinen käyttötarkoitus oli, että Binance-pörssissä kauppaa käyvät saivat tekemistään kaupoista kymmenen prosentin alennuksen, mikäli käyttäjän tililtä löytyi Binance Coinia.
Alla on kuva Binance-pörssin etusivulta.
Vuonna 2019 julkaistiin Binancen oma lohkoketju. Samalla toteutettiin myös ns. token swap, eli kaikki Binance Coinit siirrettiin Binancen omaan lohkoketjuun. Tämä puolestaan tarkoittaa, että Binance Coinista tuli oma erillinen kryptovaluuttansa, jota ei ole mahdollista säilyttää Ethereum-lompakossa. Binancen oman lohkoketjun myötä sitä on tullut Ethereumin kaltainen alusta, joka mahdollistaa omassa ketjussaan erinäisten palveluiden toiminnan.
Alkuperäistä Binance Chainia (BC) seurasi vuonna 2020 julkaistu Binance Smart Chain (BSC). Tämä alkuperäiseen lohkoketjuun tehty lisäys on alkuperäistä Binance Chainia hajautetumpi. Uusi BSC mahdollistaa myös Ethereum-platformilla toteutettujen palveluiden siirtämisen helposti Binance Smart Chainiin.
Mitä tämä kaikki tarkoittaa Binance Coinin suhteen? Binance on monien mielestä maailman paras kryptovaluuttapörssi, ja Binance Coin tätä myötä paras kryptovaluutta. Binance-pörssi menestyy erinomaisesti kehittäen jatkuvasti uusia projekteja. Tämä puolestaan tarkoittaa lykkyä Binance Coinille, jota voi pitää ikään kuin peilikuvana Binance-pörssin menestyksestä.
Yksi suosiota kasvattava tekijä on Ethereumin tukkeutuminen DeFi-buumin myötä. Binance Smart Chain tarjoaa vaihtoehtoisen alustaratkaisun, jossa transaktiot onnistuvat nopeammin ja edullisemmin.
Polkadot (DOT) – lohkoketjujen yhdistäjä
Polkadot on yksi vuoden 2020 kuumimmista nimistä. Kyseessä on vuonna 2016 alkunsa saanut platform, jonka takana on Ethereumissa aikaisemmin vaikuttanut Gavin Wood. Toisin kuin nopeasti saattaisi ajatella, ei Polkadot ole katkeroituneen Ethereum-kehittäjän kosto. Alustan tarkoitus on mahdollistaa erilaisten lohkoketjujen yhdistäminen toisiinsa.
Hyvin yksinkertaisesti selitettynä Polkadot muodostuu kahdesta osasta: Relay Chainista ja Parachainista. Ensimmäiseksi mainittu on kaiken ydin, huolehtien mm. järjestelmän turvallisuudesta. Parachain puolestaan on ydinketjuun sopiva lohkoketju. Kaikki parachainit voidaan optimoida erilaisiksi mm. niiden sisäisten tokeneiden osalta. Parachainit voivat olla yhteydessä toisiinsa, minkä lisäksi niistä kaikki ovat yhteydessä ytimeen eli Relay Chainiin. Ydin on myös vastuussa transaktioiden hyväksymisestä.
Lisäksi Polkadot on luonut erillisen protokollan, jota hyödyntäen Polkadotiin voidaan yhdistää muita lohkoketjuja, kuten Ethereum tai Binance Smart Chain. Tämä vaatii muilta lohkoketjuilta oman Polkadot-yhteensopivan parachainin luomisen.
Jos haluat oppia Polkadotista lisää, tsekkaa alla oleva video!
Polkadot on herättänyt kryptovaluuttasijoittajien keskuudessa paljon kiinnostusta monesta eri syystä. Yksi näistä on, että kyseessä on hallintonsa puolesta hyvin erilainen ekosysteemi moniin muihin verrattuna. Tavallisesti lohkoketjuprojektien takana ovat fintech-yritykset, joissa projektien toimintaa ja niiden päätöksistä vastaavat erilliset yhdistykset.
Polkadotin toimintaperiaate puolestaan on, että valuutan (DOT) omistajat ja steikkaajat saavat päättää platformin kehityksestä. Polkadotissa on sisäänrakennettu äänestysmekanismi, jossa voivat äänestää kaikki DOT-tokeneiden haltijat.
Sijoittajan näkökulmasta Polkadot on hyvin mielenkiintoinen projekti, vaikkakaan kyseessä ei ole ainut lohkoketjujen yhdistämistä tavoitteleva projekti. Yhtenä syynä kryptovaluutan suurelle suosiolle voidaan pitää projektin luojaa Gavin Woodia – Ethereumista tuttu nimi tuskin tekee Polkadotille ainakaan hallaa.
