Kryptovaluuttoja voi hankkia, joko itse louhimalla tietokoneella, tai ostamalla niitä pörssistä. Keskityn tässä pörsseihin ja kryptovaluuttojen kaupankäyntiin niissä. Kryptovaluutoista arvokkain ja suosituin on Bitcoin, jonka arvo euroissa mitattuna kaikista kryptovaluutoista on hieman yli puolet.
Seuraavaksi eniten liikkeellä on Ethereumia, jonka arvo on noin 10% kaikista kryptovaluutoista. Erilaisia kryptovaluuttoja on useita satoja ja niiden kokonaisarvo pyörii muutaman sadan miljardin euron paikkeilla. Viime vuosien suuren arvon vaihtelun vuoksi en ala arvailemaan tarkemmin tämän hetkistä tilannetta. (Näet kyllä kryptovaluutoiden tämän hetkisen kokonaisarvon kohdasta “MarketCap” tämän sivuston kautta.) Ethereumista ja kaikista muista kuin Bitcoinista käytetään myös termiä altcoin.
Kryptovaluutat ovat yleensä suunniteltu pörssien kaupankäyntiin sopiviksi, mutta niillä voi olla myös rajattu käyttötarkoitus esimerkiksi suljetun ryhmän maksuvälineenä. Useimmat kryptovaluutat toimivat hajautetussa ympäristössä ja niitä ei hallitse valtio tai yksittäinen pankki. Osa pankeista käyttää nopeaa Ripple-verkkoa (kolmanneksi suurin kryptovaluutta tämän kirjoituksen hetkellä), mutta se ei ole louhittava lohkoketjuun perustuva kryptovaluutta ja kehittäjä omistaa siitä yhä yli puolet, jolloin se pystyy kontrolloimaan Ripplen arvoa. Muissa valuutoissa arvo perustuu ihan puhtaasi kysynnän ja tarjonnan mukaisesti kryptopörsseissä.
Kryptopörssi
Kryptopörssi tarkoittaa verkkopalvelua, jossa voi vaihtaa, ostaa ja myydä kryptovaluuttoja. Pörsseissä voi vaihtaa bitcoineja muihin virtuaalivaluuttoihin sekä joissain niistä voi käyttää suoraan euroja tai dollareita. Kryptopörssit ovat auki 24/7, joten voit treidata juuri silloin, kun itse haluat. Pörssien tarjonta vaihtelee altcoinien osalta paljon ja myös kaupankäyntikulut vaihtelevat hieman. Jos olet erittäin aktiivinen treidaaja, suosittelen käyttämään alle 0,1 % tapahtumalta maksavaa kryptopörssiä. Toisaalta pörssin turvallisuus ja maine, ovat tärkeitä, joten niistä voi hyvinkin maksaa hieman ylimääräistä.

Ensimmäisiä Bitcoin ostoja tehdessäsi, tarkista ensin pörssin tiedot netistä (käyttäjien kokemuksia, onko uutisissa) sekä tärkein, tarkista päivän hinta verrattuna aikaisempaan.
Kryptovaluuttojen hinnat vaihtelevat päivittäin ja yksittäisen bitcoinin myyntihinnassa voi olla eri pörsseissä muutenkin satojen eurojen ero, jonka päälle tulevat palvelumaksut. Pörssit saattavat tarjota pieniä talletusbonuksia, mutta niistä ei ole iloa, jos palvelu nykii tai käyttöliittymä on muuten huono. Suosittelisin ostamaan aluksi bitcoineja erillisen myyjän lompakkoon ja siirtämään sieltä päivittäiseen kaupankäyntiin tarvittava määrä kryptopörssiin. Näin myös vähennät riskiä siltä varalta, että pörssi hakkeroidaan tai se menee muuten nurin.
Yksi luotettava ja helppokäyttöinen palvelu on suomalainen Coinmotion. Toinen kokeilemisen arvoinen pörssi on Bitpanda.
Tulevaisuudessa tavallisen kaduntallaajan epäluulot kryptopörssejä kohtaan tulevat vähenemään huomattavasti Sveitsin pörssin omistajan SIX:n perustaessa valvotun kryptovaluuttapörssin. SIX Digital Excange toimii Sveitsin keskuspankin ja valvontavirasto FINMAn alaisuudessa ja se on niin virallinen ja valvottu kuin pörssi vain voi olla. Tämä mahdollistaa myös pankkien sekä sijoitusrahastojen sijoitukset kryptovaluuttoihin. Myös laina- ja futuurimarkkinat avautuvat antaen lisää volyymia kryptopörsseille. Siinä vaiheessa bitcoinin arvo luultavasti pomppaa jälleen huomattavasti ylöspäin vetäen samalla muut kryptovaluutat mukanaan. Louhijat joutuvat koville laskiessaan transaktioita ja aikaiset sijoittajat ostavat Ferrareita hidastelijoiden vaihtaessa fiatejaan kryptovaluuttoihin.
