Kryptovaluuttojen kurssit - oppaat - uutiset - pörssit

5 hyvää syytä ostaa bitcoinia juuri nyt

5 hyvää syytä ostaa bitcoinia juuri nyt
Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Cryptokolikot voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin on maailman johtava kryptovaluutta, joka on mielestämme jokaisen kryptoportfolion peruskivi. Joillekin Bitcoinin hankinta voi tuntua itsestään selvyydeltä, mutta käydään tässä artikkelissa läpi 5 hyvää syytä Bitcoinin ostoon juuri nyt.

Bitcoin ei ole keskuspankkien hallinnassa

Ihmiskunta on käyttänyt rahaa eri muodoissaan jo tuhansien vuosien ajan. Harva tavallinen tallaaja ymmärtää, että planeettamme on ensimmäistä kertaa historiassa täysin fiat-valuuttojen armoilla. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että yksikään valuutoista ei ole kulta- tai edes hopeakannassa.

Erotus tapahtui elokuussa 1971, jolloin Yhdysvaltain presidentti Nixon rikkoi 2. maailmansodan jälkeen rakennetun Bretton Woods-järjestelmän. Siinä Yhdysvaltain dollari oli sidottu kultaan, ja muut valuutat sitten Yhdysvaltain dollariin (ja näin ollen kultaan).

Vuoden 2008 finanssikriisin ja vuoden 2020 koronakriisin jälkihoito on osoittanut tämän järjestelmän valuviat. Keskuspankit ovat luoneet rahaa tyhjästä biljoonien dollareiden arvosta. Eikä tälle politiikalle näy loppua.

Bitcoin on pelastusvene tässä myrskyssä. Se on deflatorinen valuutta, jota keskuspankit eivät voi kontrolloida. Bitcoinin rahapolitiikkaa ei voi muuttaa kukaan yksittäinen taho.

Bitcoinia ei voida takavarikoida

Yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että kyseessä on sekä maksujärjestelmä että digitaalinen valuutta. Tämä on olennainen ero mm. kultaan ja fiat-valuuttoihin. Bitcoin on yhtä aikaa sekä maksuprotokolla ja sen sisällä toimiva valuutta, joita ei voi erottaa toisistaan.

Tämän myötä Bitcoin on myös censorship resistant eli sensuuriresistentti. Mikään yksittäinen taho ei voi takavarikoida bittirahojasi kuten esim. kulta on takavarikoitu eri valtioiden toimesta ihmiskunnan historiassa.

Bitcoinin hajautettu verkko mahdollistaa siirron tekemisen ilman, että sitä voi kukaan estää. Monissa maailman maissa miljoonat ihmiset eivät saa avattua edes pankkitiliä. Bitcoinin lähetykseen riittää perus mobiililaite sekä internet-yhteys, joka on tarjolla köyhimmissäkin maissa.

Mies ja mobiililaite
Tarvitset Bitcoinin lähetykseen ja vastaanottoon vain tavallisen matkapuhelimen.

Ihmisiä elää ympäri maailmaa myös sodan ja talouskriisien keskellä. Esimerkiksi Venezuelasta lähteneiltä ihmisiltä on takavarikoitu heidän omaisuuttaan lentokentällä.

Bitcoinin kohdalla sinun tarvitsee vain muistaa lompakkosi ns. seed phrase eli siemenlause, joka on usein 12 sanan mittainen. Tätä kutsutaan myös nimellä brain wallet eli aivolompakko. Pääset käsiksi tuon siemenlausekkeen avulla bittirahaasi missä tahansa internet-yhteyden ja Bitcoin-lompakon kautta.

Bitcoinin inflaatio laskee vuosi vuodelta

Tätä aihetta sivuttiin jo osittain ensimmäisessä kohdassa. Bitcoinin rahapolitiikka on ns. kiveen hakattu, eli käytännössä koodattu ohjelmakoodin jo vuonna 2009. Tämän jälkeen sitä ei ole muutettu, eikä tulla myöskään muuttamaan, tulevaisuudessa.

Kaikki fiat-valuutat ovat ennemmin tai myöhemmin romahtaneet nollaan ihmiskunnan historiassa. Esim. Yhdysvaltain dollari on menettänyt noin 99 prosenttia arvostaan viimeisen sadan vuoden aikana. Loputkin katoavat todennäköisesti seuraavan 10-20 vuoden aikana.

Taustalla on jatkuva inflaatio, jota keskuspankit suoltavat tarkoituksella markkinoille. Rahan arvo laskee siis joka päivä, mutta Bitcoin toimii juuri päinvastoin. Tämän mahdollistaa Bitcoin halving, joka tapahtuu neljän vuoden välein.

Uudet bitcoinit syntyvät maailmaan louhintatyön lohkopalkkioina eli noin 10 minuutin välein. Tällä hetkellä uusia bitcoineja jaetaan louhijoille 6,25 kappaletta jokaisesta lohkosta. Määrä oli 12,5 bitcoinia vielä reilut puoli vuotta sitten, ja neljän vuoden päästä lukema on 3,125 bitcoinia.

Tämän lisäksi Bitcoinilla on maksimimäärä 21 miljoonaa, joka ei tule koskaan ylittymään. Inflaatio siis pienenee ja pienenee. Samalla kun kysyntä kasvaa joka vuosi. Tämä yhtälö johtaa väistämättä kurssinousuun.

Wall Street on herännyt

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt viime aikoina paljon lausahdus: ”No one wants to be the first. And then, no one wants to be the last.” Tämä viittaa Wall Street -pelureihin ja ns. perinteisiin sijoittajiin ja heidän suhteeseensa Bitcoiniin.

Kukaan ei halua olla ensimmäinen, joka sijoittaa satoja miljoonia Bitcoiniin ja häviää rahansa seuraavaan romahdukseen. Mutta siinä vaiheessa, kun joukko alkaa kasvaa ja Bitcoinin kurssi nousee nousemistaan, kukaan ei halua jäädä pois kyydistä.

Vuoden 2020 loppu on ollut ilmiömäistä aikaa institutionaalisen kiinnostuksen osalta. Näemme uutisia joka viikko legendaarisista Wall Street -sijoitusguruista, jotka nöyrtyvät yksi kerrallaan Bitcoinin edessä.

Wall Street
Wall Street vaihtaa kullan digikultaan eli Bitcoiniin.

Tämän lisäksi myös useat pörssilistatut yhtiöt ovat tehneet sijoituksia Bitcoiniin. Tunnetuin tapaus on ehdottomasti Microstrategy, jonka toimitusjohtaja Michael Saylor pisti yhtiön 500 miljoonan käteiskassasta 425 miljoonaa Bitcoiniin noin 11.000$ kurssilla. Sijoituksen arvo on tällä hetkellä noussut noin 50 prosenttia.

Aina löytyy henkilöitä, joiden mielestä Bitcoin on sijoituskohteena kuin Dreamz online-kasino tai rullan pyörittäminen Veikkauksella. Jos maailman menestyneimmät sijoittajat kuitenkin uskovat Bitcoiniin, aiotko sinä jäädä sivuun tästä raketista?

Olet yhä ajoissa

Kautta Bitcoinin historian, sijoittajat ovat aina antaneet seuraavan tekosyyn olla sijoittamatta Bitcoiniin: ”On jo liian myöhäistä, kurssi on noussut niin paljon!”

Kun Bitcoinin kurssi nousi parista sentistä kymmeneen dollariin, kurssin kuviteltiin olevan kupla. Kun noustiin 10 dollarista 100 dollariin, sijoittajat möivät brittirahansa uskoen ”digitaalisen tulppaanimanian” olevan lakipisteessään.

Näin uskottiin myös vuonna 2017, kun Bitcoinin kurssi nousi 1000 dollarista 10.000 dollariin. Seuraavan kerran asiaa kauhistellaan 100.000 dollarin kohdalla.

Fakta on se, että eri maista riippuen noin 5-10 prosenttia sijoittajista on mukana millään tavoin Bitcoinissa. Kaikki viittaa siihen, että olemme edelleen early adopters vaiheessa uuden teknologian adoption syklissä.

Moni vertaa kryptovaluuttojen tilaa 1990-loppuun internetin kohdalla. Yhtymäkohtia onkin paljon. Netti oli tuolloin pienen piirin harrastus, ja harva yritys hyödynsi sitä millään tavoin. Vain reilut 10 vuotta myöhemmin netistä oli tullut lähes jokaisen 18-40 vuotiaan suomalaisen päivittäinen työkalu.

Olipa Bitcoinin kurssi sitten 5000 tai 50.000 dollaria, olet yhä ajoissa. Noin 90 prosenttia sijoittajista ei omista bitcoineja ja 99,999 prosenttia maailman sijoitusvarallisuudesta on kiinni muissa asset-luokissa. Ei kuitenkaan ikuisesti.

Bonus

Kerrotaan vielä yksi hyvä syy sijoittaa kryptovaluuttoihin. Nyt netistä löytyy myös suomenkielistä opetusmateriaalia aivan eri laajuudessa kuin vaikkapa 3-4 vuotta sitten! Voit oppia avaintiedot kryptovaluutoista, pörsseistä ja teknologiasta suomen kielellä myös tältä sivustolta.

Photo by Bermix Studio on Unsplash, Thom Holmes on Unsplash, Roberto Júnior on Unsplash