Jokainen kryptovaluuttoja aktiivisesti seuraava on varmasti törmännyt lyhenteisiin ICO ja IEO. Mikä on ICO? Tai hyvin samankaltainen prosessi lyhenteeltään IEO? Tässä artikkelissa avataan, mitä näillä lyhenteillä tarkoitetaan ja miten ne ovat vaikuttaneet koko kryptovaluuttamarkkinan kehittymiseen.
Mikä on ICO?
ICO, eli Initial Coin Offering tarkoittaa kryptovaluutan tarjoamista vastikkeeksi haettavalle rahoitukselle. Sijoittaja osallistuu ICO-kierrokselle antamalla kryptovaluuttoja vastineeksi uutta ICO:n myötä liikkeelle laskettavaa kryptovaluuttaa. ICO on siis joukkorahoituksen muoto, jonka avulla kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian parissa toimivat yritykset hakevat uutta pääomaa.
Vuonna 2017 kryptovaluutat kohtasivat erittäin kovan ICO-buumin. Tuona aikana ICO:a hyödyntämällä uusille kryptovaluuttaprojekteille kerättiin jopa useita miljardeja dollareja rahoitusta. Kryptosijoittajien keskuudessa levinnyt valtava ICO-buumi oli yksi tärkeimmistä syistä kryptovaluuttojen räjähdysmäiselle kasvulle vuosien 2017-2018 aikana.
ICO on kryptovaluuttamaailman vastine perinteisen sijoitusmaailman IPO:lle (Initial Public Offering). IPO järjestetään, kun yritys on valmis listautumaan pörssiin. IPO mahdollistaa osakkeiden ostamisen ennen kuin ne ovat julkisessa kaupankäynnissä. IPO houkuttelee usein sijoittajia siinä toivossa, että pörssilistautumisen jälkeen yrityksen osakekurssi olisi IPO:n hintaa korkeampi.

Kryptoprojektit käyvät usein ICO:n läpi aivan projektin alkuvaiheessa, jolloin ne tarvitsevat kipeimmin rahoitusta. ICO:ssa sijoittaja saa IPO:sta poiketen osakkeiden sijasta kryptovaluuttoja.
Useimmat ICO:t on historian saatossa järjestetty Ethereum-alustalla. Tällöin sijoittajan itselleen saama token toimii Ethereumin lohkoketjussa. Tunnetuista kryptovaluutoista ja Ethereumin tämän päivän kilpailijoista esimerkiksi EOS ja TRON olivat alun perin seurausta Ethereumin alustalla tehdystä ICO:sta. Myöhemmin edellä mainitut projektit siirtyivät pois Ethereumin lohkoketjusta omiin lohkoketjuihinsa.
Mikäli ICO ja siihen sijoittaminen kiinnostaa, niin kannattaa katsoa millaisen taustan omaavia henkilöitä projektin parissa työskentelee, minkälaista dokumentaatiota projektista on saatavilla, onko projekti aktiivinen sosiaalisessa mediassa, minkä ongelman kyseinen projekti pyrkii ratkaisemaan, miten projektia on kehitetty ja millainen on tokenien jakosuhde.
Lähtökohtaisesti, mikäli tiimi jättää itselleen todella suuren osan tokeneista, voi se enteillä sitä, että tiimi saattaa myydä omistuksensa hinnan noustessa. Tällöin sijoittajille jää niin sanotusti tyhjä arpa käteen. Hyvässä ICO:ssa projekti on luotettava, tiimi on ammattitaitoinen ja tuote/palvelu ratkaisee jonkin olemassa olevan ongelman luoden tokenille aitoa kysyntää.
ICO:t ovat tarjonneet sijoittajille mahdollisuuden päästä käsiksi huimiin tuottoihin. Mikäli projektista tulee menestyksekäs, niin tokenin arvo voi nousta jopa satakertaiseksi ICO:n hintaan nähden. Tämä on yksi niistä syistä, miksi ICO:t ovat houkutelleet lukuisia ihmisiä sijoittamaan niihin. Valitettavasti todella monet ICO:t ovat olleet myös räikeitä huijauksia ja niihin sijoittaneet ihmiset ovat menettäneet kaikki sijoittamansa rahat.
