Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Kryptovaluutta ostaminen – toimi näin

Kryptovaluutta ostaminen – toimi näin
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Toisin kuin yleisesti usein ajatellaan, on virtuaalivaluuttojen hankinta on hyvin helppoa. Kryptovaluutta ostaminen käy yhtä kätevästi kuin perinteisten osakkeiden hankkiminen. Tässä oppaassa käymme kattavasti läpi, miten kryptovaluuttojen ostaminen käytännössä tapahtuu. Saat myös vinkkejä markkinoiden parhaista kauppapaikoista, sekä ohjeita erilaisissa markkinatilanteissa toimimiseen.

Kryptovaluutta ostaminen alkaa opiskelulla

Ennen ensimmäisten kauppojen tekemistä on syytä perehtyä aiheeseen kryptovaluutta ostaminen huolellisesti. Pörssiosakkeista, indekseistä, rahastoista ja muista perinteisistä sijoitusinstrumenteista poiketen kryptovaluutat ovat kuin villi länsi, jossa valvontaa tai sääntöjä ei juuri ole. Valuuttojen kurssivaihtelut voivat olla useita kymmeniä prosentteja päivässä, ja tietämätön sijoittaja pääsee rahoistaan eroon nopeasti.

Kryptovaluuttoja on useita erilaisia, eivätkä monet niistä ole verrattavissa keskenään. Bitcoin ja Litecoin ovat tarkoitettu puhtaasti vaihdon välineeksi ja kullan kaltaisiksi sijoituskohteiksi. Ethereum ja Cardano sen sijaan ovat alustoja, joiden tehtävänä on mahdollistaa automatisoitujen älysopimuspalveluiden (DeFi) toiminta. Kaikkiaan kryptovaluuttoja on useita tuhansia erilaisia, ja uusia projekteja on kehitteillä koko ajan. On tärkeää perehtyä ostokiikarissa oleviin valuuttoihin projektikohtaisesti.

Kryptovaluutoista tunnetuin on vuonna 2008 alkunsa saanut lohkoketjuteknologiaan perustuva Bitcoin (BTC). Bitcoin on aloittelevalle kryptovaluuttasijoittajalle suositeltava vaihtoehto, sillä sen kurssiheittelyt eivät yleensä ole yhtä rajuja kuin pienemmissä kryptovaluutoissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös Bitcoin olisi hyvin korkean volatiliteetin sijoitusinstrumentti. Hurjimmissa ralleissa valuutan arvo on noussut satoja prosentteja lyhyessä ajassa – ja tullut yhtä nopeasti alas.

Kryptovaluuttojen ostaminen

Bitcoinin perusteet ovat melko helppo ymmärtää. Avoimeen lähdekoodiin perustuva Bitcoin on täysin käyttäjiensä hallinnassa oleva järjestelmä. Bitcoinin enimmäismäärä tulee olemaan 21 miljoonaa kappaletta, eikä mikään taho voi määrän täytyttyä tehdä uusia Bitcoineja. Rajoitetun kappalemäärän ansiosta Bitcoin ei kärsi tavallisen valuutan tavoin inflaatiosta. Tämän vuoksi siitä puhutaan usein digitaalisena kultana, eli arvonsäilyttäjänä.

Kryptovaluutta ostaminen perustuu monissa kauppapaikoissa ns. valuuttapareihin. Käytännössä monet pienemmät kryptovaluutat ovat eurojen sijaan siis ostettavissa vain suuremmilla kryptovaluutoilla. Bitcoin on kryptovaluuttamaailmassa ”yleisvaluutta”, mikä käy vaihdokkina lähes mihin tahansa muuhun valuuttaan.

Näin kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu fiksusti

Sijoittaminen on aina riskipeliä ja kryptovaluuttoihin sijoittaminen on vielä monikerroin muita instrumentteja riskaabelimpaa. Kryptovaluuttamarkkina on toistaiseksi hyvin pieni, ja useimmille sijoittajille kryptovaluutat ovat kohteita, joista rahat vedetään hädän tullen ensimmäisenä pois.

Toisinaan esimerkiksi Bitcoinin arvo voi pysyä useita viikkoja lähes muuttumattomana. Tämän jälkeen arvo voi ilman pätevää syytä yllättäen nousta räjähdysmäisesti tai romahtaa. Suosittelemme sijoittamaan kryptovaluuttoihin aina pelkästään rahaa, joka sinulla on pahimmassa tapauksessa vara menettää.

Toistaiseksi maailmantalouden tapahtumat heijastuvat vahvasti myös kryptovaluuttoihin. Kun pörssikursseissa tulee isompia notkahduksia, notkahtavat myös kryptovaluutat. Bitcoin ei ole vielä saavuttanut asemaa kullan kaltaisena ”turvasatamana”, joka kukoistaisi muun osakemarkkinan syöksyessä. Tästä hyvä esimerkki oli koronavuoden 2020 maaliskuu – kryptovaluutat upposivat samassa tahdissa muun sijoitusmarkkinan kanssa.

Kryptovaluuttojen kursseja voivat heilutella lukemattomat eri tekijät. Piikin ylös tai alas voi aiheuttaa yksittäisen suuren krypto-omistajan tekemä kauppa, suuren rahoituslaitoksen kannanotto tai jopa yksittäinen twiitti. Vuonna 2021 kryptovaluuttojen kursseja ovat heiluttaneet muun muassa Tesla-miljardööri Elon Muskin twiitit, mikä kertoo kryptomaailman ailahtelevaisuudesta. Myös regulaatio valtioiden tai pankkien toimesta voi tehdä suurta hallaa kryptovaluuttojen arvolle.

kryptovaluutta ostaminen

Kryptovaluutta ostaminen vaatii ajatustyötä riskien hahmottamisen lisäksi myös toiseen suuntaan. Kurssit voivat nousta nopeasti, ja muutamassa päivässä portfoliosi saattaa jopa moninkertaistua. Järkevä sijoittaja miettii etukäteen omat tavoitteensa arvonnousun suhteen ja pitäytyy niissä. Ahneus koituu kryptovaluuttasijoittamisessa monien kohtaloksi, kun raketinlailla nousseesta valuutasta ei raaskita luopua oikealla hetkellä. Pahimmassa tapauksessa kryptovaluuttaa ostetaan ahneuksissaan lisää kaikista korkeimmassa piikissä.

Kryptovaluutat saattavat vaikuttaa helpolta keinolta rikastua, mutta sitä ne eivät missään nimessä ole. Arvaamattomuutensa vuoksi kryptovaluuttoihin – edes Bitcoiniin – ei ole koskaan suositeltavaa sijoittaa koko sijoitusvarallisuutta.

Ennen kuin kryptovaluutta ostaminen käy toteen, perehdy tuotteeseen huolellisesti, tee suunnitelma ja pitäydy siinä. Harkitut päätökset ovat sijoitusmaailmassa aina parhaita päätöksiä, olivatpa kyseessä pörssiosakkeet tai kryptovaluutat.

Kryptovaluuttojen ostaminen – valitse itsellesi sopiva kauppapaikka

Suositeltavaa on aloittaa kryptovaluutta ostaminen Bitcoinista. Ymmärtääkseen kryptovaluuttoja on ymmärrettävä Bitcoinia. Nykyinen kryptovaluuttojen hype pohjautuu pitkälti tähän maailman ensimmäisen lohkoketjuteknologiaan perustuvaan valuuttaan. Lisäksi kuten mainittua, Bitcoin on kryptovaluuttamaailmassa ns. ”yleisvaluutta”, jota voit vaihtaa pörsseissä pienempiin valuuttoihin.

Aloittelevalle sijoittajalle erinomainen kaupankäyntipaikka on eToro. Kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista kaupankäyntipaikoista, joka palvelee asiakkaita peräti 140 eri maassa. Suurimpien kryptovaluuttojen lisäksi eToro mahdollistaa sijoittamisen muun muassa pörssiosakkeisiin, hyödykkeisiin ja rahastoihin.

eToro etusivu

eToro pitää päämajaansa Kyproksella ja toimii Kyproksen arvopaperi- ja pörssikomission valvonnassa. Suomalaiskäyttäjien iloksi alusta toimii kotimaisella kielellä ja eTorosta on helppoa saada tarvittavat tiliotteet kauppojen ilmoittamiseksi verottajalle myöhäisemmässä vaiheessa. Alusta on hyvin simppeli ja sille on saatavilla oma erillinen mobiilisovelluksensa.

