Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Hardware-lompakot Ledger Nano S ja Nano X

Hardware-lompakot Ledger Nano S ja Nano X

Tässä artikkelisa esitellään hardware-lompakot Ledger Nano S sekä Ledger Nano X. Nämä ns. kylmälompakot ovat erittäin suosittuja sekä turvallisia vaihtoehtoja kryptovaluuttojen säilyttämiseen. Ne ovat USB-tikun kokoisia ja näköisiä laitteita, jotka yhdistetään joko tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen.

Yleistietoa kryptovaluuttalompakoista

Käydään ensin läpi hieman perusteita aloittelijoita varten. Kryptovaluuttalompakolla tarkoitetaan kryptovaluuttojen säilytyspaikkaa. Kryptovaluuttalompakot on mahdollista jakaa neljään eri kategoriaan. Nämä kategoriat ovat: online-lompakot, desktop-lompakot, mobiililompakot ja hardware-lompakot.

Online-lompakoilla tarkoitetaan käytännössä kryptovaluuttapörssejä, kuten Binance, Coinbase tai Coinmotion. Online-lompakoissa lompakkosi suojausavain on kyseisen pörssin hallussa, eikä sinulla ole täydellistä kontrollia omistamiisi kryptovaluuttoihin. Tällöin omistamasi kryptovaluutat ovat täysin pörssin tietoturvan varassa. Online-lompakoiden riskeinä ovat erityisesti hakkeroinnit ja palvelukatkot.

Desktop-lompakko on käytännössä ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneelle. Asennuksen jälkeen omistamiaan kryptovaluuttoja voi hallinnoida internetin välityksellä. Desktop-lompakossa privaattiavaimia voi hallinnoida itse, eivätkä ne ole kolmannen osapuolen palveluntarjoajan hallussa. Desktop-lompakko onkin online-lompakkoon verrattuna selkeä askel tietoturvallisempaan suuntaan. Desktop-lompakko ei kuitenkaan poista hakkeroinnin ja haittaohjelmien aiheuttamaa uhkaa.

Kuvassa näkyvä Exodus (löytyy osoitteesta exodus.io) on suosittu ja ilmainen desktop-lompakko.

exodus

Mobiililompakko on nimensä mukaisesti sovellus, joka asennetaan puhelimelle. Sovelluksen kautta on mahdollista hallinnoida omia kryptovaluuttojaan. Mobiililompakko sisältää kuitenkin samat tietoturvaheikkoudet, mitä desktop-lompakkokin. Tietoturvaheikkouksien vuoksi desktop-lompakoilla tai mobiililompakoilla ei ikinä kannata säilyttää suuria määriä kryptovaluuttoja.

Hardware-lompakko, josta käytetään myös nimitystä cold wallet (kylmälompakko) on ehdottomasti turvallisin ratkaisu kaikista kryptovaluuttalompakoista. Hardware-lompakko on offlinessa täysin hakkereiden ja haittaohjelmien ulottumattomissa. Nyt esiteltävät Ledger Nano S ja Ledger Nano X ovat hardware-lompakkojen ehdotonta parhaimmistoa.

Olemme vertailleet eri kryptovaluuttalompakoita tarkemmin tässä artikkelissa.

Ledger Nano S

Aivan aluksi on hyvä tehdä selväksi olennainen jokaista kryptolompakkoa koskeva seikka. Jokaisen kryptosijoittajan on hyvä muistaa, että kryptovaluutat eivät ikinä sijaitse itse lompakossa. Ne sijaitsevat lohkoketjussa riippumatta siitä, minkälaisessa lompakossa niitä säilytetään. Lompakolla tarkoitetaankin kryptovaluuttojen tapauksessa ainoastaan liittymää, jonka avulla pääset hallinnoimaan privaattiavaimen takana olevia kryptovaluuttoja. Privaattiavaimen hallinnoija onkin juuri se taho, jonka hallinnassa kyseisen privaattiavaimen takana olevat kryptovaluutat ovat.

Ledger Nano S on ranskalaisen Ledger-yhtiön valmistama hardware-lompakko. Ledger Nano S on yksi markkinoiden tunnetuimmista ja parhaimmista kryptolompakoista. Se tukee laajaa joukkoa erilaisia kryptovaluuttoja, sekä tarjoaa erittäin korkean turvallisuuden siellä säilytettäville kryptovaluutoille.

ledger nano s opas

Ledger Nano S turvaa privaattiavaimesi, jotka mahdollistavat pääsyn omistamiisi kryptovaluuttoihin. Privaattiavaimesi ovat säilössä USB-tikulla, jota voit säilyttää haluamassasi paikassa. Ledger Nano S on hardware-lompakko, joten se ei ole kiinni verkossa ja on näin ollen se on hakkereiden ja verkkohyökkäysten ulottumattomissa.

Ledgerin käyttöjärjestelmää on erittäin helppo käyttää ja se soveltuu hyvin myös aloitteleville kryptosijoittajille. Ledger Nano S on kompaktin kokoinen, ja sitä suojaa metallikotelo, joka tekee siitä monia muita hardware-lompakkoja kestävämmän.

Hanki Nano S tästä!

Löydät Bitcoinkeskus-sivustolta yksityiskohtaisen oppaan, jossa Nano S:n käyttöönotto selitetään askel askeleelta. Lue lisää: Ledger Nano S asennusopas.

Ledger Nano S turvallisuus

Monet ihmiset pelkäävät, mitä tapahtuu, jos Ledger Nano S varastetaan tai se katoaa. Häviävätkö omat kryptovaluutat siinä samassa? Mikäli laitteen pin-koodi ja backup-koodi eivät ole päätyneet varkaiden matkaan, niin varkaat eivät voi mitenkään päästä käsiksi omistamiisi kryptovaluuttoihin. Backup-koodilla tarkoitetaan 24 eri sanasta koostuvaa listaa, jonka avulla lompakko on mahdollista alustaa uudestaan.

Voit aina hankkia uuden Ledger Nano S -laitteen ja alustaa sen uudelleen tallentamasi backup-koodin avulla. Alustuksen jälkeen sinulla on jälleen pääsy kryptovaluuttoihisi. Backup-koodi on siis lista, jota on säilytettävä erittäin huolellisesti. Alla olevalta videolta löytyy opas, miten tämä toiminto suoritetaan. Toiminto ei ole sen vaikeampi myöskään Nano X -lompakossa.

Vaikka hajottaisit tai hävittäisit Ledger Nano S -laitteesi, niin et menettäisi oikeuttasi privaattiavaimeesi. Pääset siihen aina käsiksi ostamalla uuden laitteen ja alustamalla sen backup-koodin avulla. Ledger Nano S kryptovaluuttalompakon turvallisuus riippuu siitä, miten säilytät backup-koodin sisältävän lapun. Mikäli joku toinen pääsee tähän lappuun käsiksi, niin hänen on mahdollista saada kryptovaluuttasi itselleen.

Kaiken kaikkiaan Ledger Nano S on erittäin turvallinen kryptovaluuttalompakko ja erittäin hyvä valinta, mikäli haluat suojata kryptovaluuttasi online-hyökkäyksiltä.

Ledger Nano X

Ledger julkaisi vuonna 2019 seuraavan sukupolven version suositusta Ledger Nano S kryptovaluuttalompakosta. Nano X tarjoaa hieman eri ominaisuuksia kuin Nano S. Jokaisen on kuitenkin hyvä muistaa, että Nano S ei ole uuden sukupolven Nano X:stä huolimatta missään nimessä mikään vanhentunut versio.

