Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Cardano vs Polkadot – kaksi Ethereumin haastajaa vertailussa

Cardano vs Polkadot – kaksi Ethereumin haastajaa vertailussa
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum on älysopimus-platformien ja Dapp-käyttöjärjestelmien kiistaton kuningas. Markkinoilla on tällä hetkellä kaksi ison kokoluokan haastajaa, jotka otetaan vertailuun tässä artikkelissa. Miten Cardano ja Polkadot eroavat toisistaan.

Molempien historia linkittyy Ethereumiin

Cardano ja Polkadot ovat hyvin erilaisia projekteja. Tästä huolimatta, molempien historia linkittyy mielenkiintoisella tavalla Ethereumiin.

Polkadotin perustaja on Gavin Wood, joka on yksi Ethereumin perustajista! Wood kuului Vitalik Buterinin ydinryhmään Ethereumin alkumetreillä ja toimi projektin CTO:na. Wood on myös kirjoittanut Ethereum yellow paperin sekä kehittänyt älysopimuksien koodaukseen tarkoitetun Solidityn.

Wood erosi Ethereumista jo vuoden 2016 alussa, koska hänen visionsa projektin kehityksestä (Ethereum 2.0) ei ollut enää samassa linjassa Vitalik Buterinin kanssa. Wood perusti parin muun ex-Ethereum-johtohahmon kanssa Parity-nimisen yhtiön, joka alkoi kehittää Polkadot-alustaa.

Cardanon perustaja on puolestaan Charles Hoskinson, joka on tällä hetkellä huomattavasti tutumpi nimi suurelle yleisölle kuin Gavin Wood. Myös Hoskinson oli yksi jäsen Ethereumin ydinryhmässä heti projektin ensimetreistä lähtien.

Hoskinson erosi (tai erotettiin) Ethereumista jo vuotta Woodia aiemmin. Hän perusti vuonna 2015 IOHK (Input Output Hong Kong) kehitysyhtiön, joka aloitti työn Cardano-projektin parissa. IOHK on tehnyt kehitystä myös Ethereum Classicille, joka on Ethereum-lohkoketjun alkuperäinen haara.

Sekä Cardano että Polkadot ovat siis syntyneet vastaiskuna Ethereumin kehitystyölle. Hoskinson ja Wood lähtivät toteuttamaan omaa visiotaan ja ovat myös onnistuneet – ainakin toistaiseksi. Työ on kuitenkin vasta alussa.

Cardanon pitkä kehitystyö

Käydään sitten läpi projektien kehitystyötä ja teknologiaa.

Cardano on valinnut tietoisesti todella raskaan ja pitkäkestoisen polun kehitystyölle. Moni kuvaa Hoskinsonin lähestymistapaa akateemiseksi. Tämä on johtanut siihen, että Cardano lanseeraa vasta vuoden 2021 alkupuolella tuen älysopimuksille sekä tokeneille.

Nämä perusominaisuudet ovat olleet käytössä sen kilpailijoilla jo vuosia. Hoskinson ei ole lähtenyt hätiköimään kehitystyössä siitä huolimatta. Kysymys kuitenkin kuuluu, onko Cardano antanut kilpailijoilleen liikaa etumatkaa?

Toistaiseksi näyttää siltä, että projektin markkina-asema pysyy vahvana. Cardanon staking oli myös iso etappi kesällä 2020, mikä oli askel myös kohti desentralisoitua verkkoa. Jos älysopimukset ja tokenit saadaan ulos vuoden 2021 aikana, Cardano-ekosysteemi voi alkaa toden teolla kasvaa.

Mitä mahdollisuuksia Cardano tarjoaa? Mikä tahansa digitaalinen palvelu voidaan teoriassa konvertoida hajautetuksi applikaatioksi. Esim. Veikkauksen vedonlyönti, treidausalusta kuten Nordnet, lainapalvelu kuten Prekredit tai lukemattomat erilaiset pelit. Sovelluskehityksessä vain mielikuvitus on rajana!

Polkadot haluaa yhdistää lohkoketjut

Polkadotin visio on hieman erilainen Ethereumiin sekä Cardanoon verrattuna. Avainsana tässä projektissa on interoperability eli yhteensopivuus. Polkadot rakentaa järjestelmää, jossa eri lohkoketjut voivat linkittyä toisiinsa Polkadotin ollessa kaiken keskiössä.

Polkadotin teknologiassa termit relay chain ja parachain ovat kaiken keskiössä.

polkadot-network[1]

Relay chain on Polkadotin rakentama ”ydin”, jonka sisällä pyörivä lohkoketju toimii informaation validaattorina. Parachahinit ovat siihen kiinnittyviä lohkoketjuja. Esimerkiksi Ethereum voisi rakentaa oman parachaininsa Polkadotiin, joka yhdistäisi Ethereum-verkon muihin parachaineihin.

Tämä tarkoittaa sitä, että moni ei näe Polkadotia edes Ethereumin suorana kilpailijana. Cardanon tilanne on toinen. Se on selkeästi käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille eli älysopimus-alusta. Charles Hoskinson haluaa oman palansa tästä kakusta Ethereumin kustannuksella.

Steikkaus

Sekä Cardano että Polkadot ovat Proof of Stake -pohjaisia ratkaisuja, eli ne eivät käytä fyysisiä louhintalaitteita Bitcoinin tavoin. Proof of Stake -mallissa lohkoketjun ylläpidosta vastaavat validaattorit, jotka steikkaavat suuria määriä ko. tokenia.

Steikkaus tarkoittaa käytännössä sitä, että validaattori lukitsee tokenit pois markkinoilta. Tämä panos varmistaa validaattorin toimivan verkon parhaaksi; jos hän aiheuttaisi virhetilanteita tai tuhoa, siitä koituisi taloudellista vahinkoa hänelle itselleen.

Cardanon staking tuli mahdolliseksi MainNetin puolella kesällä 2020. Se on saanut valtavan suosion, mikä kertoo markkinoiden vahvasta tuesta. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia ADA-tokeneista on steikattuna eli pois markkinoilta. Tämä on vaikuttanut positiivisesti ADA:n kurssiin.

Polkadotin staking ei ole saanut vielä vastaavaa suosiota, mutta tarjolla on silti yli 10 prosentin vuosittainen korko. Molemmat projektit palkitsevat siis tukijoitaan steikkauksen kautta. Itse staking-prosessissa on pieniä eroja, joihin ei mennä tässä sen tarkemmin.

Cardano vai Polkadot sijoituskohteena?

Cardano ja Polkadot ovat molemmat selkeitä top 10 -projekteja noin 25 miljoonan dollarin markkina-arvolla. Kumpi näistä olisi mielenkiintoisempi sijoituskohteena?

Jos haluat saada hyvän yleiskuvauksen Youtubesta, tsekkaa alla oleva video.

Molemmat projektit ovat Ethereumiin ja moniin muihin platformeihin verrattuna selkeällä takamatkalla. Polkadot on tällä hetkellä hieman Cardanoa edellä, mutta toisaalta sen tärkeimmät ominaisuudet eli parachainit ja niiden ”huutokaupat” ovat edessä vasta tulevaisuudessa.

Polkadot-ekosysteemiin on rakennettu jo useita suosittuja applikaatioita, kuten Polkastarter. Myös Polkadotin kehitysversiona toimiva Kusama on noussut korkealle kryptovaluuttojen markkinalistauksessa.

Cardanon etuna on sen laajempi suosio. Projekti on ollut livenä jo vuodesta 2017 lähtien. Cardanolla on tällä hetkellä kolme kertaa enemmän lompakoita, minkä lisäksi tokenit ovat hajautettu laajemmalle joukolle Polkadotiin verrattuna.

Molemmat projektit ovat hyvin potentiaalisia voittajia lähivuosina, mutta oikean hevosen veikkaaminen on tässä kisassa todella vaikeaa. Ehkä se voisi olla kolmas vaihtoehto?

Binance Chainin nousu

Kryptovaluuttojen top 10 -listalla on myös kolmas älysopimus-alusta eli Binance Smart Chain. Se on nostanut suosiotaan merkittävästi vuoden 2021 alkupuolella DeFin avulla. BSC:n PancakeSwap on kerännyt kovan volyymin lyhyessä ajassa ja noussut haastamaan suurimpia Ethereum DEXejä.

Binancen etuna on Cardanoon ja Polkadotiin verrattuna se, että kyseinen lohkoketju rullaa täysillä jo nyt. PancakeSwap houkuttelee joka päivä uusia käyttäjiä Ethereum-alustalta halpojen kulujen ja nopeiden transaktioiden avulla. Samaan aikaan Cardanon leirissä vielä odotellaan älysopimusten aktivointia.

Binance Smart Chain hyötyy myös emoyhtiö Binancen menestyksestä. Siltä löytyy valtavasta resursseja sekä hyvä brändiarvo. Nyt voikin käydä niin, että 1-2 vuotta Polkadotia ja Cardanoa edellä oleva BSC kirii ohi ja nousee vuoden 2021 aikana Ethereumin suurimmaksi haastajaksi!

Photo by Alesia Kozik from Pexels