Muita hyviä kaupankäyntipaikkoja ovat Coinmotion ja Binance. Näistä ensimmäinen on kotimainen kaupankäyntialusta, jonka taustalla toimivat monet Suomen tunnetuimmat kryptovaluuttaosaajat. Coinmotionille on myönnetty Suomen Finanssivalvonnan toimesta maksulaitoksen toimilupa. Palvelua käyttää reilusti yli 100,000 eurooppalaista.

Binance puolestaan on maailman johtava kryptovaluuttapörssi. eToroon ja Coinmotioniin verrattuna Binance on melko monimutkainen, mutta se kätkee sisäänsä myös hurjan määrän ominaisuuksia. Valikoimista löytyvät pienimmätkin kryptovaluutat. Lisäksi toimintoihin kuuluvat muun muassa staking ja futuurit, joista saatat kiinnostua hieman syvemmälle kryptovaluuttamaailmaan uppouduttuasi.

Kryptovaluutta ostaminen käytännössä

Mikäli haluat päästä mahdollisimman helposti sisään kryptovaluuttakauppaan, kannattaa edellä mainituista vaihtoehdoista valita eToro tai Coinmotion. Tässä käytännön osto-oppaassa käytämme esimerkkinä helppokäyttöistä eToroa.

 1. Käyttäjätilin luominen palveluun tapahtuu nettisivun tai mobiiliapplikaation avulla. Alkuun pääset syöttämällä käyttäjätunnuksen, käyttäjätiliisi liitettävän sähköpostiosoitteen sekä salasanan.
 2. Ennen rahansiirtoja sinun tulee vahvistaa käyttäjätilillesi syöttämäsi tiedot. Käytännössä tämä tarkoittaa henkilöllisyystodistuksen, kotiisi tulleen virallisen kirjeen sekä verotunnuksen toimittamista palvelun maksuosastolle.
 3. Kun henkilöllisyytesi on muutaman päivän kuluessa vahvistettu, voit tallettaa käyttäjätilillesi rahaa. Maksumenetelmien listalta löytyvät muun muassa PayPal, luottokortit, Trustly, Skrill ja Neteller. Trustlyn avulla rahan siirtäminen onnistuu nopeasti suoraan verkkopankistasi.
 4. Kun käyttäjätililläsi on rahaa, voit siirtyä ”käy kauppaa markkinoilla” -valikkoon. Täällä voit valita selattavaksi kryptovaluutat ja ostaa esimerkiksi Bitcoinia. eTorosta löytyvät kaikki markkinoiden suurimmat kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum, XRP, Cardano ja Litecoin.
 5. Kaupan tekeminen on helppoa: osta-painiketta painettuasi syötä dollarimääräinen summa ja vahvista kauppa. Siinä kaikki!

Ostaessasi valuuttaa eTorossa on tärkeää pitää mielessä, että kaikki summat ovat Yhdysvaltain dollareissa. Halutessasi voit vaihtaa käyttäjätilisi saldon näytettäväksi myös euroissa, mutta tämä ei vaikuta kurssien valuuttaan.

Aloittelevalle sijoittajalle eToron pörssi on varsin oiva paikka säilyttää kryptovaluuttoja. Mikäli innostut hankkimaan valuuttoja isommilla summilla, on syytä miettiä kryptovaluuttojen siirtämistä pois pörssistä erilliseen lompakkoon. eTorolla on oma erillinen lompakkonsa, jonka voit ladata mobiililaitteellesi sovelluskaupasta.

etoro lompakko

Kryptovaluutan siirtäminen lompakkoon on nopeaa. Sinun tulee klikata auki ostopositiosi ja heti sijoittamasi summan alapuolelle tulee näkyviin ”siirrä lompakkoon” -painike. Parilla painalluksella valuutta siirtyy lompakkoosi. Huomaathan kuitenkin, että siirrettyäsi kryptovaluutat pörssistä eToro-lompakkoosi, et voi siirtää niitä enää takaisin kaupankäyntialustaan.

eTorossa on paljon erinomaisia toimintoja. Mikäli haluat harjoitella ennen oikealla rahalla sijoittamista, voit valita valikosta profiilikuvasi alta ”virtuaalinen salkku” -vaihtoehdon. Tämä salkku sisältää 100,000 dollaria virtuaalista rahaa ja mahdollistaa eri toimintojen kokeilemisen sekä harjoitussijoitusten tekemisen.

eToro on tunnettu myös sosiaalisista mahdollisuuksistaan. Klikatessasi esimerkiksi Bitcoinin tiedot auki pääset kyseisen instrumentin ”seinälle”. Täällä käyttäjät voivat keskustella sijoitusmaailman tapahtumista ja vaihtaa ajatuksia.  Täältä löydät helposti myös selityksiä suuriin kurssimuutoksiin, sillä käyttäjät jakavat tietoa ja uutislinkkejä hyvin aktiivisesti.

Yhteenveto – seuraa markkinoita ja pidä pää kylmänä

Kryptovaluuttojen ostaminen oli näin helppoa, mitä seuraavaksi?

Perinteiseen osakesijoittamiseen verrattuna kryptovaluuttamarkkinoilla käänteet ovat usein vauhdikkaampia. Mikäli tavoitteenasi on tehdä voittoa lyhyellä aikavälillä, on syytä tarkkailla oman portfolionsa kehitystä aktiivisesti. Oman portfolion monipuolisuuden mukaan kannattaa seurata aktiivisesti myös yleistä kryptovaluuttauutisointia. Tällä tavoin vältyt monilta yllätyksiltä, mikäli ostamiesi valuuttojen arvo nousee tai laskee äkillisesti.

Päästyäsi sisään kryptovaluuttojen jännittävään maailmaan Bitcoin saattaa nopeasti alkaa tuntua tylsältä. Muutamien senttien hintaisissa ns. altcoineissa nousuvaraa ja potentiaalia tuntuisi olevan järjellä ajateltuna enemmän. Kannattaa kuitenkin aina harkita tarkkaan ennen uuden kryptovaluuttahankinnan tekemistä. Kaikki kryptovaluutat ovat epävakaita, mutta Bitcoin on näistä kaikista ehkäpä vähiten epävakain.

Tehdäksesi onnistuneita ja voitokkaita kryptovaluuttakauppoja on tärkeintä pitää pää kylmänä ja seuraavat asiat mielessä:

 • Perehdy kattavasti kryptovaluuttaan ennen sijoittamista
 • Aseta itsellesi budjetti – sijoita vain ylimääräistä rahaa
 • Vältä paniikkiratkaisuja kaikissa tilanteissa
 • Massiivinen nousu tarkoittaa poikkeuksetta massiivista korjausliikettä
 • Älä tee sijoituspäätöksiä kuulopuheiden perusteella
 • Seuraa aktiivisesti kryptovaluuttamaailman tapahtumia

Aktiivisesti eri kryptovaluuttojen kurssimuutoksia seuraavat eivät voi välttyä bongaamasta äkillisiä nousuja tuntemattomissa pienissä kryptovaluutoissa. Tällöin valtansa saattaa saada FOMO (fear of missing out), joka saa lukemattomat sijoittajat tekemään päivittäin todella huonoja päätöksiä.

Hyvä lähtökohtainen muistisääntö on, että jonkin sijoitusinstrumentin arvon noustessa lyhyen ajan sisällä kymmeniä tai jopa satoja prosentteja olet jo auttamatta myöhässä. Tällaisiin kohteisiin tuhlaamisen sijaan kannattaa perehtyä tiettyyn kryptovaluuttagenreen, tai pysytellä kiltisti markkinoiden suurimmissa vaihtoehdoissa pitkäaikaisilla sijoituksilla.

Kryptovaluutat ovat todella mielenkiintoinen maailma, joka vie helposti mukanaan. Mikä parasta, matka on monilta osin vasta alussa!

Photo by Worldspectrum from Pexels, Photo by Karolina Grabowska from Pexels, Photo by Alesia Kozik from Pexels


Vastaavat julkaisut

eToro kokemuksia, arvostelu ja käyttöopas

eToro kokemuksia, arvostelu ja käyttöopas

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. eToro on maailmanlaajuisesti suosittu palvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen erilaisiin omaisuusluokkiin aina hyödykkeistä osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. eToron erikoisuuksia ovat mahdollisuus kopioida muita sijoittajia ja ns. sosiaalinen sijoittaminen. […]

Paras kryptovaluuttapörssi

Paras kryptovaluuttapörssi

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Kun päätös kryptovaluutan hankkimisesta on lyöty lukkoon, on seuraava askel löytää omiin tarpeisiisi paras kryptovaluuttapörssi. Tänä päivänä markkinoilla on huima valikoima erilaisia vaihtoehtoja. Eri pörssit palvelevat […]