ICO:t sisältävät aina huomattavan suuren riskin. Ne ovat kaikista riskialttiimpia sijoituksia ja sijoittajan kannattaa harkita äärimmäisen tarkkaan ennen niihin sijoittamista. Tänä päivänä ICO-markkina on lähes kuollut ja sen tilalle on noussut kirjainlyhennelmä IEO.
Mikä on IEO?
ICO:n käsittelyn jälkeen on luontevaa siirtyä käsittelemään lyhennettä IEO. IEO (Initial Exchange Offering) tarkoittaa kryptovaluuttojen julkista liikkeellelaskua kryptovaluuttapörssin kautta. Vuoden 2019 aikana IEO saavutti erittäin suuren suosion kryptosijoittajien keskuudessa. Suurin osa uusista kryptovaluuttaprojekteista saikin päivänvalon vuoden 2019 aikana juuri IEO:n seurauksena.
Tiivistetysti IEO on kryptovaluuttapörssin suorittama ICO. Kun kryptovaluuttaprojekti järjestää itse oman ICO:n, niin se hoitaa itse tokeniensa kauppaamisen mahdollisille sijoittajille. IEO tarjoaa lukuisia uusia hyötyjä ICO:ihin verrattuna.
Sijoittajat uskovat, että mikäli suuri ja tunnettu pörssi järjestää alustallaan IEO:n, niin projekti ei voi olla niin hämäräperäinen, mitä monet ICO:n suorittaneet projektit olivat. Mikäli kyseessä olisi täysi huijaus, niin kryptovaluuttapörssin maine saisi todella suuren kolauksen ja se voisi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että sijoittajat alkaisivat karttamaan kyseistä pörssiä.

Edellä mainitun lisäksi kryptovaluuttapörssien alustat ovat keskimäärin todella toimivia. IEO:n yhteydessä ei siis tapahdu yhtä suurella todennäköisyydellä ICO:ista tuttuja teknisiä ongelmia. IEO tarkoittaa myös sitä, että token listataan IEO:n suorittamaan pörssiin. Suuret pörssilistaukset olivat aina ICO:ihin sijoittaneiden haave ja ne johtavat lähes poikkeuksetta suuriin kurssinousuihin.
IEO tarkoittaa, että projekti listataan välittömästi suureen pörssiin, joten monen projektin suuri tavoite täyttyy myös siinä samalla. IEO parantaa myös sijoittajien tietoturvaa, kun sijoittajien ei tarvitse lähetellä henkilötietojaan ja tehdä KYC-prosessia ties mille tuntemattomille verkkosivustoille. Nyt tämä kaikki hoituu suurten ja tunnettujen pörssien välityksellä. Myös sijoittajien IEO:n myötä maksamat kryptovaluutat siirtyvät varmasti luotettavalle taholle ja sijoittaja voi olla varma, että hän saa myös vastineeksi IEO:ssa liikkeelle laskettavaa tokenia.
Luotettavuuden parantuminen on ollut IEO:issa huomattava parannusaskel ICO:ihin verrattuna. Lukemattomat ICO:t katosivat vuosina 2017-2018 mukanaan kaikki sijoittajien kyseisessä ICO:ssa maksamat kryptovaluutat.
ICO-markkinat ovat olleet käytännössä täysin kuolleet jo parin vuoden ajan. IEO:n suuri suosio pääsi yllättämään myös monet kryptovaluuttamaailmaa tiukasti seuraavat analyytikot. Voidaankin sanoa, että IEO:t ovat tänä päivänä syrjäyttäneet ICO:t lähes täysin. IEO:t ovat olleet usein myös niihin sijoittaneille erittäin onnistuneita sijoituksia. Usean IEO:n hinta onkin noussut välittömästi, kun kaupankäynti kyseisellä tokenilla on pörssissä aloitettu. IEO:ssa tokeneita itselleen ostaneet ovat siis voineet tehdä nopeasti suuriakin summia rahaa.
Moni IEO on saavuttanut erittäin suuren suosion sijoittajien keskuudessa, eivätkä läheskään kaikki halukkaat ole mahtuneet niihin mukaan. Esimerkkinä mainittakoon, että Binancen järjestämä BitTorrentin IEO kaatoi koko Binancen sivuston ja suurin osa halukkaista ei saanut kyseistä tokenia itselleen.

Suuren kysynnän vuoksi Binance muutti toimintatapojaan niin, että IEO:t järjestetään nykyisin lottoarvonnan tyyliin. Binancen käyttäjät saavat tähän arvontaan lippuja suhteessa omistamiensa Binancen omien tokeneiden (BNB) määrään. Arpalippuja ei kuitenkaan myönnetä käyttäjille, joilla on tilillään alle 100 BNB-tokenia.
Binancea on kritisoitu tässä järjestelyssä siitä, että se koittaa tällä tavalla nostaa oman tokeninsa hintaa, kun sijoittajien on ollut pakko omistaa niitä, mikäli ovat halunneet osallistua IEO-arvontaan. Kaikki suurimmat kryptovaluuttapörssit ovat Binancen vanavedessä lanseeranneet oman alustansa IEO:ita varten.
IEO ja kritiikki
Suuresta suosiosta huolimatta myös IEO:t ovat saaneet osakseen kritiikkiä. Ensinnäkin Binancen käyttämä IEO-lotto rajaa kaikki pienemmät sijoittajat Binancen alustalla järjestettävän IEO:n ulkopuolelle. Binancen järjestämän IEO:n lottokuponkeja voi saada itselleen ainoastaan, mikäli omistaa yli 100 BNB-tokenia. Tämä on kohtuullisen suuri määrä, eikä pienimmillä kryptosijoittajilla ole mitään mahdollisuuksia saada haalittua sellaista määrää Binancen BNB-tokenia lompakkoonsa.
Kryptovaluuttapörssien järjestämät IEO:t ovat joutuneet myös viranomaisten hampaisiin. Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova elin (SEC) on ottanut IEO:t tarkastelun kohteeksi. SEC epäilee, että ne rikkovat Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinalakia.
Yhteenveto
ICO ja IEO ovat kryptovaluuttamaailman keskeisiä termejä. Tämän päivän kryptovaluutoista todella moni on saanut näiden kautta alkunsa. ICO:t olivat todella suuressa suosiossa vielä pari vuotta sitten. ICO:t eivät kuitenkaan ole kiinnostaneet enää suuria massoja kryptovaluuttojen parin vuoden takaisen kurssihuipun jälkeen.
IEO:t nousivat lopulta monien asiantuntijoiden suureksi yllätykseksi suureen suosioon sijoittajien keskuudessa. Moni ajatteli, että ICO:n tapaiselle toimintamallille ei olisi enää kysyntää kryptosijoittajien keskuudessa, mutta nämä päätelmät osoittautuivat lopulta täysin vääriksi. IEO:t ovat saavuttaneet suuren suosion kryptosijoittajien keskuudessa ja kaikki kryptomaailman suurimmat pörssit tarjoavat oman alustansa näiden järjestämiselle.
IEO:t eivät ole kuitenkaan saaneet jatkaa voittokulkuaan täysin ongelmitta, sillä Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova SEC on osoittanut mielenkiintoa niitä kohtaan.
Tämän vuoden aikana uudet IEO:t eivät ole enää tulleet kryptovaluuttapörssien alustoille samaa tahtia kuin vuoden 2019 aikana. Esimerkiksi Binancen launchpadille on tullut vuoden 2020 aikana ainoastaan yksi uusi IEO. Voidaan kuitenkin sanoa, että tänä päivänä IEO:t ovat korvanneet ICO:t lähes kokonaan.
Varmaa on se, että uusien kryptovaluuttaprojektien pitää myös jatkossa jollain keinolla hankkia itselleen rahoitusta markkinoilta. ICO ja IEO ovat molemmat tarjonneet uusille kryptovaluuttaprojekteille erinomaisen keinon hankkia markkinoilta rahoitusta. On hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa kryptovaluuttaprojekteille ilmaantuu jokin uusi ja mullistava keino kerätä rahoitusta, eikä ICO:n ja IEO:n tapaisille toimintamalleille ole enää tämän jälkeen kysyntää.
Kuva: Rick Tap on Unsplash, Razvan Chisu on Unsplash