Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

Älysopimus-alustat vertailussa: Ethereum, EOS, Cardano

Älysopimus-alustat vertailussa: Ethereum, EOS, Cardano
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum on maailman tunnetuin älysopimus-platform ja markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta. Sillä on nykyisin monia kilpailijoita, jotka eroavat kaikki hieman toisistaan. Tässä artikkelissa käydään läpi näiden kryptovaluuttojen eroa.

Eri kryptovaluuttojen määrittelyä

Käydään ensin läpi pelisäännöt sen osalta, mitä tämän artikkelin älysopimus-alustoilla oikein tarkoitetaan. Kryptovaluutat voidaan jakaa meidän mielestämme kolmeen selkeään kategoriaan: platformit, tokenit ja valuutat.

Tässä artikkelissa esitellyt projektit kuuluvat platform-kategoriaan. Ne ovat käyttöjärjestelmiä tai ohjelmointialustoja älysopimuksille sekä Dapp (distributed apps) -sovelluksille. Myös englanninkielinen termi framework on varsin yleisesti käytössä.

Voit ajatella näitä projekteja samoin kuin Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiä älypuhelimessasi. Loppujen lopuksi ne tarjoavat vain raamit ja työkalut sovelluskehittäjille. Se, onko Android parempi kuin iOS, riippuu paljolti tarjolla olevista sovelluksista.

google store
Voit ajatella hajautettuja blockchain-pohjaisia sovelluksia appeina siinä missä Google Play Storenkin sovellukset.

Appsien lisäksi toki käyttöjärjestelmillä on muitakin eroavaisuuksia teknisellä puolella.

Tokenit ovat puolestaan näiden platformien sisällä toimiva kolikoita. Kryptovaluutan ja tokenin ero on siinä, että kryptovaluutalla on oma lohkoketju, mutta token luodaan jonkun älysopimus-platformin sisälle.

Kolmas kategoria, valuutat, ovat sitten digitaaliseksi P2P-valuutaksi tarkoitettuja kolikoita. Niiden tunnetuimmat edustajat ovat Bitcoinin lisäksi Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Litecoin ja Monero. Näiden rooli on toimia digitaalisena rahana ja vaihdon välineenä.

Ethereum

Aloitetaan sitten Ethereumista, joka on ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin platform-kategorian edustaja. Sen white paper kuvailtiin jo vuoden 2013 lopulla Vitalik Buterinin toimesta, johon projekti yhä henkilöityy vahvasti.

Ethereum nousi valtavaan suosioon vuosien 2017/2018 ICO-buumin aikana. Se toimi itse asiassa alustana muille tässä artikkelissa kuvatuille projekteille, kun niiden ICO järjestettiin 2017. EOS, Tezos, Cardano ja Binance Coin ovat kaikki olleet ensin Ethereum-tokeneita, kunnes niiden oma lohkoketju julkaistiin vuosien 2018-2019 aikana.

Suurin ero Ethereumin ja muiden platformien välillä on louhinta. Ethereum käyttää yhä Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia, missä louhinta suoritetaan fyysisillä louhintalaitteilla. Tämä myös rajoittaa valtavasti sen kapasiteettia.

GPU louhinta rig
Kuvassa louhinta-rig, jota voidaan käyttää Ethereumin louhintaan.

Ethereum on siis tällä hetkellä vanhentunut ja skaalautuu onnettomasti. Se on kuitenkin siirtymässä versioon 2.0 seuraavan vuoden aikana, mikä nostaa Ethereumin teknisesti kilpailijoidensa tasolle.

Vanhasta tekniikasta huolimatta, Ethereumilla on valtava etumatka muihin esimerkiksi sovelluskehittäjien määrässä sekä markkina-arvossa. Mikään platform ei tällä hetkellä todellisuudessa vielä haasta Ethereumia.

EOS

EOS on tällä hetkellä Ethereumin kovin kilpailija. Sen taustalla on tunnettu kryptoguru Dan Larimer, jonka aiempia luomuksia ovat BitShares sekä Steemit-kryptovaluutat. EOS syntyi vuonna 2017 ja sen kehitystyöstä vastaa Block.One -yhtiö.

Projekti nousi kuuluisuuteen valtavan ICO-pottinsa myötä, jonka avulla kerättiin hurjat neljä miljardia dollaria. EOS:n ICO kesti myös vuoden päivät, mikä oli todella poikkeuksellista.

block one
Block.One -yhtiön etusivu

EOS eroaa Ethereumista teknisesti mm. siten, että sen sovellukset ja älysopimukset eivät vaadi erillisen ’bensan’ (gas) käyttöä. Kehittäjien on sen sijaan steikattava eli panostettava EOS-tokeneita tietty määrä.

Projektin kehittäjä Dan Larimer kutsuu EOS:ää blockchain-käyttöjärjestelmäksi. EOS skaalautuu tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Jos teet EOS-transaktion verkossa, se on perillä usein 10-20 sekunnissa lompakosta toiseen.

EOS käyttää konsensusalgoritmina Dan Larimerin kehittämää DPoS eli Delegated Proof of Stake -mallia. Siinä verkosta valitaan pieni joukko validaattoreita ylläpitämään lohkoketjua. Fyysisiä louhintalaitteita ei tarvita, toisin kuin Ethereumissa.

Tämän platformin suurin vahvuus on Block.One -yhtiön valtava potti rahaa, jonka se keräsi neljän miljardin taalan ICO:sta. Tämä ”sotakassa” pitää EOS:n kehityksestä huolta ainakin seuraavat 10 vuotta.

Cardano

Cardano eroaa merkittävästi kahdesta edellisestä platformista. Tärkein ero on siinä, että Cardano on vielä tässäkin vaiheessa (04/2020) TestNet eli testiverkon tilassa. Kyseessä on projekti, jota on kehitetty pitkään ja hartaasti.

Cardano henkilöityy Charles Hoskinsoniin, joka on yksi krypto-skenen tunnetuimmista henkilöistä. Harva tietää tai muistaa, että Hoskinson oli myös yksi Ethereumin perustajista. Hänen IOHK-yhtiönsä vastaa käytännössä Cardanon kehityksestä.

Tällä hetkellä Cardano odottaa Shelley-nimellä kulkevaa päivitystä, jolloin se siirtyy todella hajautetuksi Proof of Stake -lohkoketjuksi. Cardano ei käytä EOS:n tavoin DPoS-konsensusalgoritmia vaan omaa Ouroboros-alrgoritmiaan.

Projekti on saanut viime vuosina paljon kritiikkiä sen aikataulujen venymisestä ja erilaisista lupauksista. Cardano on valinnut tietoisesti linjan, joka tulee erottamaan sen aikanaan kilpailijoista. Kysymys kuitenkin kuuluu: onko Ethereumin, EOS:n ja muiden platformien etumatka jo silloin liian pitkä?

Cardano pystyy perustajansa mukaan jopa miljoonaan transaktioon sekunnissa… ainakin teoriassa.

Yhteenveto

Edellä mainittujen projektien lisäksi plaform-kategorian merkittäviä kryptovaluuttoja ovat Tezos, Binance Coin ja Tron. Kaikki Ethereumia lukuun ottamatta ovat 3. sukupolven platformeja, eli ne luottavat Proof of Stake -konsensukseen ja pystyvät ainakin teoriassa tuhansiin transaktioihin sekunnissa.

Mikä näistä on sitten tulevaisuuden voittaja? Vastaus on yhtä helppo kuin heittää arvaus, mikä numero ruletista pyörähtää ulos seuraavaksi. Jokaisella platformilla on omat heikkoudet ja vahvuutensa, mutta Ethereumin johtoasema on tällä hetkellä kiistaton.

Katseet kiinnittyvät nyt Ethereumiin ja sen 2.0 -versioon, joka pitäisi saada maaliin vuoden 2020 aikana. Jos Ethereum pysyy aikataulussaan ja saa kapasiteetin kilpailijoidensa tasolle 1-2 vuoden sisällä, sen valta-asema on sementoitu pitkäksi aikaa.

Parhaiten Ethereumia haastavat tällä hetkellä EOS ja Tron, joiden MainNet on ollut ulkona jo pitkän aikaa. Molemmilla on myös tuhti pelikassa kehitystyötä varten ja paljon Dapp-sovelluksia ulkona.

Kuva: Stephen Dawson on Unsplash, Лечение Наркомании from Pixabay


Vastaavat julkaisut

Vuoden 2021 parhaat sijoituskohteet

Vuoden 2021 parhaat sijoituskohteet

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Vuosi 2020 päättyi kryptovaluuttamarkkinoilla hurjaan kurssiralliin. Bitcoin toimi markkinan veturina, mutta taustalla myös osa altcoineista raketoi satoja prosentteja. Vuosi 2021 pitäisi olla historiadatan perusteella myös erittäin […]

Ethereum 2.0 on vuoden 2020 suurimpia puheenaiheita

Ethereum 2.0 on vuoden 2020 suurimpia puheenaiheita

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta. Kuluneen vuoden suurin puheenaihe on ollut kiistatta Bitcoin halving, joka tapahtui toukokuussa 2020. Hyvänä kakkosena tulee kuitenkin Ethereum 2.0 – vuosia valmisteltu skaalauspäivitys Ethereumin lohkoketjuun. Mitä […]Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *