Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Monero (XMR) kurssi on tällä hetkellä $160.03.

$160.03

-1.82% (24H)
Low $158.46
High $163.89
  • Markkina-arvo $2.95 B
  • Volyymi $154.50 M
  • Kierrossa 18.45 M XMR
  • ATH $542.33
  • ATH(% Change) -70.37%
  • ATH Date 2018-01-09

Loading Data
Please wait, we are loading chart data
PäiväKurssiVolyymiMarketCap
# PörssiPariHintaVoluumi (24h)PäivitettyTrust Score


Monero (XMR) kurssi on tällä hetkellä $160.03 ja markkina-arvo $2.95 B. Monero kurssi on -1.82% laskussa tämän vuorokauden aikana. Löydät tältä sivulta myös tietoa miten ostaa Monero.

Osta Moneroa tästä

Monero kurssi: historiallinen kehitys

Moneron kurssia on voinut seurata jo toukokuusta 2014 lähtien. Moneron kurssi oli tuolloin 1,6 dollaria. Kurssi kävi hetkellisesti yli kuudessa dollarissa kesällä 2014, mutta Moneron kurssi ei tehnyt merkittäviä liikkeitä vuosien 2014 ja 2015 välisenä aikana.

Vuonna 2016 nähtiin ensimmäinen isompi nousu, kun Moneron eli XMR:n kurssi nousi syyskuussa yli 10 dollarin. Kurssi liikkui noin 8 ja 15 dollarin välissä puolisen vuotta, kunnes Monero sai osansa vuoden 2017 yleisestä kryptovaluuttojen buumista.

Moneron kurssi nousi vuoden 2017 aikana noin 15 dollarista 400 dollariin. Sen kurssihuippu oli tammikuun alussa vuonna 2018 yli 450 dollarissa. Kurssi romahti vuoden 2018 laajassa karhumarkkinassa yli 90 prosenttia noin 44 dollarin tasolle.

Moneron kurssi nousi vuonna 2019 Bitcoinin vanavedessä ja rikkoi 110 dollarin rajan kesäkuussa. Tästä alkoi kuitenkin tasainen laskukausi, ja XMR putosi maaliskuun 2020 ”koronadipissä” lähes 30 dollariin saakka.

Vuoden 2021 keväällä Monero nousi muun kryptomarkkinan mukana. Moneron ATH-lukema kirjattiin 7. toukokuuta 2021, jolloin kurssi nousi 517 dollariin. Monero rikkoi siis tammikuun 2018 huiput, mutta ei mitenkään isolla marginaalilla.

Moneron kurssi putosi vuoden 2021 lopulla yli 50 prosenttia ja päätti kalenterivuoden noin 230 dollarin tasolla. Vuosi 2021 oli heikko Monerolle, kuten muillekin kryptoille. Moneron kurssi ei kuitenkaan pudonnut enää alle 100 dollarin vaan pohjasi kesäkuussa 2022 noin 110 dollarissa.

Moneron kurssi oli vuoden 2023 alussa noin 150 dollaria ja vuoden lopussa vain noin 175 dollaria. Monero liikkui siis kalenterivuoden lähinnä sivuttain ja hävisi selvästi lähes kaikille muille merkittäville kryptovaluutoille.

Mikä on Monero?

Monero on markkinoiden tunnetuin privaattikrypto. Kyseessä on siis kryptovaluutta, joka sisältää privaattiominaisuuksia. Teknisestä näkökulmasta, privaattiominaisuudet sekä käytetty teknologia riippuvat aina kryptovaluutasta. Esimerkiksi joissain privaattikryptoissa transaktiodatan piilottaminen on valinnainen toiminto. Monerossa kaikki informaatio transaktioista on aina piilotettu.

Privaattikryptot ovat digitaalisten valuuttojen yksi alalaji. Monero ei siis kilpaile suoraan esimerkiksi Bitcoinin tai Litecoinin kanssa vaan muita privaattikryptoja vastaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Zcash, PIVX, Verge sekä jossain määrin myös Dash. Monero-kolikon lyhenne on XMR.

Moneron historia ulottuu jo vuoteen 2014 saakka. Tuolloin Bitcointalk-foorumin nimimerkki thankful_for_today ilmoitti BitMonero-nimisen kryptovaluutan perustamisesta. Se perustui teknisesti kryptovaluuttaan Bytecoin, joka on historian ensimmäinen privaattikrypto. Nimi BitMonero on peräisin sanoista Bitcoin + Monero, joista jälkimmäinen tarkoittaa rahaa esperanton kielellä.

Pian BitMoneron nimi muuttui lyhyemmäksi versioksi eli Moneroksi. Tämä kryptovaluutta on yksi harvoista, jonka perustajan henkilöllisyys ei ole tiedossa. Tilanne on sama myös Bitcoinin kohdalla.

Moneron taustalla on siis Bytecoinin teknologia, joka on nimeltään Cryptonote. Käytännössä Monero pystyy suojaamaan sekä transaktion lähettäjän tiedot että sen sisällön. Tämän jykevän suojauksen haittapuolena on varsin raskas käyttö, eli Monero-clientin täytyy ladata koko ajan lohkoketjun sisältöä.

Vastaanottajan tiedot suojattaan stealth address eli ns. häiveosoitteen avulla. Käytännössä XMR-kolikot lähetetään osoitteeseen, joka ei ole vastaanottajan varsinainen osoite. Lähetyksen sisältö puolestaan suojataan Ring Signatures -teknologian avulla, jossa useiden eri lähetysten sisällöt sotketaan keskenään.

Monero on saanut kyseenalaista julkisuutta verkkorikollisten käytössä. Vuonna 2019 Monero sai laajaa julkisuutta norjalaismiljardöörin kidnappauksen yhteydessä. Vastaavia tapauksia on paljon muitakin.

Tulevaisuudessa alati tiukkeneva AML-lainsäädäntö voi pakottaa kryptovaluuttapörssit poistamaan Moneron ja muut privaattikryptot pois listoiltaan, jotka eivät mahdollista transaktioiden lähettämistä ilman salausta. Tämä kehitys kannattaa ottaa huomioon, jos pohdit niihin sijoittamista.

Edellä mainittu fakta on laskenut selkeästi Moneron suosiota muihin sijoituskohteisiin verrattuna. Vuosia top 20 (jopa top 15) -sijoilla viihtynyt XMR-token mahtuu vaivoin enää top 50 -rankinglistalle.

Mistä ostaa Moneroa?

Paras kauppapaikka Moneron ostamiseen on markkinajohtaja Binance. Binance tukee SEPA pankkisiirtoja sekä luottokorttitalletuksia, joten eurot liikkuvat tilille ripeästi.

Osta Monero Binancesta

Myös markkinoilla pitkään toimineet Kraken ja KuCoin tarjoavat XMR-kolikkoa dollari-vaihtopareilla. Näitä pörssejä voi suositella hieman kokeneemmille käyttäjille, joita Monero ostaminen kiinnostaa.

Voit säilyttää pieniä määriä Moneroa siinä kauppapaikassa, josta ostit ne. Monerolle löyty myös oma lompakko.

Monero kurssi grafiikka

Monero kurssi grafiikka löytyy alla olevista laatikoista. Ota käyttöön haluamasi aikaväliä tarkastellakseski kurssihistoriaa.