Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Kryptovaluuttojen staking kasvattaa suosiotaan

Kryptovaluuttojen staking kasvattaa suosiotaan
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluuttojen louhinta on ollut perinteisesti ainoa tapa tienata passiivista tuloa ja uusia kolikoita. Staking tai ”steikkaus” on korvannut fyysiset louhintalaitteet yhä suuremmassa määrin viime vuosina. Tässä artikkelissa käydään läpi tunnettuja kryptovaluuttoja, joiden staking on turvallista ja suosittua.

Staking vs louhinta

Käydään ensin läpi hieman perusasioita.

Kryptovaluuttojen louhintaa on ollut olemassa siitä päivästä lähtien, kun Bitcoinin lohkoketju käynnistyi. Tämä tapahtui 3. tammikuuta vuonna 2009. Louhintaan ovat aina liittyneet oleellisesti myös louhintapalkkiot.

Bitcoinin ensimmäisessä lohkossa palkkio oli peräti 50 bitcoinia. Ajan myötä tuo summa on puoliintunut, ja nykyisin palkkio on enää 6,25 bitcoinia per lohko. Se on silti euroissa nykykurssilla yli 50.000€, joten ilmankos louhintaan panostetaan jopa parin miljoonan laitteen avulla ympäri maailman.

Fyysisiä louhintalaitteita tarvittiin alkuvuosina kaikissa kryptovaluutoissa. Tilanne alkoi muuttua vuoden 2012 jälkeen, kun Proof of Stake -konsensusalgoritmi kehitettiin. Ensimmäinen PoS-kolikko oli nimeltään Peercoin vuonna 2013.

Kuvassa oikealla oleva Dan Larimer on kehittänyt Delegated Proof of Stake -variantin, jota käyttävät mm. hänen ensimmäinen projektinsa Bitshares sekä uudemmat Steem ja EOS.

PoS ja sen eri versiot tulivat markkinoille, koska niin moni halusi ratkaista fyysisten louhintalaitteiden tuomat ongelmat. Ensinnäkin ne asettavat selkeitä rajoitteita verkon kapasiteetille. Toinen ongelma on luonnollisesti valtava sähkönkulutus.

Jos kaikki kryptovaluutat pohjautuisivat PoW-konsensukseen, maailmasta loppuisi pian sähkö kesken. Riittävää skaalautuvuutta olisi myös mahdoton saavuttaa.

Proof of Stake -järjestelmissä perinteistä louhintaa ei ole. Verkossa on sen sijaan tietty määrä validaattoreita, jotka pääsevät siihen rooliin panostamalla tokeneita tietyn määrän verkkoon. Tästä tulee siis termi staking, joka tarkoittaa käytännössä valuutan lukitsemista verkon ylläpitotyöhön.

Staking on helppoa ja halpaa myös taviksille

Louhinta oli Bitcoinin alkuvuosina mahdollista kenelle tahansa aivan tavallisella läppärillä. Moni onnekas louhikin satoja tai jopa tuhansia bitcoineja 2010-luvun alussa. Nykyisin louhinta on niin raakaa bisnestä, että se on kannattavaa lähinnä suurille farmeille.

Tiettyjen kryptovaluuttojen louhinta on yhä mahdollista (ja jopa kannattavaa) näytönohjaimista rakennetuilla ”rigeillä”. Vaikka tekisitkin voittoa, niin omat ongelmansa tässäkin on. Tarvitset halpaa sähköä, tilat 24/7 huutaville laitteille sekä jatkuvaa laitteiston päivittämistä.

GPU louhinta rig
Kryptovaluuttojen louhintaa suorittava rig.

Tämä sopii lähinnä henkilöille, joilla on sopiva tietotaito ja sopivat tilat (varasto, autotalli ym.).

Staking on huomattavasti parempi vaihtoehto etenkin aloitteleville käyttäjille. Et tarvitse mitään lisälaitteita, ja steikkaus onnistuu monilla valuutoilla suoraan lompakostasi! Jos sinulla on esimerkiksi NEO-kryptovaluuttaa virallisessa Neon Wallet -lompakossa, saat automaattisesti vuosikorkoa tekemättä mitään.

Nykyisin yhä useampi pörssi on tuonut myös staking-optiot tarjontaansa. Sinun ei tarvitse kuin aktivoida staking ja lukita haluamasi määrä kolikoita tähän työhön, jonka jälkeen vuosikorko alkaa juosta tilillesi automaattisesti.

Osallistuminen steikkaukseen ja sen eri muotoihin voidaan jakaa kahteen osaan: jos sinulla on vara hankkia kymmenien tai satojen tuhansien eurojen pohjakassa, voit pyrkiä yhdeksi validaattoreista ja tienata hyvin.

Jos et ole voittanut kasinolla lähiaikoina ja sinulla on vain kymmenien, satojen tai tuhansien eurojen potti tokeneita, voit delegoida ne joillekin validaattoreista. Tienaat silti mukavaa vuosituottoa, mutta se on hieman validaattoria matalampi.

Kaikki tämä hoituu nykyisin todella helposti parilla klikkauksella.

Suosituttuja staking-kolikoita

Käydään seuraavaksi läpi muutamia suosituimpia staking-vaihtoehtoja.

Tezos on noussut yhdeksi tunnetuimmista altcoineista vuoden 2019 aikana. Sen XTZ-tokenin staking on hurjan suosittua – lähes 80% kaikista tokeneista on steikattu. Tezos staking onnistuu myös suoraan esim. Ledger Nanon, Binancen ja Coinbasen kautta. Suosiota on nostanut noin 6-7% vuosikorko.

EOS ja TRON käyttävät edellä mainittua Delegated Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Verkossa on pieni joukko validaattoreita, joille voit delegoida tokenisi pientä korkoa vastaan. Staking-vuosipalkkio on 1-3% luokkaa, mutta Binance tarjoaa tällä hetkellä 3x buustin eli odotettu korko on jopa 7-9%.

tron-kryptovaluutta
TRON on suosittu kryptovaluutta myös steikkauksessa.

NEO on yksi vanhimmista kryptovaluutoista, joka tienaa vuosikorkoa eri tavalla. Sen lohkoketjussa on kaksi tokenia: NEO ja GAS. Näistä kahdesta GAS toimii nimensä mukaisesti järjestelmän virtuaalisena bensana, jolla maksetaan älysopimusten käyttö ym.

Sinun ei tarvitse muuta kuin holdata NEO-tokeneita virallisessa lompakossa, niin tilillesi kertyy GAS-tokenia automaattisesti. Tämän helpompaa tienaaminen ei voi olla! VeChain ja Ontology toimivat samalla idealla. Tienaat noin 3-5% vuosikorkoa tällä tavoin.

Lainapalvelut ovat staking-vaihtoehto

Jos et halua steikata altcoineja vaan haluat tienata ylimääräistä korkoa Bitcoinin tai esim. Ethereumin avulla, niin sekin onnistuu. Tässä kohtaa mukaan tulevat lainapalvelut.

Sivustot kuten Celsius Network ja BlockFI ovat kasvattaneet suosiotaan rajusti. Ne tarjoavat 1-10% välissä olevaa vuosikorkoa eri kyptovaluutoille, joille staking ei ole mahdollista. Saat suurinta korkoa itse asiassa stablecoineille kuten USDT.

Kannattaa siis miettiä, haluatko holdata bitcoinisi lompakossa vai lainata ne tällaisen palvelun kautta tienaamaan muutaman prosentin vuosikorkoa. Pitkässä juoksussa ero on melkoinen.

Lainapalveluiden käyttö ei tietysti ole täysin riskitöntä. Koska kyseessä on niin uusi toimiala, niin mitään pankkien kaltaista talletussuojaa ei ole käytössä. Toistaiseksi mitään merkittäviä hakkerointeja tai muita asiakkaiden varojen menetyksiä ei ole tällä sektorilla tapahtunut.

Photo: Stanislaw Zarychta on Unsplash, Лечение Наркомании from Pixabay


Vastaavat julkaisut

Kryptovaluuttojen louhinta

Kryptovaluuttojen louhinta

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Tässä artikkelissa esitellää kryptovaluuttojen louhinta. Etenkin Bitcoin louhinta on meillä luupin alla.Lohkoketjun ylläpitäjiä kutsutaan louhijoiksi. Suurin osa kryptovaluutoista syntyy maailmaan louhintapalkkioina. Louhimisella tarkoitetaan prosessia, jossa lohkoketjua […]

Ethereum 2.0 on vuoden 2020 suurimpia puheenaiheita

Ethereum 2.0 on vuoden 2020 suurimpia puheenaiheita

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Kuluneen vuoden suurin puheenaihe on ollut kiistatta Bitcoin halving, joka tapahtui toukokuussa 2020. Hyvänä kakkosena tulee kuitenkin Ethereum 2.0 – vuosia valmisteltu skaalauspäivitys Ethereumin lohkoketjuun. Mitä […]Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *