Kryptovaluuttalompakko on jokaisen sijoittajan käytössä kryptovaluutasta riippumatta. Jos hankit virtuaalivaluuttoja, niin jossain kolikkosi on säilytettävä. Tarjolla on nykyisin monia erilaisia vaihtoehtoja, joita käydään läpi tässä artikkelissa. Mikä sitten on paras kryptovaluuttalompakko? Se riippuu hieman käyttäjästä ja käyttötarpeesta. Aloittelijan ei kannata stressata aiheesta liikaa niin kauan kun sijoitettavat summat ovat pieniä. Kun sijoitukset kasvavat, on syytä harkita järeämpiä suojauksia.
Paras kryptovaluuttalompakko
Ensimmäistä kryptovaluuttalompakkoa valitessa kannattaa valita tutuin ja turvallisimman tuntuinen käyttöliittymä. Jos olet tottunut hoitamaan raha-asiasi tietokoneella, on se tietysti luonnollisin vaihtoehto. Nykyään monet nuoret ja aloittelijat käyttävät ensimmäisenä ja ainoana lompakkonaan älypuhelimeen tai tablettiin asennettavaa ohjelmaa sen helppokäyttöisyyden takia.
Yksityisyydestään ja turvallisuudestaan huolehtivalle on myös tarjolla omalle tietokoneelle asennettavia ohjelmia tai USB-tikkua muistuttavia hardware-lompakoita, joita kutsutaan myös nimellä cold wallet. Paperilompakot ovat kevyempi versio hardware-lompakosta ja ne perustuvat paperille tulostettaviin avaimiin.
Yksi vaihtoehto on myös jättää kryptovaluutta säilytykseen siihen palveluun, josta se on myös hankittu. Maailmalla on esimerkkejä kryptovaluuttapörssien hakkeroinneista, mutta markkinoiden suurimmilla toimijoilla ei ole ollut viime vuosina ongelmia. Suomalaiset Northcrypto ja Coinmotion ovat myös todistaneet luotettavuutensa säilytyspaikkoina.
Tietokonelompakko, desktop-lompakko
Monille ensimmäinen askel kohti parempaa turvaa on desktop-lompakko eli puhutaan tietokonelompakosta. Kyseessä on silloin erillinen ohjelmisto, joka on asennettuna tietokoneelle / läppärille. Suosituimmat lompakkovaihtoehdot toimivat yleensä Windows, Linux sekä iOS-ympäristössä.
Tietokonelompakoita on käytännössä kahta eri tyyppiä: tietylle kryptovaluutalle tehtyjä lompakoita sekä yleislompakoita. Ensin mainituista hyvä esimerkki on NEO-kryptovaluutalle tehty Neon Wallet sekä Moneron oma GUI wallet. Käytännössä jokaisella kryptovaluuttaprojektilla on oma lompakkonsa.
Jos kyseessä on teknisesti erityisen monimutkainen tai muista poikkeava kryptovaluutta, ns. yleislompakko ei välttämättä tue sitä. Tällainen on esimerkiksi privaattikrypto Monero, jonka salaus vaatii hieman järeämpiä toimenpiteitä. Lisäksi kryptovaluuttaprojektin oma lompakko voi sisältää joitain ominaisuuksia (esim. staking), joita yleislompakko ei sisällä.
Alla olevassa kuvassa on Exodus-lompakko ja demosisältöä.
Exodus on yksi markkinoiden suosituimmista yleislompakoista. Se tukee tällä hetkellä yli 100 eri kryptovaluuttaa ja löytyy tietokoneohjelmiston lisäksi myös mobiiliversiona. Exodus on erinomainen yleislompakko, joka riitää suurimmalle osalle sijoittajista. Jos et halua omistaa jotain erikoisempaa kryptovaluuttaa, se löytyy todennäköisesti tästä lompakosta.
Exodus sisältää myös kryptovaluuttojen vaihtopalvelun, eli voit esimerkiksi vaihtaa Bitcoinisi Ethereumiin lompakon sisällä. Se tukee myös Trezor Model T -kylmälompakkoa, jolla voit tehdä vielä kryptovaluuttojen hallinnasta pykälää turvallisemman.
Kaikki tietokoneohjelmistot ovat hot wallet eli kuumalompakoita. Privaattiavaimesi ovat tallessa omalla tietokoneellasi, mutta koska se on internet-yhteydessä, hakkeroinnin riski on edelleen olemassa. Tällainen desktop-ohjelmisto on kuitenkin jo huomattavasti turvallisempi vaihtoehto verrattuna siihen, että säilyttäisit kryptovaluuttaa kauppapaikassa.
Älypuhelin, hot wallet
Android ja iOS älypuhelimeen saa sovelluskaupasta asennettua helposti omalle valuutalleen sopivan lompakon. Nykyään on olemassa todella paljon eri valuuttoja tukevia lompakoita, joten muista valita sellainen, joka tukee sitä valuuttaa, jota säilytät tai käytät kaupankäyntiin. Ihan ensimmäiseksi tarkista kryptovaluutan nettisivuilta, että ohjelma on heidän tukema ja ole varovainen ohjelman latauslähteen kanssa sekä tarkista, että lataamasi ohjelma ei ole huijaus.
Pidä huoli, että käytössä on kaksivaiheinen tunnistus kryptovaluutan siirrossa (salasana, sähköposti), jotta varasi eivät katoa mikäli puhelimesi varastetaan. Jos ohjelma tarjoaa mahdollisuutta louhia kryptovaluuttaa puhelimella, älä lataa sitä. Puhelimen prosessoria ei ole tarkoitettu käymään jatkuvasti täysillä ja nopean akun tyhjenemisen lisäksi vaarana on ylikuumenemisen myötä tulipalo. QR-koodin avulla varojen maksu palveluista tai varojen siirto toiselle henkilölle on helppoa. Käytön helppous tuo kuitenkin mukanaan riskejä eikä mobiilissa lompakossa kannata säilyttää kaikkia varojaan.
Kännykässä toimivia lompakoita ovat esimerkiksi Trust Wallet, Mycelium ja Electrum.
Hardware tai cold wallet
Tietokoneiden lisäksi tarjolla on vieläkin turvallisempia hardware-lompakoita, joissa salausavain on tallennettu sirulle eikä sitä tarvitse säilyttää muualla. Ne ovat helppokäyttöisiä ja kytketään vain käytön ajaksi tietokoneeseen ja muuten niitä säilytetään turvallisessa paikassa. Näin niitä ei voi edes yrittää hakkeroida offline tilassa. Lompakoiden sirut ovat myös suojattuja viruksia ja muita haittaohjelmia vastaan eikä salausavain tule missään vaiheessa näkyville eikä esimerkiksi ruudunkaappauksella voi saada sitä selville.
Hardware-lompakoissa on myös mahdollista luoda lista salasanoista paperille siltä varalta, että laite katoaa tai hajoaa. Laiteitta on myös sellaisia, jotka tuhoavat sisältönsä automaattisesti, mikäli luvaton käyttäjä yrittää väärää tunnistautumista liian monta kertaa.
Ranskalainen Ledger on tällä hetkellä suosituin hardware-lompakoiden valmistaja. Sen lippulaivatuote on Ledger Nano X, joka toimii langattomasti mobiililaitteen avulla. Vanhempi malli on Ledger Nano S, joka kytketään USB-kaapelin avulla tietokoneeseen. Molemmat ovat todella luotettavia valintoja.
Ledger Nanon suurin kilpailija on Trezor, jonka paras tuote on tällä hetkellä Trezor Model T. Se eroaa hieman hallintaohjelmistoltaan, minkä lisäksi Model T:ssä on kosketusnäyttö. Molemmat tarjoavat todella hyvän turvan kryptovaluutoillesi.
Löydät yksityiskohtaiset oppaat laitteiden asennuksesta näistä linkeistä: Trezor Model T käyttöopas, Ledger Nano X käyttöopas, Ledger Nano S käyttöopas.
Suosittelen näiden laitteiden käyttöä, jos omistat isompia määriä virtuaalivaluuttaa ja teet usein transaktioita. Ostaessasi hardware-lompakkoa, muista pitää mielessäsi turvallisuus. Älä ikinä osta käytettyä laitetta äläkä osta sellaiselta myyjältä, josta et voi olla täysin varma. Varmista aina laitteen aitous!
Hardware-lompakkoa ei suositella henkilölle, joka on täysin kokematon kaikenlaisten teknisten laitteiden kanssa. Jos osaat käyttää mobiililaitetta ja tietokonetta sujuvasti, niin tällainen kylmälompakko ei ole ongelma.
Paperilompakko on cold-wallet
Paperilompakko tarkoittaa sitä mitä se on. Lompakko generoidaan tarkoitukseen sopivalla nettisivulla ja tulostetaan sitten paperille.

