Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Mitä tarkoittaa DeFi – Decentralized Finance

Mitä tarkoittaa DeFi – Decentralized Finance
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DeFi (Decetralized Finance) on tällä hetkellä kryptovaluuttamarkkinoiden ylivoimaisesti kuumin puheenaihe. DeFi -pohjaiset kryptovaluutat ovat saaneet viime aikoina erittäin paljon kiinnostusta osakseen. Lisäksi DeFi on myös ykköspuheenaihe kryptovaluuttoja koskevassa uutisoinnissa. DeFi on lyhenne englanninkielisistä sanoista decentralized finance ja tiivistetysti tällä tarkoitetaan hajautetun finanssimaailman sovelluksia. DeFi-sovelluksia rakennetaan hajautettujen lohkoketjujen päälle.

DeFi ja Ethereum

Teoriassa DeFi ei ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen alustaan. DeFi:stä puhuttaessa ei voi kuitenkaan olla sivuuttamatta Ethereumin suurta roolia DeFi -pohjaisten sovellusten alustana. Ethereum on maailman suurin ja tunnetuin platform-kategorian kryptovaluutta. Ethereumia voidaankin pitää Androidin ja iOS:n tapaan eräänlaisena käyttöjärjestelmänä. Ethereumin päälle on mahdollista rakentaa erilaisia sovelluksia ja erittäin paljon huomiota saaneita älysopimuksia.

Ethereum on ensimmäinen ns. toisen sukupolven kryptovaluutta. Sen white paper julkaistiin vuoden 2013 lopulla ja itse projekti puolestaan käynnistyi vuonna 2015. Ethereum on saanut vuosien saatossa itselleen useita kilpailijoita, joista tunnetuimpia ovat EOS, TRON, Tezos ja NEO. Ethereum on kuitenkin ollut alusta asti suosituin alusta uusille kryptovaluuttaprojekteille. Erilaisten sovellusten ja kehittäjien määrässä mitattuna voidaan sanoa, että Ethereum painii tällä hetkellä täysin omassa luokassaan.

ethereum vitalik buterin
Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on yksi kryptoskenen vaikutusvaltaisimmista henkilöistä.

Ethereum nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2017 alkaneen valtaisan ICO-buumin myötä. Tällöin lähes kaikki uudet markkinoille tulleet kryptovaluutat olivat Ethereumin päälle rakennettuja ERC-20 tokeneita. Voimakas ICO-buumi siivitti lopulta myös Ethereumin kurssin ennätyslukemiin. Viimeisen parin vuoden aikana ICO-markkina on kuitenkin hiljentynyt huomattavasti. Ethereum on kuitenkin nousemassa pikkuhiljaa uudestaan eräänlaiseksi ilmiöksi, sillä merkittävä osa DeFi-projekteista on rakennettu sen alustalle.

DeFi on siis tällä hetkellä vahvasti Ethereum -pohjainen ilmiö. Suurin osa uusista DeFi-projekteista rakennetaan Ethereumin pohjalle, koska vanhatkin projektit ovat siellä. Vaikka Ethereum ei olisikaan se markkinoiden kehittynein alusta, niin sen suurin vahvuus on se, että Ethereum oli ensimmäisenä markkinoilla, joten se on ehtinyt houkuttelemaan itselleen markkinoiden parhaimmat resurssit.

DeFi käytännössä

Perinteisesti finanssipalvelut ovat olleet kolmansien osapuolten, kuten pankkien hallussa. DeFi tulee kuitenkin poistamaan kolmansien osapuolten tarpeen. Tämän lisäksi DeFi tuo myös finanssipalvelut nykyisistä keskitetyistä järjestelmistä uusiin hajautettuihin järjestelmiin. DeFi:n myötä finanssipalvelut luodaan lohkoketjun päälle. Tämä mahdollistaa sen, että saadaan globaali ja kaikille avoin markkina, joka toimii huomattavasti nykyistä järjestelmää tehokkaammin.

DeFi (decentralized finance) on suuri ja mullistava kokonaisuus, jossa Ethereum näyttelee erittäin suurta roolia. DeFi on hajautettujen verkkojen ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntämistä erilaisten rahoituspalveluiden ja -tuotteiden luomisessa.