Oletko sijoittaja vai treidaaja?
Virtuaalivaluuttojen kaupassa voi käyttää hyvin perinteisin pörssin termejä ja tapoja. Moni sijoittaja ostaa bitcoineja tai muuta kryptovaluuttaa ja jättää ne odottamaan arvonnousua viikoiksi tai jopa vuosiksi. Treidaaja taas käy kauppaa lyhyemmässä ajassa, yleensä päivän sisällä, vahtien samalla sijoituksensa arvoa valppaasti. Kryptopörssissä treidaajalla on mahdollisuus käydä nopeasti kauppaa kurssien muutoksiin reagoiden. Henkilöä, joka seuraa tarkasti ja vainuaa nousevan kohteen, ostaen heti nousun huomatessaan ja myydessä muutamassa minuutissa kutsutaan skalppaajaksi. Skalppaaja on nopea liikkeissään, eikä hän jää odottamaan enempiä muutoksia saavutettuaan haluamansa voiton.
Kryptopörssiin mennessä suosittelen käyttämään muutamaa yleistä ohjetta, joita annetaan sijoittajille, oli sitten kyseessä tavallinen pörssi tai muu markkinapaikka.
- Aloita pienellä summalla, jolla voit kokeilla ostoa ja myyntiä sekä testata kryptopörssin toimintaa.
- Luo strategia, josta pidät kiinni. Suunnittele tarkkaan missä vaiheessa ostat ja myyt, tuli sitten voittoa tai tappiota.
- Älä sorru fiilistelyyn. Valuutan hieno nimi ei ole enne. Jos jokin valuutta on aiemmin antanut hyvän voiton jollekin tuttavalle, se ei ole tae tulevista voitoista sinulle tänään.
- Mieti mikä on sinulle sopiva riski, oletko valmis häviämään 5% pääomasta, mikäli kauppa menee pieleen?
- Jos huomaat sijoituksesi menneen pieleen ja ostamasi altcoinin arvon alkavan laskea vauhdilla ja joudut myymään tappiolla, tee se heti. Hyväksy mieluummin pieni tappio nyt, kuin iso tappio huomenna. Pahimmassa tapauksessa kryptovaluutta voi muuttua arvottomaksi sillä aikaa, kun odotat positiivista muutosta.
- Etsi tietoa ja osta vasta sitten. Hae kryptovaluutan nimellä netistä ja lue tuoreimmat uutiset. Yksittäisen vihaisen kirjoittajan viesti ei tarkoita vielä mitään, mutta useampi uutinen parin päivän sisällä voi tarkoittaa isoa muutosta kryptovaluutan hintaan lähitulevaisuudessa.
- Vilkaise pörssien ja louhijoiden suosimia chatteja. Niissä spammataan paljon, mutta usein viestien seassa joku kertoo huomanneensa yksittäisen kryptovaluutan nousevan ja voit ehtiä mukaan ottamaan osasi voitoista ennen isoa massaa.
- Tutki mitä valuuttoja kannattaa louhia. Louhijat ovat se porukka, joka laskee kannattavuuden kaikkein tarkinten.
- Etsi itsellesi sopiva välittäjä, kryptopörssi ja valuutta. Huomio kaikki kulut laskuissasi.
- Varmista, että käytössäsi on reaaliaikainen palvelu. Kryptopörssin on kyettävä reagoimaan heti, kun antamasi arvo myydä tai ostaa toteutuu.
Verotus
Suomessa kryptovaluutan tai muun virtuaalivaluutan arvonnousu on kokonaan veronalaista pääomatuloa. Aikaisemmin veroa ei tarvinnut maksaa ollenkaan, sitten vain voitot virallisiin valuuttoihin realisoidessa. Toukokuusta 2018 alkaen verotus on koskenut kaikkien kryptovaluuttojen välisiä kauppoja ja siksi on suositeltavaa säästää kuitit tai ottaa kuvankaappauksia tapahtumista.
Linkki verottajalle: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen-verotus/
Onnea ja menestystä fiatien vaihdossa Ferrariin!