Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Kryptovaluuttojen ostaminen – aloittelijan opas

Kryptovaluuttojen ostaminen – aloittelijan opas
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluuttojen ostaminen herättää mielenkiintoa yhä useammissa ihmisissä. Vuoden 2017 kryptovaluuttahuuma oli ensimmäinen sysäys, joka toi kryptovaluutat osaksi tavallisten sijoittajien portfolioita. Tässä artikkelissa esitellään asioita, jotka tulee ottaa huomioon kryptovaluuttoja ostettaessa.

Tunnista kryptomarkkinoiden ominaispiirteet

Aloittelevan sijoittajan kannattaa aivan ensimmäisenä ymmärtää, että kryptovaluuttojen ostaminen eroaa tavallisten osakkeiden ostamisesta. Toki kryptovaluuttojenkin arvon muutoksiin pääsee nykyään kiinni hankkimalla myös perinteisiä sijoitustuotteita, jolloin ei ole pakko ostaa itse kryptovaluuttaa. Tässä artikkelissa pureudumme kuitenkin itse kryptovaluuttojen hankintaan.

Kryptomarkkinat eroavat tavallisista osakemarkkinoista muun muassa sääntelyn puutteella. Sääntelyä on pyritty kryptomarkkinoilla lisäämään jatkuvasti, mutta se ei ole vielä lähelläkään osakemarkkinoiden sääntelyä. Kryptoja ostavan henkilön kannattaakin varautua erittäin rajuihin kurssiliikkeisiin.

Kryptomarkkinoilla volatiliteetti vaihtelee erittäin paljon eri kryptovaluuttojen välillä. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että pienemmän volyymin kryptovaluutoissa volatiliteetti on huomattavasti rajumpaa kuin suuremman volyymin kryptovaluutoissa. Tästä huolimatta myös suuremmat kryptovaluutat, kuten Bitcoin voivat osoittaa erittäin rajuja kurssivaihteluja jopa erittäinkin lyhyellä aikavälillä. Kryptovaluuttoja hankkivan henkilön kannattaakin varautua siihen, että sijoitusten arvo voi heitellä erittäinkin rajusti riippuen kulloisesta markkinatilanteesta.

Ennen kryptovaluuttojen hankintaa kannattaa ehdottomasti määritellä oma riskiprofiili. Aivan ensimmäiseksi on pohdittava, kuinka paljon riskiä ylipäätään sietää. Mikäli tuntuu siltä, että riskinsieto ei ole aivan ominta alaa, niin kryptovaluutat eivät välttämättä ole se kaikkein ihanteellisin sijoituskohde. Oman riskitason tarkastelun jälkeen on hyvä määritellä, mikä olisi sopiva kryptovaluuttasijoitusten osuus koko sijoitusvarallisuudesta. Kryptovaluuttoihin ei ikinä kannata sijoittaa enempää kuin on valmis häviämään.

Hanki riittävät tiedot

Älä ikinä sijoita itsellesi täysin tuntemattomiin asioihin. Kuten mitä tahansa sijoituksia tehdessä, niin myös ennen kryptomarkkinoille hyppäämistä tulee selvittää tarvittavat pohjatiedot. Kryptojen historiassa on olemassa lukuisia hyviä esimerkkejä sijoittajista, jotka ovat vain hypänneet kovan hypen mukana kelkkaan sen enempää tajuamatta mitä ovat tekemässä. Nämä sijoittajat ovatkin usein niitä, jotka ovat saaneet osakseen raskaimmat tappiot.

Pahimmassa tapauksessa monet ovat jopa menettäneet koko omaisuutensa äkkirikastumisen toivossa. Ennen kryptosijoituksien tekemistä sinun olisikin hyvä selvittää riittävät pohjatiedot kryptomarkkinoista ja kryptojen taustalla olevista teknologioista.

Ensimmäisenä askeleena kannattaa opetella sen suurimman ja kauneimman kryptovaluutan, eli Bitcoinin toimintatapa ja perusperiaatteet. Bitcoinin ymmärtäminen on avain koko kryptovaluuttagenren ymmärtämiseen. Monet toisen ja kolmannen sukupolven kryptovaluutat ovat huomattavasti Bitcoinia monimutkaisempia ja niiden ymmärtäminen edellyttää ehdottomasti Bitcoinin toimintaperiaatteiden tuntemusta.

Voit aloittaa vaikka tästä videosta!

