• Market Cap: $222.68 B
  • 24h Voluumi: $48.50 B
  • BTC Hallinta66.41%

Kryptovaluutat - Kurssit - MarketCap - Pörssit

Mitä ovat lompakot Bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen säilyttämiseen?

Mitä ovat lompakot Bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen säilyttämiseen?

Tarvitset kryptolompakon, jos haluat säilyttää, vastaanottaa tai myydä kryptovaluuttojasi. Ihan ensimmäiseksi on siis syytä tutkia hieman niitä ja vertailla eri tapoja ja palveluita omaisuutesi hallintaan. Jos aloitat sijoittamisen pienellä summalla, ei kannata tuhlata liikaa aikaa tähän vaiheeseen, sillä voit avata uusia lompakoita myöhemmin lisää tarpeen mukaan. Myöhemmin voit myös hajauttaa varojasi pörsseihin kaupankäynnin helpottamiseksi ja toisaalta valita sinulle paras vaihtoehto erilaisista säilytystavoista turvallisuuden parantamiseksi. Käytän tässä kirjoituksessani Bitcoinia esimerkkinä ja synonyyminä kryptovaluutoista epäselvyyksien välttämiseksi, vaikka muitakin valuuttoja voi käsitellä täsmälleen samalla tavalla.

Kryptolompakot

Ensimmäistä kryptolompakkoa valitessa kannattaa valita tutuin ja turvallisimman tuntuinen käyttöliittymä. Jos olet tottunut hoitamaan raha-asiasi tietokoneella, on se tietysti luonnollisin vaihtoehto. Nykyään monet nuoret ja aloittelijat käyttävät ensimmäisenä ja ainoana lompakkonaan älypuhelimeen tai tablettiin asennettavaa ohjelmaa sen helppokäyttöisyyden takia. Yksityisyydestään ja turvallisuudestaan huolehtivalle on myös tarjolla omalle tietokoneelle asennettavia ohjelmia tai USB-tikkua muistuttavia hardware-lompakoita, joita kutsutaan myös nimellä cold wallet. Paperilompakot ovat kevyempi versio hardware-lompakosta ja ne perustuvat paperille tulostettaviin avaimiin.

Tietokonelompakko, cold wallet

Perinteinen tietokonelompakko on yhä monen suosiossa turvallisuutensa ja yksityisyydensuojansa ansiosta. Osa lompakoista tukee tietokoneelle asennettua TOR-protokollaa, joten Teoston urkkijat eivät pääse vahingossa katsomaan transaktioita. Tietokonelompakoiden käyttäjät pitävät kirjaa myös samalla koko lohkoketjusta, joten ne ovat tärkeässä asemassa kryptovaluuttojen turvallisuuden kannalta. Aiheesta lisää lohkoketjuja käsittelevässä artikkelissa mikä on lohkoketju eli blockchain?.

Nämä omalle koneelle asennettavat ohjelmat ovat yleensä raskaita tietokoneelle, enkä suosittele sellaista ensimmäiseksi vaihtoehdoksi kenellekään. Samoin ensimmäinen asennus koko lohkoketjun latauksineen voi kestää useita tunteja ohjelmasta riippuen. Tässä vaihtoehdossa on erityisen tärkeä huomioida varmuuskopiointi, sillä kovalevyn hajotessa, koko lompakon sisältö voi kadota bittiviidakkoon. Ota siis ohjelman ohjeiden mukainen varmuuskopio avaimistasi ja muista tiedoistasi säännöllisesti muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Varasi ovat palautettavissa lohkoketjusta niiden avulla, vaikka koko tietokoneesi hajoisi lopullisesti. Nämä lompakot ovat asennettavissa yleensä Linuxiin, Windowsiin ja Appleen.

Lisäksi tietokoneelle on olemassa helpommin käytettäviä kevyitä lompakoita ja selainlompakoita, mutta niiden yksityisyyden suoja ei ole yhtä hyvä. Selainlompakoiden etuna on kuitenkin nopeus ja käytön helppous eikä niitä tarvitse asentaa erikseen. Myös useita valuuttoja tukevia selainlompakoita on saatavilla. Niitä voi myös käyttää muultakin kuin omalta tietokoneelta ja suosittelen ensimmäiseksi kryptovaluutan säilytys paikaksi sellaista. Löydät omalle tietokoneelle asennettavia ohjelmia osoitteesta: https://bitcoin.org/en/choose-your-wallet

Älypuhelin, hot wallet

Android ja iOS älypuhelimeen saa sovelluskaupasta asennettua helposti omalle valuutalleen sopivan lompakon. Nykyään on olemassa todella paljon eri valuuttoja tukevia lompakoita, joten muista valita sellainen, joka tukee sitä valuuttaa, jota säilytät tai käytät kaupankäyntiin. Ihan ensimmäiseksi tarkista kryptovaluutan nettisivuilta, että ohjelma on heidän tukema ja ole varovainen ohjelman latauslähteen kanssa sekä tarkista, että lataamasi ohjelma ei ole huijaus. Pidä huoli, että käytössä on kaksivaiheinen tunnistus kryptovaluutan siirrossa (salasana, sähköposti), jotta varasi eivät katoa mikäli puhelimesi varastetaan. Jos ohjelma tarjoaa mahdollisuutta louhia kryptovaluuttaa puhelimella, älä lataa sitä. Puhelimen prosessoria ei ole tarkoitettu käymään jatkuvasti täysillä ja nopean akun tyhjenemisen lisäksi vaarana on ylikuumenemisen myötä tulipalo. QR-koodin avulla varojen maksu palveluista tai varojen siirto toiselle henkilölle on helppoa. Käytön helppous tuo kuitenkin mukanaan riskejä eikä mobiilissa lompakossa kannata säilyttää kaikkia varojaan.

Kännykässä toimivia lompakoita ovat esimerkiksi Coinbase, Mycelium ja Electrum.

Hardware tai cold wallet

Tietokoneiden lisäksi tarjolla on vieläkin turvallisempia muutaman kympin hintaisia hardware lompakoita, joissa salausavain on tallennettu sirulle eikä sitä tarvitse säilyttää muualla. Ne ovat helppokäyttöisiä ja ne kytketään vain käytön ajaksi tietokoneeseen ja muuten niitä säilytetään turvallisessa paikassa. Näin niitä ei voi edes yrittää hakkeroida offline tilassa ollenkaan. Niiden sirut ovat myös suojattuja viruksia ja muita haittaohjelmia vastaan eikä salausavain tule missään vaiheessa näkyville eikä esimerkiksi ruudunkaappauksella voi saada sitä selville. Useimmissa on myös mahdollista luoda lista salasanoista paperille siltä varalta, että laite katoaa tai hajoaa. Laiteitta on myös sellaisia, jotka tuhoavat sisältönsä automaattisesti, mikäli luvaton käyttäjä yrittää väärää tunnistautumista liian monta kertaa.
Suosittelen näiden laitteiden käyttöä, jos omistat isompia määriä virtuaalivaluuttaa ja teet usein transaktioita. Ostaessasi hardware-lompakkoa, muista pitää mielessäsi turvallisuus. Älä ikinä osta käytettyä laitetta äläkä osta sellaiselta myyjältä, josta et voi olla täysin varma. Varmista aina laitteen aitous!
Tunnettuja valmistajia ovat esimerkiksi Bitlox, Coolbitx, Ledger ja Trezor.

Paperilompakko on cold-wallet

Paperilompakko tarkoittaa sitä mitä se on. Lompakko kirjoitetaan tai tulostetaan paperille.

bitaddress
Osoitteessa www.bitaddress.org voit luoda oma lompakkosi paperille hiiren liikkeillä.

Näin alkaa paperisen lompakon luominen: Valmiissa lompakossa vasemmalle tulee bitcoin-osoitteesi, jonka voit kertoa lähettäjälle tai siirtää sinne omia bitcoinejasi. Tähän lompakkoon voi siirtää vain bitcoineja ja, jos haluat lähettää lompakkoon muita valuuttoja, ne on ensin vaihdettava bitcoineiksi muualla. Oikealla on private key, jonka tarvitset varojen siirtämiseen pois lompakosta. Siinä vaiheessa siirrät käytännössä kaikki bitcoinit toiseen lompakkoosi, jonka jälkeen voit hävittää paperin. Jos tarvitset yhä paperisen lompakon, niin on parasta luoda kokonaan uusi lompakko, sillä edellinen ei ole enää tässä vaiheessa turvallinen avaimen käytön takia. Tilin saldon ja tapahtumat voit tarkistaa halutessasi osoitteessa https://www.blockchain.com.

lompakko
Valmis tili puhelimen luettavaksi tai merkkisarjan naputtamista varten.

Paperilompakko sopii hyvin pitkäaikaiseen bitcoinien säilyttämiseen eikä sitä tietenkään voi hakkeroida. Varsinaiseen kaupankäyntiin tai maksamiseen paperilompakko on erittäin hankala. Varasi pysyvät varmassa tallessa, jos paperi vain säilyy. Tulostaessa kannattaa muistaa, että kotitulostimien muste ei ole ikuista ja paperin säilytysolosuhteet vaikuttavat säilyvyyteen. Lyijykynällä merkkisarjoja muistiin kirjoittaessa kannattaa olla tarkkana, ettei tule virheitä.
Paperilompakko on turvallinen niin kauan kuin private key on vain sinun tiedossasi, eikä sitä ole käytetty kertaakaan.

Pörssien lompakot, hot wallet

Voit säilyttää kryptovaluuttojasi myös kryptovaluutta pörssin tilillä ja se on helppo vaihtoehto aktiiviselle sijoittajalle. Voit käydä kauppaa eri valuuttojen välillä nopeasti ilman, että tarvitsee antaa lompakon osoitetta tai private keytä jokaisen kaupan yhteydessä. Yleensä niissä on erikseen säilytystili ja kaupankäyntipuoli. Tämä tapa muistuttaa hyvin paljon nykyistä verkkopankkia, mutta ilman minkäänlaista talletussuojaa.
Suosittelen käyttämään pörssejä ainoastaan kaupankäyntiin ja pienien summien säilyttämiseen. Mikäli pörssi menee jostain syystä pois linjoilta, saatat menettää mahdollisuuden käydä kauppaa tärkeällä hetkellä. Huonoimmassa tapauksessa saatat menettää kaikki tililläsi olevat varat. Pörssien ja muiden lompakoiden välisistä siirroista joutuu maksamaan aina palkkion, joten päivittäin ja ihan pieniä summia ei tietenkään kannata siirrellä edestakaisin.

Yhteenvetona: Muistutan vielä lopuksi, että tässä artikkelissa mainitut säilytystavat eivät ole koskaan täysin turvallisia! Olet itse kokonaan vastuussa varoistasi ja niiden säilyttämisestä. Pidä salausavaimesi hyvässä tallessa muiden ulottamattomissa ja ota mielellään kopiot niistä, jos se on mahdollista. Pörssissä olevat varat saatetaan hakkeroida, myös tietokoneella säilytetty lompakko on altis hakkeroinnille tai tekniselle vialle ja paperilla olevan tunnuksen voi syödä oma koirasi.

Private key on todellakin yksityinen avain, älä jaa sitä muille!