Vuosi 2020 oli Polkadotille todellinen läpimurto. Kryptovaluutta näyttää lukinneen paikkansa kymmenen suurimman joukossa, ja nykyisin DOT-valuutan ostaminen käy helposti kaikista suurimmista pörsseistä.
Vaihtoehtoja DeFi-sektorista innostuneille
DeFi oli kiistatta yksi vuoden 2020 suurimmista jutuista kryptovaluuttojen maailmassa. Uusia DeFi-palveluita ilmestyi kuin sieniä sateella, ja monet palveluista raketoivat viivasuoraa ylöspäin. Satojen prosenttien kasvuprosentit kiinnittivät luonnollisesti sijoittajien mielenkiinnon. Tätä nykyä muutama eri DeFi-palvelu on sijoittunut kolmenkymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon.
Lyhenne DeFi tulee sanoista Decentralized Finance. Termillä tarkoitetaan lohkoketjuteknologiapohjaisia palveluita, jotka toimivat älysopimuksia hyödyntäen. Tällaisia voivat olla muun muassa lainapalvelut ja hajautetut DEX-pörssit, joista molemmista löytyy alapuolelta mielenkiintoinen esimerkki. Onko tulevaisuuteen katsovan sijoittajan paras kryptovaluutta sittenkin DeFi-palvelu?
Uniswap (UNI) – DeFi-sektorin timantti
Uniswap on hajautettu pörssi, jonka UNI-token on noussut yhdeksi suurimmista DeFi-tokeneista. Ethereum-alustalle luotu Uniswap nousi suureen suosioon vuoden 2020 DeFi-buumissa, mutta alkunsa tämä mielenkiintoinen projekti on saanut jo vuonna 2017. Oman UNI-tokeninsa Uniswap julkaisi vasta syyskuun 2020 puolivälissä. Kyseessä on siis hyvin tuore tapaus.
UNI-token ei loppukuluttajan kannalta liity Uniswap-pörssin käyttämiseen millään tapaa – niin hullulta kuin se kuulostaakin. Tässä pörssin toimintaidea lyhykäisyydessään:
Uniswap on Decentralized Exchange (DEX) eli hajautettu pörssi. Palvelu toimii Ethereum-alustalla täysin automatisoidusti älysopimuksia hyödyntäen. Loppukäyttäjä kommunikoi lompakkonsa välityksellä suoraan älysopimusten kanssa, eli Uniswap-pörssissä ei ole lainkaan ihmiskontaktia tai esimerkiksi asiakaspalvelua. Käyttäjiltä ei vaadita käyttäjätiliä. Kolikkokauppa hoituu selaimeen tai mobiililaitteeseen asennettavan MetaMask-lompakon avulla.
Alla on kuva Uniswap-pörssin käyttöliittymästä.
Kun käyttäjä haluaa vaihtaa omistamaansa tokenia toiseen, syötetään vaihdettavat summat ja haluttu token, vahvistetaan siirto ja that’s it. Uniswap veloittaa palvelun käytöstä alle puolen prosentin kulun, minkä päälle tulevat Ethereum-verkon kuormituksesta riippuvat transaktiokulut.
Entä sitten UNI-token? Vaikka tokenia ei käytetäkään varsinaisesti ”polttoaineena” pörssissä, on sillä silti tärkeä rooli. UNI-tokenin haltijat pääsevät äänestämään palvelun tulevaisuutta koskevissa äänestyksissä. Mitä enemmän tokenia hallussasi on, sitä suurempi on myös äänivaltasi Uniswapia koskevissa päätöksissä.
Uniswap on ainakin toistaiseksi onnistunut pitämään kiinni asemastaan yhtenä markkinoiden suosituimmista hajautetuista pörsseistä. Tulevaisuudessa DEX-pörssien käyttö tulee takuuvarmasti tasaisesti kasvamaan.
Uniswapilla voi olla hyvinkin valoisa tulevaisuus, joskin toisaalta myös kilpailu kiristyy jatkuvasti. Halvempia transaktioita tarjoavien Pancakeswapin kaltaisten vaihtoehtoisten palveluiden tulo markkinoille saattaa syödä Uniswapin käyttäjäkuntaa.
Venus (XVS) – mielenkiintoinen lainapalvelu
Venus on aikaisemmin esitellyllä Binance Smart Chain -alustalla toimiva DeFi-protokolla. Syksyllä 2020 julkaistu Venus tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden lainata omistamiaan kryptovaluuttoja likviditeetiksi palveluun. Vastaavasti käyttäjät voivat lainata itselleen kryptovaluuttoja toimittamiaan vakuuksia vastaan. Suurin samankaltainen markkinoilla jo toimiva kilpailija on suomalaistaustainen Aave.