Kryptovaluutat eroavat tavallisista sijoitustuotteista myös niiden säilytystavoissa. Kryptovaluuttoja on mahdollista säilyttää joko kryptovaluuttoja myyvässä pörssissä tai omassa kryptolompakossa. Oman lompakon hankkiminen on hyvin suositeltavaa, sillä historian saatossa useampi kryptovaluuttojen markkinapaikka on joutunut hakkereiden uhriksi. Mikäli kryptovaluuttoihin sijoitetut rahasummat eivät ole aivan taskurahoja, niin oman lompakon hankinta on erittäin suositeltavaa.

Hyviä lompakkoja valmistavia yrityksiä ovat esimerkiksi Ledger ja Trezor. Molemmilla valmistajilla löytyy useampia eri hintaisia malleja, joista jokainen sijoittaja löytää varmasti parhaiten omia tarpeitaan vastaavan.

Kryptovaluuttojen ostaminen

Riittävien tietojen hankkimisen ja kryptomarkkinoiden ominaispiirteiden omaksumisen jälkeen on valmis hankkimaan itselleen haluamaansa kryptovaluuttaa. Ensimmäinen hankinta kannattaa ehdottomasti olla Bitcoin. Bitcoin on se kryptovaluutta, jonka ostamisella lähes jokainen kryptosijoittaja on oman taipaleensa aloittanut. Aloittelijan kannattaa ehdottomasti tehdä ensimmäinen Bitcoin-osto jollain suomalaisella kauppapaikalla.

Hyviä kotimaisia palveluita ovat esimerkiksi Coinmotion ja Northcrypto (pääset linkeistä ko. palveluiden oppaisiin). Coinmotion ja Northcrypto on kehitetty aloittelijoiden tarpeita vastaaviksi ja niiden käyttö on todella yksinkertaista. Tarvittaessa saat myös palveluista apua suomeksi.

coinmotion
Kuvassa Coinmotion-palvelun etusivu.

Muita hyviä vaihtoehtoja ensimmäiseksi kauppapaikaksi ovat ehdottomasti ulkomaiset jättiläiset Coinbase ja Binance (pääset linkeistä ko. palveluiden oppaisiin).

Aloita ensiksi pienemmillä summilla ja opettele kuinka palvelut toimivat. Harjoittele, miten kryptovaluuttoja on mahdollista kotiuttaa ja lähettää toiseen osoitteeseen. Teknologian ymmärtäminen on erittäin tärkeää ennen suurempien summien tallettamista.

Altcoinien ostaminen

Altcoineista puhuttaessa tarkoitetaan kaikkia muita kryptovaluuttoja kuin Bitcoinia. Altcoineja on nykyään mahdollista ostaa Bitcoineilla tai perinteisillä valuutoilla, kuten euroilla ja dollareilla. Ehdottomasti suurin osa altcoineista ostetaan kuitenkin yhä edelleen Bitcoineilla. Kryptovaluuttojen maailmassa tulee muistaa, että Bitcoin on ehdottomasti turvallisin ja vakain vaihtoehto. Altcoineihin siirryttäessä myös sijoituksen riskisyys kasvaa huomattavasti. On kuitenkin muistettava, että altcoineihin sijoitettaessa myös mahdolliset voitot voivat olla eksponentiaalisia.

Suurten tuottojen vastapainoksi on kuitenkin aina muistettava, että myöskin riskit ovat suuria. Koko sijoitetun omaisuuden häviäminen altcoineihin on huomattavasti todennäköisempää kuin Bitcoiniin. Suurista riskeistä huolimatta monet sijoittajat haluavat hankkia kryptoportfolioihinsa Bitcoinin lisäksi myös altcoineja. Kryptoissa pätee sama sääntö kuin kaikessa muussakin sijoitustoiminnassa: älä laita kaikkia munia samaan koriin. Omistukset kannattaa hajauttaa hyvin, sillä hajauttamalla on mahdollista hallita riskiä.

Altcoineihin sijoitettaessa kannattaa aina perehtyä mahdollisimman tarkasti sijoitettavaan kohteeseen. Muista, että hienot internetsivut eivät takaa projektin menestystä! Projekteihin kannattaa aina perehtyä mahdollisimman syvällisesti. Hyviä paikkoja ovat etenkin projektien sosiaalisen median kanavat, Reddit-sivustot, blogit ja Telegram-ryhmät. Muista aina suorittaa itse omat tutkimuksesi, äläkä sijoita pelkästään kuulopuheiden perusteella.