DeFi pitää sisällään laajan kirjon erilaisia finanssimaailman palveluita. DeFi kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, ja siihen pohjautuvia uusia palveluja ilmestyykin markkinoille tasaiseen tahtiin. Suurinta osaa DeFi-projekteista yhdistää se, että ne on rakennettu Ethereumin päälle. Alla on kuvakaappaus suomalaistaustaisen Aave-palvelun etusivulta, joka on yksi tunnetuimmista DeFi-protokollista.

aave

DeFi pyrkii luomaan kokonaan uuden hajautetun finanssisektorin perinteisen pankkien ja muiden kolmansien osapuolten ylläpitämän finanssimaailman rinnalle.

DeFi kehittyy erittäin kovaa vauhtia ja viime aikoina etenkin siihen linkittyvät futuurit ja muut monimutkaiset sijoitusinstrumentit ovat vyöryneet markkinoille. Emme ole enää kaukana tilanteesta, jossa perinteisten pankkien kautta on mahdollista saada huomattavasti vähemmän palveluja, kuin mitä hajautettujen lohkoketjujen päälle rakennetut hajautetun finanssimaailman (DeFi) sovellukset tarjoavat.

Mitä DeFi pitää sisällään?

Erilaisia DeFi -sovelluksia on olemassa lukuisia erilaisia. DeFi-kentän hahmottamista helpottaa kuitenkin se, että tällä hetkellä uudet DeFi -pohjaiset sovellukset kuuluvat pääasiassa kolmeen eri kategoriaan. Nämä kategoriat ovat:

  • Rahataloudelliset pankkipalvelut (esimerkiksi stablecoinit)
  • Vertais-, yhdistelmälainaus- ja lainanantoalustat
  • Edistyneet rahoitusinstrumentit, kuten DEX, tokenization-alustat, johdannaiset ja ennustemarkkinat

Näiden kolmen kategorian sisällä on lukuisia erilaisia ​​DeFi-palveluita. Muutamia muita esimerkkejä DeFi:n mahdollistamista asioista ovat esimerkiksi erilaiset rahoitusprotokollat, ohjelmistokehitystyökalut, tilausten maksuprotokollat ​sekä data-analyysisovellukset. Uudenlaisia DeFi-palveluita kehitetään jatkuvaa tahtia ja DeFi-sektori on monipuolistunut erittäin paljon viimeisen vuoden aikana.

DeFi:n hyödyt

DeFi kehittyy jatkuvasti ja suurella todennäköisyydellä se mahdollistaa tulevaisuudessa täysin vastaavat palvelut, mitä nykypäivänä on totuttu näkemään perinteisten pankkien palveluvalikoimissa. DeFi mahdollistaa kuitenkin nykyistä järjestelmää tehokkaammat ja avoimemmat markkinat. DeFi -pohjaiset sovellukset tarjoavat lukuisia etuja perinteisiin rahoituspalveluihin verrattuna.

Hajautettujen järjestelmien ansiosta rahoituspalveluiden käyttämisestä tulee tulevaisuudessa myös huomattavasti nykyistä suoraviivaisempaa ja turvallisempaa. On luonnollista, että suureen määrään mahtuu mukaan myös aina joitain epärehellisiä toimijoita, eikä DeFi-vallankumous toteudu varmastikaan ilman jonkinasteisia kasvukipuja. Oletettavaa kuitenkin on, että huonot toimijat karsiutuvat ajan myötä pois markkinoilta ja jäljelle jäävät palveluiden tarjoajat ovat niitä, joiden tarjoamat tuotteet ja palvelut voivat muuttaa tapaamme käyttää pankkimaailman palveluita.

DeFi-palvelut ovat avoimia jokaiselle ihmisille katsomatta heidän tulotasoaan ja asuinpaikkaansa. DeFi:ä voidaankin pitää todellisena digitaalisena vallankumouksena. Se tulee mahdollistamaan jopa noin kahden miljardin nykyisen pankkijärjestelmän ulkopuolella olevien ihmisten pääsyn pankkipalveluiden pariin.

defi-mobiili
Tarvitset vain mobiililaitteen ja internet-yhteyden DeFi-palveluiden käyttöön.

Tätä voidaan pitää erittäin suurena asiana koko ihmiskunnalle. Me länsimaalaiset ihmiset pidämme pankkipalveluita täysin itsestäänselvyytenä, emmekä usein ajattele, että miljardien ihmisten kohdalla pankkipalvelut, kuten talletuksille maksettava korko, rahan lainaaminen ja rahan lähettäminen silmänräpäyksessä toiselle puolelle maapalloa on ainoastaan kaukainen haave. Suurella todennäköisyydellä DeFi -pohjainen vallankumous lähteekin liikkeelle ensimmäisenä maapallon köyhimmistä maista, sillä etenkin näiden ihmisten elämän DeFi tulee lopulta mullistamaan täysin.

DeFi tarjoaa erittäin paljon mahdollisuuksia myös länsimaalaisille ihmisille. Esimerkiksi DeFi:n mahdollistamat laina- ja talletuspalvelut ovat saaneet erittäin paljon julkisuutta myös länsimaissa viimeisen parin vuoden aikana. Monet DeFi -pohjaiset toimijat tarjoavat tänä päivänä ihmisten kryptovaluuttatalletuksille jopa useiden prosenttien vuosikorkoja. Tämä jos mikä on herättänyt ihmisten huomion.

Perinteisten pankkien tarjoamien nollakorkojen aikana useat ihmiset ovat lähteneet etsimään talletuksilleen nykyistä parempaa korkotuottoa. Onkin varsin luonnollista, että länsimaiset sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua mahdollisuudesta saada DeFi-palveluiden mahdollistamaa useiden prosenttien vuosittaista korkotuottoa talletuksilleen.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että DeFi on tällä hetkellä ehkäpä kryptovaluuttamaailman kuumin trendi. Uusia DeFi -pohjaisia kryptovaluuttoja saapuu tällä hetkellä markkinoille kuin liukuhihnalta, ja useat suurta suosiota saavuttaneet DeFi-palvelut ovat kivunneet maailman suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon.

DeFi -pohjaiset sovellukset on rakennettu pääasiassa Ethereumin pohjalle ja niiden tavoitteena on siirtää perinteiset rahoitustuotteet kohti avointa lähdekoodia ja hajautettua finanssimaailmaa. DeFi poistaa kolmansien osapuolien tarpeen, vähentää kokonaiskustannuksia ja parantaa rahoituspalveluiden turvallisuutta huomattavasti. Lisäksi DeFi tuo perinteiset rahoituspalvelut myös sellaisten ihmisten ulottuville, jotka eivät ole aikaisemmin voineet edes haaveilla pääsevänsä kyseisten palveluiden piiriin.

Lohkoketjuteknologia tulee muuttamaan finanssialaa lopullisesti ja erilaiset DeFi -pohjaiset sovellukset voivat näytellä tulevaisuudessa erittäin suurta roolia pankkipalveluiden tarjoajina. Todennäköisesti seuraavat vuodet tulevat mylläämään finanssimaailman rakenteita ennenäkemättömällä tavalla.

Kuvat: Flickr / TechCrunch, Yura Fresh on Unsplash, William Iven on Unsplash


Vastaavat julkaisut

Paras kryptovaluutta 2021

Paras kryptovaluutta 2021

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vuonna 2021? Mikä on paras kryptovaluutta kaikista eri vaihtoehdoista? Näihin kysymyksiin vastauksia miettivät tällä hetkellä lukemattomat kryptovaluuttasijoittamisesta kiinnostuneet ympäri maailman. Yksiselitteistä vastausta […]

Älysopimus (smart contract)

Älysopimus (smart contract)

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Älysopimus eli smart contract on yksi tämän hetken kuumimmista ilmiöistä kryptovaluuttojen maailmassa. Älysopimuksella tarkoitetaan lohkoketjussa pyörivää ohjelmaa, joka toimii nimensä mukaisesti kahden eri osapuolen välisenä sopimuksena. […]