Lohkoketjujen oraakkelit ovat kolmannen osapuolen tietolähteitä, joiden ainoana tarkoituksena on toimittaa lohkoketjuille tietoa, mikä mahdollistaa älysopimusten luomisen. Perusluonteeltaan älysopimus on yksinkertaisesti itsensä toteuttava koodin osa; älysopimukset arvioivat oraakkelilta tulevaa tietoa ja pistävät alulle toimeenpanon virran riippuen saadusta tiedosta.
Sisällysluettelo
Esimerkki oraakkelin toiminnasta älysopimuksessa
Kuvittele että Alice ja Bob lyövät vetoa paljonko ulkona on lämmintä lauantaina. Alice uskoo, että lämpötila tulee olemaan +20 astetta tai enemmän. Bob sitä vastoin uskoo, että lämpötila tulee olemaan +19 astetta tai alle (pyöristettynä lähimpään seuraavaan numeroon).
He suunnittelevat älysopimuksen (mihin kumpikin lähettää rahat), joka maksaa voittajalle riippuen siitä mikä lämpötila on. Jotta älysopimus voi määritellä lämpötilan ja näin ollen maksaa voittajalle, sen täytyy tiedustella luotettavalta lähteeltä, tai oraakkelilta, ja käyttää saatua tietoa voidaakseen aloittaa täytäntöönpanon. Säätietojen tiedustelu paikallisuutisten verkkosivuilta osoittaa, että lämpötila on lauantaina +24 astetta. Tällöin älysopimus toteutuu sovittujen ehtojen mukaan ja lähettää kaikki rahat Alicelle.
Oraakkelit tarjoavat ylimääräisiä toimintoja älysopimuksille toimittamalla niille apukeinoja, joiden avulla kommunikoida hajautetun lohkoketjun ulkopuolella. Pääsääntöisesti lohkoketju oraakkelit voidaan määritellä kahteen ryhmään.
• ohjelmisto-oraakkeleihin
• laitteisto-oraakkeleihin
Ohjelmisto-oraakkelit
Tällaiset oraakkelit ovat tyypillisesti verkkolähteitä tiedoille, jotka ovat helposti saavutettavissa. Tyypillisesti ne tarjoavat tietoa kuten lämpötilan tulkintaa, julkisen liikenteen tietoja ja erilaisten taloudellisten varojen käypiä hintoja. Ohjelmisto-oraakkelit ovat ehkä kaikkein voimakkain muoto, koska niillä on synnynnäinen yhteys internetiin. Tämä yhteys internetiin sallii ohjelmisto-oraakkelien toimittaa kaikkein uusinta tietoa älysopimuksille. Kryptovaluutta Chainlink hyödyntää etenkin näitä.
Laitteisto-oraakkelit
Tätä oraakkelin muotoa käytetään usein kun lähetetään tietoa älysopimuksille jonkin tapahtuman vuoksi fyysisessä maailmassa. Esimerkiksi toimitusketjun hallinnassa, jos esine millä on RFID-merkintä saapuisi tiettyyn varastoon, voidaan kyseinen tieto tällöin lähettää älysopimukseen. Tästä syystä laitteisto-oraakkelit voivat helpottaa hyödykkeiden jäljittämistä toimitusketjussa.
Kuitenkin vaikka oraakkelit tarjoavat havainnollistettavia hyötyjä, on niissä myös yksi haittapuoli. Ne tarvitsevat luottamuksen.
Oraakkelit edellyttävät luottamusta
Tietolähteiden, joita oraakkelit hyödyntävät toimiakseen ja sitten siirtävät tiedon älysopimuksiin, täytyy olla uskottavia. Käyttämällä edellistä esimerkkiä, jos Alice olisi jotenkin päässyt paikallisuutisten verkkosivuille, olisi hänen tällöin ollut yksinkertaista esittää lämpötilan olevan +24 astetta ja siten voittaa vedonlyönti.
Lyhyesti: jos tieto jonka oraakkelit toimittavat älysopimuksiin todistetaan virheelliseksi, syntyy huoli turvallisuudesta ja älysopimuksen toimeenpanon oikeellisuudesta. Sen sijaan, mahdollinen lääke tähän ongelmaan olisi pyytää tietoa useammalta oraakkelilta yhden sijaan. Jos oraakkeli ilmoittaisi lämpötilaksi +24 astetta, mutta neljä muuta oraakkelia ilmoittaisi sen olevan +18 astetta, voidaan tällöin ongelman ratkaisemiseksi ohjelmoida muita ehtoja.
Älysopimus voi valita hyväksyvänsä vain enemmistö arvon, tässä tapauksessa +18 astetta, mikä johtaisi Bobin voittoon vedonlyönnissä. Toisaalta älysopimus voidaan ohjelmoida myös olemaan toteutumatta ollenkaan.
Johtopäätöksenä: lohkoketju oraakkelit ovat kolmannen osapuolen tietolähde, jotka toimittavat tietoa älysopimuksiin. Ne lisäävät laajuutta mitä lohkoketjun protokollat voivat tehdä tarjoamalla niille keinoja kommunikoida oman verkostonsa ulkopuolella. Ohjelmisto- ja laitteisto-oraakkelit ovat vain kaksi esimerkkiä erilaisista olemassa olevista lohkoketju oraakkeleista.
Oraakkelit edellyttävät luotettavuutta, mikä on päinvastaista lohkoketjupohjaisten protokollien epäluotettavalle ja hajautetulle luonteelle. Tästä syystä, älysopimukset vaativat kasvavassa määrin monimutkaisuutta, kuten lähdetietoa useilta oraakkeleilta, jotta voidaan lievittää niihin kohdistettua luottamuksen tarvetta.
Tällä hetkellä lohkoketju oraakkeleiden parissa työskentelee mm. Chainlink.