Mikäli Venus-palveluun jättää omia kryptovaluuttojaan likviditeetiksi, maksetaan näille korkoa v-tokeneina. Lisäksi luodaan erillistä Venus-palvelun sisäistä VAI-tokenia, joka on yhteen dollariin sidottu stablecoin. Palveluun likviditeetiksi jätetyille kryptovaluutoille korko määrittyy sen hetkisen kysynnän perusteella.
Kilpailijaansa Aaveeseen verrattuna Venus on selkeämpi ja simppelimpi käyttää. Käyttö on helppoa, halusipa käyttäjä sitten lainata omia varojaan palveluun tai nostaa lainaa itselleen. Kaupankäyntimaksuja ei ole ja varojen siirtäminen Venus-protokollasta on BSC-alustan ansiosta nopeaa.
XVS on Venus-palvelun varsinainen token, jolla voi Uniswapin ja monien muiden DeFi-palveluiden tavoin äänestää Venuksen tulevaisuutta koskevissa asioissa. Koska Venus on hyvin tuore palvelu, on XVS-tokenia toistaiseksi mahdollista ostaa vain suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Tämä luonnollisesti muuttuu, mikäli Venus kasvaa Aaveen kaltaiseen suosioon.
Venus ei välttämättä näillä puheilla ja juuri nyt ole kaikista paras kryptovaluutta, mutta sillä voi olla edessään hyvin nousujohteinen tulevaisuus. BSC-alustassa transaktiot ovat nopeita ja edullisia, mikä on Venus-palvelun kilpailuetu Ethereum-pohjaisen Aaveen rinnalla. Aave on myös todistanut, että vastaavanlaisille DeFi-lainapalveluille on paljon kysyntää.
Tulevaisuus näyttää! Toteutuksen puolesta Venus on täysin validi kilpakumppani Aaveen rinnalle.
Riskillä sisään?
Riskisijoituskohteita etsiville kryptovaluuttamarkkinat tarjoavat loistavia kohteita. Uusia mitä erikoisempia kryptovaluuttoja kehitellään jatkuvasti. Sijoittamalla näihin saattaa hyvällä tuurilla kasvattaa alkuperäisen sijoituksensa moninkertaisesti – ja vähintään yhtä todennäköisesti saada tiputettua sijoituksensa arvon nollaan.
Kaikki kryptovaluutat ovat enemmän tai vähemmän spekulatiivisia sijoituskohteita. Niiden arvo on juuri niin korkea, kuin sijoittavat ovat valmiita niistä maksamaan. Hyvä esimerkki yliarvostetusta kryptovaluutasta on Dogecoin, joka ei tarjoa minkäänlaista uutta teknologiaa tai muuta lisäarvoa. Kolikon arvo on korkea yksinkertaisesti siitä syystä, että Dogecoinia on hypetetty niin paljon. Alla on pari mielenkiintoista riskisijoituskohdetta. Nämä voivat olla paras kryptovaluutta, jos haluat pelata äkkirikasta tai rutiköyhää!
XRP (XRP) – vaikeuksien kautta (ehkä) voittoon
XRP-token on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Taustalla on teknologiayhtiö nimeltään Ripple, joka kehittää pankkiteknologiaa – mikä puolestaan on monien mielestä suuressa ristiriidassa kryptovaluuttamaailman kanssa. Ripplen ja XRP-tokenin historia ulottuu yli vuosikymmenen taakse, ja läpi vuosien XRP on pitänyt sitkeästi paikkansa suurimpien kryptovaluuttojen listalla.
Taustayhtiö Ripple on niin ikään pärjännyt alallaan hienosti. Yhtiöllä on asiakkainaan tätä nykyä useita satoja pankkeja ja rahoituslaitoksia. XRP-tokenin taustalla oleva XRP Ledger on kaikille avoin maksujärjestelmä ja lohkoketju. Se mahdollistaa nopeat transaktiot ja siirrot ovat lähes ilmaisia.
XRP-tokenia on luotu kaikkiaan 100 miljardia kappaletta ja niitä käytetään Ripplen pankeille tarjoamissa palveluissa. XRP-tokenin avulla voidaan luoda digitaalinen valuuttapooli, joka mahdollistaa eri valuutoilla toimivien pankkien välisen maksuliikenteen suorittamisen pienemmällä valuuttariskillä. Bitcoinista ja monista muista kryptovaluutoista poiketen XRP-tokenit luotiin kaikki kerralla, eli niitä ei ole louhittu ajan mittaan. Kerralla luoduista tokeneista jäi teknologiayhtiö Ripplen haltuun 80 miljardia kappaletta, ja 20 miljardia kappaletta jaettiin perustajien kesken. Kyseenalaistako? Kyllä!
XRP-token on ollut läpi vuosien kryptovaluuttamaailmassa hyvin kiistelty tapaus. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että edelleen yli puolet XRP-tokeneista on teknologiayhtiö Ripplen hallussa. Ripple tosin voi vapauttaa kuukausittain markkinoille vain miljardi uutta tokenia, mikä estää markkinan romahduttamisen kerralla.
Ripple on ajautunut ongelmiin myös Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) kanssa. SEC haastoi Ripplen toimitusjohtajan sekä perustajan oikeuteen syytettyinä laittomasta arvopaperikaupasta. Kyseessä on jo useamman vuoden mittainen keskustelu siitä, onko XRP-token arvopaperi vai ei. Alla oleva video perkaa tapauksen läpi huolella.
Tämä aiheuttaa sijoittajille todella merkittävän riskin. Mikäli XRP-token todettaisiin viranomaisten toimesta arvopaperiksi, ei sillä olisi enää mahdollista käydä kauppaa kryptovaluuttapörsseissä. Tämä käytännössä tappaisi koko tokenin. Kurssiheittely on SEC-uutisoinnin jälkeen ollut huomattavaa molempiin suuntiin.
Mikäli Ripple voittaa sitä vastaan nostetut kanteet, pomppaa XRP-tokenin arvo todennäköisesti ison harppauksen vihreälle. Tällainen sijoittaminen on kuitenkin todella riskipeliä, joten suosittelemme miettimään kahdesti ennen ostopäätöksen tekemistä.
Dogecoin (DOGE) – kryptovaluuttamaailman ruletti
Viimeisenä kaivettakoon esille vielä yksi 2021 alkuvuoden eniten palstatilaa maailman medioissa saaneista kryptovaluutoista, Dogecoin. Tämä sosiaalisissa medioissa kiertäneen koirameemin kuvalla varustettu kryptovaluutta on tehnyt viime viikkoina monista satumaisen rikkaista, ja vielä useammista harmillisen köyhiä. Ei välttämättä siis tasaisin tai paras kryptovaluutta, mutta hyvin mielenkiintoinen sellainen.
Dogecoin on jo vuosia vanha projekti, joka on saanut alkunsa vitsistä. Teknisesti DOGE on kehitetty Bitcoinin pohjalle, eli teknologiansa puolesta se ei tarjoa mitään uutta tai erikoista. Valuutan tarkoitus on toimia vaihdon välineenä eri tahojen välillä. Lohkoketju käynnistyi vuonna 2013 ja viimeisten muutaman vuoden aikana merkittäviä päivityksiä ei ole nähty.
Miksi näin yksinkertainen kryptovaluutta on raivannut yllättäen tiensä suurimpien joukkoon? Syitä saattaa olla useampia, mutta yksi merkittävä on Dogecoinin suuri fani: Elon Musk. Maailman rikkaimman miehen tittelin saavuttanut Tesla-miljardööri on tunnettu aktiivisuudestaan Twitterissä. Tilillään Musk on twiitannut useaan otteeseen enempi vähempi sekavia postauksia Dogecoinista, mikä on saanut sijoittajat innostumaan.
ur welcome pic.twitter.com/e2KF57KLxb
— Elon Musk (@elonmusk) February 4, 2021
Parhaimmillaan Elon Muskin twiittailu Dogecoinista ja Redditin WSB-ryhmän innostuminen johti 800 prosentin nousuun valuutan arvossa. Hetkellisesti DOGE nousi kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon. Huippulukemistaan Dogecoin on tullut jo reilusti alas, mutta on edelleen moninkertaisesti korkeammalla muutaman kuukauden takaiseen nähden.
Kannattaako Dogecoiniin sijoittaa? Mikäli rakastat riskejä ja ylimääräistä pätäkkää on sijoitettavaksi kasinopelien kaltaisiin kohteisiin, voi Dogecoin olla paras kryptovaluutta juuri sinulle. Mikäli sen sijaan haluat pitää riskit mahdollisimman pienenä ja tavoitella edes jokseenkin varmaa arvonnousua, kannatta Dogecoinin kaltaiset hype-kolikot unohtaa kokonaan.
Dogecoinin arvonnousu ei perustu mihinkään järkevään. Kyse on yleisestä hurmoksesta, jota kaiken lisäksi ohjailee pitkälti yhden miehen sekavat twiittailut. Koirakolikkoon kannattaa suhtautua siis vähintäänkin skeptisesti!
Photo by Aleksi Räisä on Unsplash, Photo by NeONBRAND on Unsplash, Flickr / Marco Verch