Mikäli Nano S ja Nano X asetetaan vastakkain, niin voidaan todeta, että Nano X tarjoaa huomattavasti aiempaa laajemman tuen sekä enemmän tilaa eri kryptovaluuttoja tukeville lompakoille. Se tarjoaa myös paljon kaivatun Bluetooth-yhteyden, jonka avulla lompakon voi yhdistää mobiililaitteeseen. Nano S pitää yhdistää aina USB-kaapelilla tietokoneeseen, mutta Nano X mahdollistaa käytön myös mobiililaitteella.

ledgerit

Nano X onkin laajempien ominaisuuksiensa vuoksi tarkoitettu hieman ammattimaisempaan käyttöön. Lisäksi sitä on Bluetooth-yhteyden ansiosta helppo käyttää myös päivittäin. Kun haluat päästä lompakkoosi, niin ei sinun tarvitse alkaa pelailemaan USB-kaapelin kanssa tai avata tietokonetta. Riittää, että yhdistät lompakon Bluetoothilla matkapuhelimeesi ja pääset omistuksiisi käsiksi. Nano X onkin tarkoitettu kulkemaan käyttäjänsä mukana, kun taas Nano S on enemmänkin kotiversio.

Ledger Nano X on hieman kookkaampi kuin Nano S, ja Nano S -versiosta tutut kaksi pientä neliskanttista painiketta on siinä korvattu kahdella hieman kookkaammalla pyöreällä painikkeella. Toinen näistä painikkeista on musta ja toinen saman värinen kuin lompakon metallikuori. Painikkeet sijaitsevat myös eri paikassa, mitä Nano S-mallissa. Turvallisuusnäkökulmasta tarkasteltuna Ledger Nano X tarjoaa täsmälleen saman turvallisuuden kuin Nano S. Näiden lompakoiden ainoa ero on niiden teknisissä ominaisuuksissa.

Hanki Nano X tästä!

Löydät Bitcoinkeskus-sivustolta yksityiskohtaisen oppaan, jossa Nano S:n käyttöönotto selitetään askel askeleelta. Lue lisää: Ledger Nano X asennusopas.

Yhteenveto

Ledger Nano S on ollut jo pitkään kryptovaluuttamaailman suosituin ja turvallisin kryptolompakko. Se on erittäin laajasti käytössä niin ammattilaisilla kuin pienemmilläkin kryptosijoittajilla. Lisäksi Nano S:n tietoturva on ollut täysin pomminvarma, eikä se ole pettänyt historiansa aikana kertaakaan.

Ledger Nano X on Ledgerin vuonna 2019 markkinoille tuoma uudemman sukupolven hardware-lompakko. Nano X tarjoaa huomattavasti enemmän tilaa eri kryptovaluuttoja tukeville lompakoille, ja muutenkin sen tekniset ominaisuudet ovat Nano S -mallia kehittyneempiä. Nano X soveltuukin erinomaisesti etenkin päivittäiseen käyttöön. Tietoturvaominaisuudet ovat molemmassa lompakoissa samalla tasolla.

Molemmat artikkelissa esitellyt kryptovaluuttalompakot ovat erinomaisia ostoksia. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa pohtia, minkälaisia ominaisuuksia kryptovaluuttalompakoltaan tarvitsee ja tehdä ostopäätös tämän pohjalta. Nano S -malli on suunnattu etenkin niille, jotka eivät tarvitse kaikkia Nano X-mallin lisäominaisuuksia. Kumpaan artikkelissa esiteltyyn vaihtoehtoon sitten ikinä päätyykään, niin ei varmasti tule katumaan hankintaansa.

Älä ikinä osta kryptovaluuttalompakkoasi muualta kuin valmistajan virallisilta sivuilta. Hämäräperäisiltä kauppiailta ostettuihin lompakkoihin voi olla asennettu haittaohjelmia ja voit menettää kaikki lompakkoon tallettamat kryptovaluuttasi. Mikäli haluat hankkia itsellesi Ledger Nano S tai Ledger Nano X -lompakon, niin saat varmasti turvallisen ja alkuperäisen lompakon valmistajan osoitteesta ledger.com.

Muista myös säilyttää 24 sanan backup-koodiasi erittäin varmassa paikassa. Suurimmat hardware-lompakkoihin liittyvät riskit liittyvät juurikin backup-koodin huolimattomaan säilytykseen.

Tutustu Ledger-tuotteisiin!

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Kuva: Flickr / Marco Verch