Näin alkaa paperisen lompakon luominen: Valmiissa lompakossa vasemmalle tulee bitcoin-osoitteesi, jonka voit kertoa lähettäjälle tai siirtää sinne omia bitcoinejasi. Tähän lompakkoon voi siirtää vain bitcoineja ja, jos haluat lähettää lompakkoon muita valuuttoja, ne on ensin vaihdettava bitcoineiksi muualla. Oikealla on private key, jonka tarvitset varojen siirtämiseen pois lompakosta. Siinä vaiheessa siirrät käytännössä kaikki bitcoinit toiseen lompakkoosi, jonka jälkeen voit hävittää paperin. Jos tarvitset yhä paperisen lompakon, niin on parasta luoda kokonaan uusi lompakko, sillä edellinen ei ole enää tässä vaiheessa turvallinen avaimen käytön takia. Tilin saldon ja tapahtumat voit tarkistaa halutessasi osoitteessa blockchain.com.

Paperilompakko sopii hyvin pitkäaikaiseen bitcoinien säilyttämiseen eikä sitä tietenkään voi hakkeroida. Varsinaiseen kaupankäyntiin tai maksamiseen paperilompakko on erittäin hankala. Varasi pysyvät varmassa tallessa, jos paperi vain säilyy. Tulostaessa kannattaa muistaa, että kotitulostimien muste ei ole ikuista ja paperin säilytysolosuhteet vaikuttavat säilyvyyteen. Lyijykynällä merkkisarjoja muistiin kirjoittaessa kannattaa olla tarkkana, ettei tule virheitä.
Paperilompakko on turvallinen niin kauan kuin private key on vain sinun tiedossasi, eikä sitä ole käytetty kertaakaan.
Miten paperilompakon varat sitten saa käyttöönsä? Kun tämä päivä koittaa, voit importoida lompakon sisällön esimerkiksi toimintoa tukevaan mobiililompakkoon. Katso esimerkki tästä artikkelista.
Pörssien lompakot, hot wallet
Voit säilyttää kryptovaluuttojasi myös kryptovaluuttapörssin tilillä – se on helppo vaihtoehto aktiiviselle sijoittajalle. Voit käydä kauppaa eri valuuttojen välillä nopeasti ilman, että sinun tarvitsee miettiä lompakon osoitteita tai private keytä jokaisen kaupan yhteydessä. Yleensä niissä on erikseen säilytystili ja kaupankäyntipuoli. Tämä tapa muistuttaa hyvin paljon nykyistä verkkopankkia, mutta ilman minkäänlaista talletussuojaa.
Joillain pörsseillä voi olla vielä lisäsuojaus. Esimerkiksi suomalainen Coinmotion tarjoaa erillisen holvi-palvelun, jossa valuuttasi on aikalukittu. Vaikka joku pääsisi kirjautumaan Coinmotion-tilillesi, hän ei saisi tyhjennettyä sen sisältöä ennen aikalukon (esim. 24h, 48h) avautumista.
Suosittelen käyttämään pörssejä ainoastaan kaupankäyntiin ja pienien summien säilyttämiseen. Mikäli pörssi menee jostain syystä pois linjoilta, saatat menettää mahdollisuuden käydä kauppaa tärkeällä hetkellä. Huonoimmassa tapauksessa saatat menettää kaikki tililläsi olevat varat. Pörssien ja muiden lompakoiden välisistä siirroista joutuu maksamaan aina pienen palkkion, joten päivittäin ja ihan pieniä summia ei tietenkään kannata siirrellä edestakaisin.
Hyvä tapa voisi olla esimerkiksi omistusten hajauttaminen: 15% pörssi, 20% desktop-lompakko, 10% mobiililompakko ja 55% hardware-lompakko.
Yhteenvetona: Muistutan vielä lopuksi, että tässä artikkelissa mainitut säilytystavat eivät ole koskaan täysin turvallisia! Olet itse kokonaan vastuussa varoistasi ja niiden säilyttämisestä. Pidä salausavaimesi hyvässä tallessa muiden ulottamattomissa ja ota mielellään kopiot niistä, jos se on mahdollista. Pörssissä olevat varat saatetaan hakkeroida, myös tietokoneella säilytetty lompakko on altis hakkeroinnille tai tekniselle vialle ja paperilla olevan tunnuksen voi syödä oma koirasi.