Markkinoiden seuranta

Kryptomarkkinat muuttuvat todella nopeasti. Markkinat ovat auki vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Moni osakesijoittaja on tottunut seurailemaan salkkunsa tilannetta suhteellisen harvakseltaan. Kryptomarkkinoissa markkinasyklit ovat kuitenkin sen verran nopeita, että kryptosijoittajan on oltava jatkuvasti perillä mitä markkinoilla tapahtuu. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että parin päivän tapahtumat kryptomarkkinoilla vastaavat kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla. Kryptosijoittajan on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista.

Markkinoiden nopeista liikkeistä johtuen olisi hyvä laatia jokin strategia valmiiksi. Omasta strategiasta kannattaakin pitää markkinoiden myllerryksessä kiinni, eikä toimia impulsiivisesti. Monet ovat hävinneet rahansa tehdessään kryptomarkkinoilla päätöksiä hetken mielijohteesta. Kannattaa valmistautua henkisesti nopeisiin nousuihin ja laskuihin, ja tehdä ennalta suunnitelmat siitä, missä vaiheessa kotiuttaa varansa.

Kryptovaluuttojen kurssit muuttuvat nopeasti ja rajusti.

Markkinoiden ahkeran seuraamisen vastakohtana on buy & hold -sijoitustyyli. Buy & hold tarkoittaa suomeksi osta ja unohda. Tällä tarkoitetaan sitä, että henkilö hankkii esimerkiksi Bitcoinia ja säilöö tämän omaan kryptovaluuttalompakkoonsa. Tämän sijoitustyyli toimii parhaiten Bitcoiniin sijoitettaessa. Mikäli tarkastelee isoa kuvaa ja uskoo Bitcoinin saavuttavan uusia kurssihuippuja myös tulevaisuudessa, niin on mahdollista tehdä voittoja.

Kryptovaluutta sijoittaminen – altcoinit

Altcoineihin sijoitettaessa buy & hold -tyyli voi kuitenkin olla petollinen. Altcoineihin sijoitettaessa onkin suotavaa seurailla markkinoita suhteellisen tiheästi, että pysyy kehityksessä mukana.

Altcoinien hintojen heilahtelut ovat myös aivan toisesta sfääristä Bitcoiniin nähden, eivätkä altcoinien kurssit välttämättä muodosta historiansa aikana kuin yhden hintahuipun, jolloin myynti on järkevintä. Saattaakin käydä niin, että mikäli ei ole seurannut ahkerasti markkinoita, niin kryptoportfoliosta löytyvä altcoin on saattanut ottaa usean tuhannen prosentin nousun, mutta laskenut lopulta reilusti alle ostohinnan.

Tällaisessa tapauksessa markkinoiden seuraamattomuus harmittaa varmasti suunnattoman paljon. Maailman laajuisesti löytyy todella paljon sellaisia altcoineihin sijoittaneita henkilöitä, jotka eivät myyneet edellisen ”altseasonin” huipulla 2017 ja ovat tällä hetkellä rankasti tappiolla.

Tänä päivänä kryptovaluuttoihin on mahdollista sijoittaa useilla eri tavoilla, eikä kryptovaluuttoihin sijoittaminen vaadi nykyään enää suoria kryptovaluuttaostoksia. Monille suomalaisille sijoittajille hyvin tuttu Nordnet tarjoaa esimerkiksi valikoimissaan erilaisia Bitcoin- ja Ethereum-tracker -tuotteita, jotka ovat käytännössä niiden kursseja seuraavia ETF-rahastoja.

nordnet xbt tracker
Nordnetissa myytävän trackerin kurssikehitys vastaa 1:1 Bitcoinin kurssia

Nämä mahdollistavat käytännössä esimerkiksi Bitcoiniin sijoittamisen ilman, että tarvitsee itse omistaa Bitcoinia. Instrumentin arvo vaihtelee tässä tapauksessa Bitcoinin kurssiliikkeen mukaan.

Mikäli haluaa ymmärtää kryptovaluuttojen maailmaa ja teknologiaa paremmin, niin suora Bitcoin-ostos antaa siihen kuitenkin parhaat valmiudet. Sijoitus kannattaa tehdä aluksi vain pienellä rahasummalla, jotta oppii, kuinka prosessi toimii.

Kun ymmärtää Bitcoinin yleiset periaatteet ja oppii tunnistamaan tiettyjä kryptovaluuttamarkkinoiden lainalaisuuksia, niin muihinkin kryptovaluuttojen ympärille tehtyihin sijoitustuotteisiin sijoittaminen kantaa varmasti paremmin hedelmää. Kryptovaluutat ovat aihe, johon täytyy ehdottomasti perehtyä kunnolla ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Kuva: David McBee from Pexels, Csaba Nagy from PixabayVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *