Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Miten kryptovaluutasta tuli virallinen valuutta?

Miten kryptovaluutasta tuli virallinen valuutta?
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Vielä muutama sata vuotta sitten meille olisi naurettu päin naamaa, jos olisimme väittäneet, että kryptovaluutan kaltainen valuutta tulisi olemaan olemassa. Nyt kryptovaluutta on kuitenkin todellisempi kuin koskaan ja sen tulevaisuus näyttää päivä päivältä vahvemmalta. Kryptovaluutta ei ole kuitenkaan syntynyt tyhjästä, vaan täytyy mennä tuhansia vuosia ajassa taaksepäin, jotta voi ymmärtää kokonaisen kehitystarinan ensinnäkin fyysisen rahan takana ja sen myötä myös kryptovaluutan takana.

Kaikki alkoi vaihtokaupoista

Kryptovaluutta on rahaa ja siispä täytyy katsoa hieman taaksepäin historiaan ymmärtääkseen mistä kaikki alkoi. Rahaa itsessään on muodossa tai toisessa käytetty noin 3000 vuoden ajan, sitä ennen käytiin vaihtokauppaa erilaisista tavaroista ja elintarvikkeista, kuten suolasta, aseista ja nahasta.

Ensimmäisen nykypäivän kolikkoa muistuttavan esineen sanotaan vievän meidät 770 vuotta ennen ajanlaskun alkua olevaan Kiinaan. Nämä kolikot olivat pronssisia, mutta olivat kuin pienoismalleja kyseistä myydystä tuotteesta. Kun tajuttiin, ettei sellaisen rahan kantaminen mukana ollut miellyttävää, muuttivat he kolikon muodon pieneksi ympyräksi. Myöhemmin Lydiassa nykyisen Turkin alueella alettiin teollisesti lyödä kolikoita ensimmäisenä maailmassa. Vain vähän jälkeen kolikon keksimisen vuonna 700 eaa. kiinalaiset siirrtyivät kolikoista paperirahaan. Kiinasta se kulkeutui hiljalleen Eurooppaan, mutta käyttöön setelit tulivat vasta 1500-luvun jälkeen.

Sen jälkeen kun tietokoneet ja internet tulivat kuvioihin, raha otti ensimmäistä kertaa digitaalisen muotonsa. Samaan aikaan digitaaliseen maailmaan syntyi monia palveluita kuten nettikauppoja, onlinekasinoita, suoratoistopalveluita ja monia muita, jotka ovat yhä tänäkin päivänä olemassa sadoille tuhansille ellei miljoonille käyttäjilleen. Palveluita löytyy moniin eri tarkoituksiin ja mahdollisesti tarpeelliset maksut voidaan hoitaa digitaalisesti. Ihminen parin sadan vuoden takaa ei olisi edes voinut kuvitella jonkin tällaisen olevan mahdollista.

Vuosi 1983 merkittävä alku kryptovaluutalle

Kryptovaluutan tarina alkaa henkilöstä ja kryptograafikosta nimeltä David Chaum. Vuonna 1983 hän kehitti salausjärjestelmän nimeltään eCash ja tarkalleen ottaen 12 vuotta sen jälkeen toisen järjestelmän nimeltään DigiCash. Hän käytti tätä järjestelmää turvanaan tekemään taloudellisia tilisiirtoja turvallisesti. Termi kryptovaluutta tuli esiin ensimmäistä kertaa kuitenkin vasta vuonna 1998, kun tietokoneinsinööri Wei Dai alkoi miettiä uuden maksutavan kehittämistä, joka käyttäisi salausjärjestelmää sekä jonka pääominaisuuksia olisi hajauttaminen.

Maailmanlaajuinen talouskriisi, joka alkoi vuonna 2008, vaikutti koko maailmaan – fyysisen rahan arvo heikkeni yhä nopeammin ja nopeammin. Tällainen tilanne sai kuitenkin erään henkilön miettimään uudenlaista ratkaisua. Yhä tänäkin päivänä henkilöllisyydeltään salainen henkilö Satoshi Nakamoto loi vuonna 2009 ensimmäisen kryptovaluutan, Bitcoinin. Saatat miettiä, että eihän hän kuitenkaan ollut ensimmäinen, joka tämän idean keksi, mutta hänen ideansa oli hyvin loppuun asti hiottu. Hän ajatteli, että Bitcoineilla maksamisen tulisi olla maksutapa, jota voitaisiin käyttää niin kansainvälisesti, hajautetusti ja täysin ilman mitään rahoituslaitosta. Satoshi Nakamoto siis todellakin inspiroitui tästä suuresta talouskriisistä ja halusi käyttää hyödyksi tämän mahdollisuuden ja esitellä kansalle uudenlaisen valuutan, joka ei ollut lähelläkään perinteistä, mutta oli samalla tavalla hyödyllinen ja toimiva.

Kryptovaluutan tilanne tänä päivänä

Kryptovaluuttaan investoidaan ja sitä käytetään yhä enemmän ja enemmän tänä päivänä. Kryptovaluutan alku oli hieman tahmainen, sillä yhteiskunta ei luottanut tähän uuteen maksutapaan. Ihmisten ajatukset ovat kuitenkin muuttuneet ajan myötä ja jopa monet yritykset käyttävät sitä nykyään; ne sallivat tuotteidensa ja palveluidensa maksamisen kryptovaluutoilla ja jopa luovat omiaan. Omia kryptovaluuttojaan kehittäneitä yrityksiä ovat muun muassa Kodak ja Facebook. Kodak loi KodakCoinin ja Facebook Libran.

Monet yritykset taas sallivat erilaisia virtuaalivaluuttoja maksutapanaan ja voitkin maksaa esimerkiksi hotelleista, lennoista ja huvipuistoista yms. kryptovaluutalla. Muun muassa Casual del Mar -hotelli Malagassa ja Dolder Grand Hotel Sveitsissä hyväksyvät maksuja hotelleissaan kryptovaluutalla. Casual del Mar -hotelli on osa hotelliketju Casual Hotelsia ja heidän tarkoituksenaan on hyväksyä kryptovaluutta kaikissa ketjun hotelleissa.

Myös esimerkiksi Saksan kansallinen matkailutoimisto haluaa aloittaa tänä päivänä hyvin merkittävän kryptovaluutan käytön. Kun suuret yritykset osallistuvat kryptovaluutan käyttöön, se kertoo paljon tämän virtuaalivaluutan tulevaisuudesta.

Kryptovaluutan tulevaisuus

Joka kuukausi kryptovaluuttaa luodaan enemmän ja enemmän. Bitcoin oli alusta asti johtava virtuaalivaluutta, mutta se ei ole kuitenkaan ainoa valuutta markkinoilla. Ihmiset ovat kehittäneet muun muassa virtuaalivaluutan DAVIES:in, jolla on täysin omat ominaisuutensa. DAVIES on vain muutaman vuoden vanha valuutta.

Lisäksi virtuaalivaluuttojen käyttämä lohkoketjuteknologia on vakiintunut vuosien varrella ja se onkin ennustanut kryptovaluutalle hyvää tulevaisuutta. Kryptovaluutta on vielä varsin uusi ja voidaankin sanoa, että olemme vielä kryptovaluutan alkutaipaleella. Varmaa kuitenkin on, että virtuaalivaluutalla on hyvin pitkä elämä edessään.