Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Esittelyssä suurimmat DeFi-palvelut

Esittelyssä suurimmat DeFi-palvelut
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DeFi eli Decentralized Finance eli hajautetut finanssipalvelt ovat vuoden 2020 suurimpia trendisanoja kryptovaluuttojen maailmassa. DeFi-skene on kasvanut räjähdysmäisesti vuoden 2020 aikana. Tässä artikkelissa esitellään markkinoiden tunnetuimmat DeFi-palvelut. Miten nämä protokollat toimivat oikein käytännössä?

Yleistä DeFi-sovelluksista

DeFi on lyhenne sanoista decentralized finance, eli suomennettuna voidaan puhua hajautetuista finanssipalveluista. Käytännössä nämä ovat lohkoketjua ja kryptovaluuttoja hyödyntäviä Dappeja eli hajautettuja applikaatioita.

Hajautettu appi ei eroa ulkoisesti välttämättä perinteisestä sovelluksesta millään tavoin. DeFi-appeja voidaan käyttää joko perinteisesti tietokoneella ja selaimella tai mobiililaitteella.

Suurin ero perinteisiin sovelluksiin löytyy ”konepellin alta”. DeFi-sovelluksessa ei ole käyttäjätilejä, asiakaspalvelua tai mitään muutakaan keskitettyä toimintaa. Kyseessä on automatisoitu sovellus, jonka kaikki proseduurit hoituvat älysopimusten avulla.

DeFi-appien käyttöön tarvitaan Web 3-yhteensopiva kryptovaluuttalompakko. Markkinoiden suosituin vaihtoehto on MetaMask, mutta muitakin on tarjolla.

metamask-etusivu

Jos käytät DeFi-appeja selaimella, MetaMask toimii silloin esim. Google Chromen lisäosana. Se otetaan käyttöön DeFi-palvelua käytettäessä. Kun suoritat DeFi-palvelussa erilaisia toimintoja, ne vahvistetaan (ja maksetaan) MetaMaskin avulla.

Koska DeFi-palvelut ovat automatisoituja, ne eivät sisällä vielä Bitcoin-kasinoita. Selainpohjaisia pelejä on toki jo olemassa, ja tämä sektori laajenee varmasti tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä DeFi-markkina koostuu käytännössä kolmen tyyppisistä sovelluksista:

  • Lainapalvelut
  • Hajautetut pörssit
  • Yield farming ym. sijoituksia hallitsevat palvelut

Artikkelin kirjoitushetkellä DeFi-markkinan koko on noin 13 miljardia dollaria. Tämä saadaan TVL-luvusta. TVL on lyhenne sanoista Total Value Locked, eli puhutaan dollarisummasta, joka on lukittuna (tallennettuna) DeFi-palveluihin.

Summa on kasvanut hurjasti vuoden 2020 aikana; TVL oli vuoden 2020 alussa noin 700 miljoonaa dollaria, eli DeFi-markkina on yli 15-

Käytännössä tämä tarkoittaa likviditeettiä, jotka sijoittajat ovat tallettaneet esim. lainapalveluun tai hajautettuun pörssiin. Sijoittajat saavat likviditeetin tarjoamisesta tietyn tuoton tai esim. %-osuuden pörssin treidauspalkkioista. Likviditeettipoolit mahdollistavat puolestaan hajautetut lainat ja treidit.

Esitellään seuraavaksi markkinoiden suurimmat palvelut. Rankingina toimii jokaisen palvelun TVL-lukema. Voit tarkastella kaikkien DeFi-palveluiden statseja osoitteesta defipulse.com.

Uniswap

Uniswap on noussut syksyllä 2020 markkinoiden johtavaksi DeFi-palveluksi. Sen TVL-lukema on artikkelin kirjoitushetkellä noin kolme miljardia dollaria. Uniswap on kasvanut vuoden 2020 aikana yli 100-kertaiseksi TVL-mittarilla katsottuna.

Kyseessä on DEX eli hajautettu pörssi. Uniswap toimii muiden DeFi-palveluiden tavoin Ethereum-alustan tokeneilla. Voit treidata Uniswapissa mitä tahansa markkinoilta löytyviä ERC20-tokeneita keskenään.

uniswap-etusivu

Uniswap ei toimi kuten perinteinen pörssi, jossa treidit suoritetaan ns. order book -mallin mukaisesti. Uniswapin taustalla on likviditeettipooli, johon sijoittajat ovat tallettaneet likviditeettiä. Kun käyttäjä suorittaa treidin, AMM eli Automated Market Maker -algoritmi määrittää vaihtokurssin.

Hajautetulla pörssillä on monia etuja perinteiseen kauppapaikkaan verrattuna. Ei käyttäjätilejä eikä KYC:tä – treidit tapahtuvat suoraan omaan lompakkoon ilman välikäsiä. Lisäksi DEXiin voidaan lisätä uusia tokeneita milloin tahansa likviditeettiä tarjoamalla.

Perinteiset pörssit odottavat joskus viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia uuden kryptovaluutan lisäämisessä. Uniswapissa markkinoille tullut kolikko on tarjolla parissa minuutissa.

Maker

Maker tai MakerDAO on monien mielestä DeFi-palveluiden esi-isä. Tämä projekti on saanut alkunsa jo vuonna 2014, ennen kuin sana DeFi oli edes yleisesti käytössä.

Maker on tällä hetkellä markkinoiden johtava hajautettu lainapalvelu. Sen TVL-lukema on artikkelin kirjoitushetkellä 2,3 miljardia dollaria. Maker oli pitkään markkinoiden suurin DeFi-palvelu, mutta se menetti tuon tittelin Uniswapille vuoden 2020 kuluessa.

oasis-etusivu

Tämä projekti koostuu käytännössä kahdesta tärkeästä palasesta: DAI stablecoinista sekä Oasis Dapp -nimellä tunnetusta lainapalvelusta.

Monien mielestä DAI on Makerin tärkein kontribuutio markkinoille. Kyseessä on ainoa merkittävä stablecoin, jonka takana ei ole keskitettyä tahoa tai pankkitiliä. Esimerkiksi USDC ja Tether perustuvat siihen, että jokaista kryptokolikkoa vastaa pankkitilillä oleva Yhdysvaltain dollari.

DAI:n takauksena toimii puolestaan sijoittajien tallettama likviditeetti Etherinä. Nykyisin DAI:ta on mahdollista luoda myös muiden kryptovaluuttojen avulla. DAI:n markkina-arvo on noussut vuoden 2020 DeFi-buumin aikana noin 100 miljoonasta dollarista miljardiin dollariin.

Makerin MKR-token on pitänyt hyvin pintansa kaikki nämä vuoden kryptovaluuttojen top 50 -listalla. Se ei ole kuitenkaan raketoinut muiden DeFi-palveluiden tapaan, vaan MKR-tokenin arvo on ollut stabiilimpi.

Aave

Markkinoiden kärkisjoilla ovat Makerin jälkeen myös Aave ja Compound, jotka ovat ”puhtaita” lainapalveluita. Molempien TVL-lukema pyörii 1,1-1,5 miljardin dollarin välimaastossa.

Suomalaistaustainen Aave oli kesän 2020 DeFi-kuplan huipulla jopa hetken aikaa markkinoiden suurin DeFi-palvelu. Se on sittemmin menettänyt hieman asemiaan Makerille ja Compoundille. Aave tarjoaa käyttäjilleen hajautettuja lainapalveluita.

aave-etusivu

Idea on hyvin simppeli: käyttäjä tallettaa Aave-palveluun likviditeettiä eli kryptovaluuttaa. Aave toimii muiden DeFi-palveluiden tavoin Ethereum-alustalla, eli puhutaan Ethereum-pohjaisista tokeneista: ETH, LINK, BAT ja stablecoinit kuten DAI, USDT ja USDC.

Tämän jälkeen voit jättää kolikkosi keräämään korkoa tai ottaa niitä vastaan lainaa. Korkoa maksetaan valuutasta ja ajanhetkestä riippuen parista prosentista pariin kymmeneen prosenttiin!

Lainat ovat näissä palveluissa aina ylivakuutettuja, eli jos sinulla on 1000 dollarin edestä kryptovaluuttaa saat sitä vastaan esim. 700$ lainaa. Mitä enemmän lainaa otat, sitä riskipitoisempi lainasi on.

Kryptovaluuttojen kurssit voivat muuttua kymmeniä prosentteja tai jopa 50 % yhden päivän aikana. Jos vakuutesi arvo putoaa tietyn rajan alle, palvelu maksaa lainan pois automaattisesti. Tämä siis triggeröi lainanmaksun todella heikolla kurssilla, mitä et varmasti halua.

Lainan ottajan kannattaa siis pitää reilusti puskuria, minkä lisäksi voit tallettaa lisää vakuuksia kurssien muuttuessa.

Compound

Compound toimii karkeasti sanottuna samalla idealla kuin edellä kuvattu Aave.  Voit tallettaa palveluun likviditeettiä ja ottaa sitä vastaan halutessasi lainaa.

Compound on merkittävä tekijä DeFi-skenessä, koska tämä palvelu aloitti ns. yield farming -buumin kesällä 2020. Monien mielestä Compound triggeröi koko DeFi-buumin todellisen räjähdyksen, jonka huippu osui heinä-elokuun taitteeseen.

Syynä tähän oli Compoundin COMP-token, jota palvelu alkoi tarjota likviditeetin tarjoajille ylimääräisenä bonuksena. Kun tallensin Compound-palveluun kryptovaluuttaa, sait vuosikoron päälle myös COMP-tokeneita. Tämä innosti lukuisat sijoittajat ”farmaamaan” näitä tokeneita.

Compoundin, Aaveen, Makerin sekä muiden lainapalveluiden tarjoamat korot vaihtelevat dynaamisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sijoittajan on vaikea tietää, mistä palvelusta saa millekin kryptovaluutalle parhaan tuoton.

Tämän vuoksi syntyi yield farming -työkaluja kuten esim. Yearn Finance ja Harvest Finance. Yield farming tarkoittaa yksinkertaisesti tuoton optimointia eli varojen automaattista siirtelyä palvelusta toiseen. Kaikesta vastaa älysopimuksiin pohjautuva algoritmi, joka niputtaa tuhansien sijoittajien varat samaan pooliin ja optimoi niiden tuotot.


Vastaavat julkaisut

Paras kryptovaluuttapörssi

Paras kryptovaluuttapörssi

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Kun päätös kryptovaluutan hankkimisesta on lyöty lukkoon, on seuraava askel löytää omiin tarpeisiisi paras kryptovaluuttapörssi. Tänä päivänä markkinoilla on huima valikoima erilaisia vaihtoehtoja. Eri pörssit palvelevat […]

Paras kryptovaluutta 2021

Paras kryptovaluutta 2021

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vuonna 2021? Mikä on paras kryptovaluutta kaikista eri vaihtoehdoista? Näihin kysymyksiin vastauksia miettivät tällä hetkellä lukemattomat kryptovaluuttasijoittamisesta kiinnostuneet ympäri maailman. Yksiselitteistä vastausta […]