Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Kryptovaluuttojen louhiminen – Osa 1 – Louhimiseen käytettävän kotikoneen vaatimuksia

Kryptovaluuttojen louhiminen – Osa 1 – Louhimiseen käytettävän kotikoneen vaatimuksia
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Melkein kaikki virtuaaliset valuutat toimivat lohkoketjujen varassa. Ostot ja myynnit tehdään käyttämällä apuna louhijoita, joille maksetaan palkkio tästä työstä. Jokaisesta suoritetusta transaktiosta maksetaan pieni korvaus siirretystä summasta sekä louhinnassa olevaa valuuttaa. Virtuaalirahojen eli kryptovaluuttojen louhinta tapahtuu erilaisilla laitteilla, joista nyt käsittelemme kotikäyttöön tehtyjä tietokoneita louhinnassa.

Ilmanvaihto ja virtalähde

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa onko virtalähde pölyn peitossa ja puhdistaa se paineilman ja pölynimurin avulla (virtajohto irti koneesta). Ota muistiin tehoarvo, jotta voit tarvittaessa laskea voiko koneeseen lisätä useampia näytönohjaimia myöhemmin. Samalla voit puhdistaa varovasti liat koko koneen sisuksista puhaltamalla, älä koske imurilla mihinkään muuhun kuin runkoon tai virtalähteeseen. Seuraava vaihe tulikin jo tehtyä, kotelon kansi auki. Kannattaa avata kotelosta kaikki mahdolliset aukot, jotta ilma pääsee kiertämään mahdollisimman hyvin. Myös ylimääräisiä kotelotuulettimia voi hankkia puhaltamaan ilmaa kohti prosessoria ja näytönohjainta sekä poispäin niistä. Lisätuulettimiin saa virtakaapeleita ja jakajia varaosakaupoista sekä kiinalaisista verkkokaupoista.

Näytönohjain, GPU

Ihan kaikilla tietokoneilla ei kannata edes kokeilla kryptovaluuttojen louhimista, sillä louhimiseen tarvitaan ainakin yksi kunnollinen näytönohjain. Näytönohjaimessa riittää 2 Gt muistia Moneron louhintaan, mutta Ethreumin louhinnassa tarvitaan vähintään 4 Gt muistia ja mielellään enemmänkin. Nopeisiin laskutoimituksiin kykenevä GPU (grafiikkaprosessori) on myös tarpeellinen. Pelikäytössä hyvin toimiva näytönohjain sopii yleensä myös louhintaan. Hyvä tuuletin on välttämätön ja ilmankierron on oltava kunnossa.

Yhteen PCI-E väylään asennettava riser-kortti on tarkoitettu useamman näytönohjaimen yhtäaikaiseen käyttöön. Tällöin yhteen koneeseen voi asentaa jopa viisi ylimääräistä näytönohjainta louhimaan. Kun ne asennetaan riseriin, niille pitää hankkia myös lisää virtaa ja silloin on usein vaihdettava virtalähde tehokkaampaan. Tarvittavat kaapelit tulevat yleensä riser-kortin mukana. Louhintaa varten on myös olemassa emolevyjä, joissa on valmiiksi paikat usealle yhtäaikaiselle näytönohjaimelle.

GPU-Z
GPU-Z kertoo näytönohjaimesta kaiken tarvittavan.

Useimmat louhijat suosivat AMD:n näytönohjaimia niiden hinta – laatu suhteen vuoksi sekä, koska niillä voi louhia nopeammin suosituimpia valuuttoja. NVIDIA GeForcet sopivat myös louhimiseen, mutta eri valuutoille kuin AMD. Voit laskea kryptovaluutan louhinnan kannattavuuden itse tai antaa louhintaohjelman tehdä testi parhaiten soveltuvista valuutoista.

Voit myös asentaa näytönohjaimellesi louhintanopeutta nostavan ohjelman. Näitä ylikellotussoftia kannattaa kokeilla ja testata jo ennen louhinnan aloittamista. NVIDIAN näytönohjaimissa voi nostaa muistin nopeutta huomattavasti ilman vaaraa laskutoimitusten sekoamisesta. AMD:n korteista voi puolestaan nostaa GPU:n nopeutta enemmän toiminnan pysyessä yhä vakaana. Näillä softilla voi säätää myös maksimilämpötilaa sekä tuulettimien nopeutta. Nimestään huolimatta tuuletin (cooler) siirtää vain ilmaa, se ei ole minikokoinen jääkaappi eikä se tuota kylmää ilmaa. Tuuletinta ei kannata pyörittää täysillä jatkuvasti, sillä niitä ei ole suunniteltu kuin satunnaiseen 100% käyttöön normaalioloissa ja tuloksena voi olla kova meteli ja hajoaminen. Mikäli tuuletin alkaa vinkua, voit kokeilla laittaa aseöljyä siinä olevaan ruuvin aukkoon voiteluksi. Mahdollisimman alhainen lämpötila saattaa pidentää hieman laitteiden ikää ja nopeutta, mutta ei merkittävästi. Mielestäni riittää, että pitää lämmön 70 asteen paikkeilla jatkuvassa käytössä.

Prosessori, CPU

Prosessorilla voi louhia joitakin kryptovaluuttoja, mutta yleensä sähköä kuluu enemmän mitä itse louhimalla tienaa ja louhintanopeus on paljon näytönohjaimia hitaampi. Parhaita prosessoreja louhintaan ovat Intelin Xeonit, sillä ne kuluttavat vähiten sähköä tuottoon nähden. Prosessoreille on olemassa vastaavia kellotaajuuksia nostavia ohjelmia kuin näytönohjaimille. Xeoneja ei pysty ylikellottamaan softalla tai BIOSista, toisin kuin useimpia muita prosessorimalleja.

MSIAfterburner
Kuvassa MSI Afterburner nopeuttamassa NVIDIA GeForcen edullista kymppisarjan näytönohjainta. Kuten kuvasta näkyy, alkaa lämmön nousu heti, kun laskenta käynnistyy.

Näillä vinkeillä pääsee jo hyvin alkuun raudan osalta ja seuraavassa osassa tutustumme louhintasoftiin.


Vastaavat julkaisut

Kryptovaluuttojen louhinta

Kryptovaluuttojen louhinta

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Tässä artikkelissa esitellää kryptovaluuttojen louhinta. Etenkin Bitcoin louhinta on meillä luupin alla.Lohkoketjun ylläpitäjiä kutsutaan louhijoiksi. Suurin osa kryptovaluutoista syntyy maailmaan louhintapalkkioina. Louhimisella tarkoitetaan prosessia, jossa lohkoketjua […]

Kryptovaluuttojen staking kasvattaa suosiotaan

Kryptovaluuttojen staking kasvattaa suosiotaan

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Kryptovaluuttojen louhinta on ollut perinteisesti ainoa tapa tienata passiivista tuloa ja uusia kolikoita. Staking tai ”steikkaus” on korvannut fyysiset louhintalaitteet yhä suuremmassa määrin viime vuosina. Tässä […]Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *